Skocz do zawartości

Wykrywaczowe puzzle !

oda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych forumowiczów.
Przeglądając Wasze posty- zdaje się przebrzmiewać z nich jednakowy wydźwięk* (*..czytaj dylemat)- jaki kupić wykrywacz ?
Oczywiście wszelakiego rodzaju opisy, katalogowe zestawienia danych nie oddadzą realiów działania sprzętu w praktyce. Dlatego gro potencjalnych, przyszłych detekto"-poszukiwaczy kieruje się zdrowym rozsądkiem prosząc na łamach forum o DOBRĄ radę.
Ja również, jako awiedzony" pragnąłbym zasięgnąć małej opini, może w innym ujęciu.
Posiadam już wykrywkę (Loctans Neo3), ale noszę się z zamiarem przesiadki na inszy sprzęt(głównie MONETKI). Kwota, która mnie ogranicza to max. 1,5tys zł.
Nie chcę, abyście opisywali specyfikacji sprzętu, a jedynie pokusili się o jego zestawienie (ranking)- od tego naj(+)cacy.... do tego mniej(-)beee.....
Detektory, które znalazły się w zasięgu moich rozpatrywań (w kolejności sprzęt, który mam na uwadze, wg chęci" zakupu)to :
1. GarretACE 250
2. Whites PRIZM II
3. BH Land Star
4. BH Quick Draw
5. Minelab Musketeer Adventage

Czy takie zestawienie jest logiczne i ma jakiś sens?

Proszę o transformację listy wg. swoich notowań i doświadczeń.Będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi.
W szczególności liczę na opinię VanWorden`a i Proscan`a.
Napewno skorzystamy na tym wszyscy.
Pozdrowionka
Napisano
Przesiadka z Loctansa będzie najłagodniejsza na Muszkietera. Jeśli jesteś drobnej postury, to weź sobie coś lżejszego.

Karaś to kawał chłopa, więc się nie dziwie się, że go poleca.

Ja bym chyba jednak wziął ACE 250 na Toim miejscu. Korzystaj bo jest tanio. Muszkieter jednak bardziej uniwersalny.

To miłę że chcesz usłyszec moją opinię - Nie wiem czy to rozsądne. Kupując samochód rzadko jednak pytamy mechanika samochodowego o zdanie.

proscan
Napisano
Witam,
widze ze kolega ma taki sam problem jak ja mialem:) Mialem wybor:
1. Minelab Musketeer
2. Garrett Ace 150/250
3. Rutus Solaris
4. All 1
5. BH Land Star
Praktycznie wszystkie te sprzety mialem w lapach szukajac ich wad i zalet ale problem rozwiazalem troche inny sposob i mam sprzet z ktorego nareszcie jestem zadowolony:) Niedlugo pochwale sie swoim nowym nabytkiem, jeszcze tylko lepiej musze sie z nim zapoznac...
Pozdrawiam
Piorek

P.S. Proscan zapraszam do mojego mechanika, jemu mozna zaufac jak Tobie przy ocenie wykrywki:)
Napisano
Ano dlatego napisalem, ze to prowokacja poniewaz Minelaba umiesciles na samym koncu tej listy. Wedlug mnie jest to niewatpliwy faworyt. Jego plusy to duzy zasięg w gruncie na manualnym strojeniu, dosc dobra dyskryminacja, pancerny sprzet.
Minusy to ciezar, chociaz Zuzka z takowym chodzi i nie narzeka. I uwierz mi, nie wyglada jak wioslarka z NRD.
No i pinpoint, przy 10 cewce sa czasami problemy z namierzeniem. Jednak z cewka 8" jest o wiele lepiej.

Pzdr.
karas1979
Napisano
Witam!

W zasadzie nie mam nic do dodania do postu Proscana oprócz pytania czy bierzesz też pod uwagę sprzęt z drugiej ręki? Pytam bo czasem zdarzają się ciekawe okazje np. ostatnio w ogłoszeniach Odkrywcy był na sprzedaż Tesoro Tejon za 1600zł. Ja za niewiele mniej musiałem ściągać go ze stanów więc warto śledzić ogłoszenia.. Jak już się zdecydujesz to zawsze możesz jeszcze zasięgnąć dodatkowej rady na tym forum..

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów!

VW
Napisano
Witam,
Oda pierwsza sprawa to Piórek nie Piotrek, Bog mnie opuscil przy logowaniu i teraz tej kreseczki brakuje...;)
Wracajac do tematu, zastanow sie co oczekujesz od wykrywki a potem wtedy wybieraj sam bo kazda z tych wykrywek ktore wymieniles ma wady i zalety co moge Ci wiecej powiedziec? Mam nietypowego All 1:) Nietypowego bo podkreconego przez konstruktora specjalnie pod wymagania moje i specyfike terenu na ktorym szukam. Moge powiedziec Ci dlaczego ten wykrywacz a nie inny ale zapewne skonczy sie to kolejna awantura i posadzeniem mnie o reklame ale zaufaj ze z wyborem mialem twardy orzech do zgryzienia...
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Witam.
100-krotne dzięki za tak rzeczowe naświetlenie sprawy.
Sorry Piórek za przekręt" w nicku.
Za radą VanWorden`a zasięgam jeszcze dodatkowej porady:
1. Proscan pisze,że warto się zastanowić nad ACE250-ja spotkałem się z oipnią, że istotną wadą tego sprzętu jest brak manualnej regulacji sygnału (...nie chcę chodzić po lesie i leśniczego, tudzież dzika informować o swojej obecności.Wiem, napiszecie że są słuchawki, ale.... są inne mankamenty takiego postępowania).
2. Minelab Musketeer Advantage (bo o nim mowa)ile naprawdę waży, bo nigdzie o tym nie pisze ( jest to i owo, ale nie ma podanej masy).
Przeciętne wagi innych detektorów wachają się w granicach 1,3-1,6 kg.
3. Do obiektów swoich westchnień" dodałem WHITE`S Prizm II
Tańszy od Advantage o stówką, ale czy warty swojej ceny i zainteresowania? (czy posiada regulację siły sygnału?).
4. Karaś 1979, sorry ja nie znam Zuzki, ale jeżeli jest jak piszesz- daje sobie ona radę z Minelabem"- to i ja za waszą radą i opinią (może Go kupię) z nim powalczę.
5. VanWorden -zgadzając się z opinią Proscana, również poleciłbyś ACE250? Czy warto zainteresować się np którymś z Tesoro (...który w tej cenie?).Osobiście preferowałbym sprzęt nowy (nie chcę się pakować w ieznane").

Proszę o wyrozumiałość. Podejmując ostateczną decyzję o zakupie sprzętu, chciałbym rozwiać wszelkie niejasności i pomniejszyć obszary niewiedzy. Chcę, aby końcowa decyzja była nie kwestią chwili, ale definitywnie przemyślaną, rozważną i skalkulowaną.Chodzimi o postaiwenie przysłowiowej kropki nad i". Stąd te pytania.
Dziękując o już i prosząc o jeszcze-
-Pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Oda, widze ze myslisz podobnie jak i ja przy wyborze:) Ace i Minelab niemaja regulacji dzwieku a ten ostatni to ryczy jak .....! Co do wagi to bez przsady, troche wazy ale spojnie mozna z nim chodzic. Jesli moge Ci doradzic to szczegolna uwage zwracaj na stabilnosc pracy (te pierdy" dynamikow sa dobijajace) i duza rozpietosc ustawien balansu gruntu a na koncu osiagi, wtedy Twoja lista zainteresowani nieco sie skorczy:)
Zycze powodzenia!
Piorek
Napisano
Jesli chcesz naprawde szukac monet, to odpusc sobie wykrywacze statyczne. Jesli nie miales przedtem zadnego wykrywacza, badz byly one kiepskie - All bedzie dla Ciebie rewelacyjny...dopóki nie spotkasz kogos szukajacego monet z zachodnim wykrywaczem z gornej polki.
Sprawa jest delikatna i nie chce klotni, ale zadnego polskiego wynalazku nie bralbym pod uwage.
Pozdrawiam.
karas1979
Napisano
Witam.
Jak wspominałem na wejściu", chciałbym zaliczyć przesiadkę" z NEO3 na coś innego.
Miałem okazję działać w terenie z osobą pracującą na XP 200. Niestety w porównaniu z nim blado wypadłem :-(
Jest to sprzęt super, ale oczywiście poza moim zasięgiem (bariera finansowa). Moi Panowie (...i Panie, jeżeli takowe przyglądają się tej dyskusji)chciałbym zmusić Was do podjęcia ostatecznej decyzji (finalna ocena i tak będzie należała oczywiście do mnie).
Reasumując, pokuście się o stwierdzenie:
.................... - to sprzęt dla ciebie!
Karas 1979, Piórek - oczywiście, ja również nie chcę aby wywołało to kłótnię, ale niech będzie to Wasza rada skierowana tylko wobec mojej osoby.
Finalne słowo również Proscana i VanWorden`a wielce by mnie usatysfakcjonowało
Moja aktualna lista to:
1. Minelab
2. ACE 250
3. ?????? - miał być PRIZM II, ale nie znam specyfikacji tego sprzętu.
Czy takie rozwiązanie (lista) będzie dla mnie najbardziej optymalne?
Czy w poszukiwaniu przysłowiowej drobnicy"- sprzęt ten chociaż po części spełnie moje oczekiwania? Nie szukam czegoś fikuśnego, ale coś na zasadzie plug & play.

Serdeczne Pozdrowionka
Oda
Napisano
Uff..Cięzko tak doradzać bo każdy poszukiwacz jest inny i każdy lubi co innego:) Najpierw chciałbym zebyś się przekonał do słuchawek - pomijam kwestię zużycia baterii, słuchawki są moim zdanie niezbędne przy poszukiwaniu monet! Ja też cierpię czasem na lęki przed obcymi" (dlatego moim partnerem jest owczarek nieniemiecki:)) ale to dlatego że pracuję na wyjątkowo hałaśliwym sprzęcie i faktycznie nic nie słyszę.. Żaden z wymienionych tu wykrywaczy nie będzie Ci przeszkadzał na tyle żeby nie słyszeć zbliżającego się zagrożenia a skorzystasz co niemiara.. Zresztą odradzam szukanie po lasach i proponuję otwarte pola które będziesz czesał za zgodą właściciela gruntu.. Serio - noś słuchawki bo to się opłaca! Idąc dalej, skoro mowa o nowym sprzęcie to ACE250 jest bardzo spoko ze swoją ceną, właściwie to okazja nie do przebicia na początek.. Jeśli chodzi o jakość to bez wątpienia lepiej wykonany jest PRIZM II który polecam jako odskocznię na lepsze modele Whites'a w przyszłości.. Co do Minelaba to oprócz ciężaru nie mam większych zastrzeżeń, jest to dobry sprzęt, przy czym waga i balans wykrywacza to cholernie ważne czynniki.. Co z tego że będziesz miał minimalnie lepszy sprzęt jeśli wcześniej zejdziesz pola bo będziesz zmęczony? Gosciu z gorszym sprzętem jeszcze trochę pobiega i statystycznie i tak wyciągnie więcej od Ciebie! Pamiętaj że poszukiwania to gra numerów i wykrywacz jest ważny ale nie jest najważniejszy.. Trzeba chodzić i jeszcze raz chodzić starając się namierzać dobre i produktywne miejsca.. Gdybyś gdzieś załatwił PRIZM II w cenie bardziej zbliżonej do ACE 250 to radzę brać.. Nie wiem gdzie mieszkasz ale najlepiej by zresztą było gdybyś mógł podjechać do dilera sprzętu i dokładnie wszystko sobie obejrzeć i sam przetestować (powinni mieć możliwość zademonstrowania wykrywacza w ogródku a nie tylko w powietrzu") i na tej podstawie dokonać ostatecznego wyboru..
Napisano
PS. Rzecz jasna zdaj nam tu raport ze swoich ewentualnych zakupów!
PS2. O Tesoro czy innych nie wspominałem bo w tej cenie nie mają raczej nic ciekawego z nowego sprzętu..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam.
Dzięki VanWorden za tak rzeczowe i opiniotwórcze naświetlenie istoty poruszonego przeze mnie tematu.
Gratuluję psiaka, ja ze zwierząt mam jedynie papóżkę (...i to niestety nie bojową).
Niestety mieszkam na prowincji" i jedynie Wrocław mógłbym rozpatrywać jako potencjalne miejsce zakupu.Znam tu jedynie:
http://www.v2militaria.pl
Aspekt praktycznego zweryfikowania możliwości sprzętu, którym się interesuję jest dla mnie nieosiągalny. To tylko dzięki literaturze i takim konstruktywnym opiniom Twoim VanWorden i Waszym drodzy forumowicze, mogę łatwej podjąć decyzję.Miał być ACE 250, chyba będzie PrizmII (...doskładam pieniążki, albo rozbiję świnkę" synka o ile wcześniej nie zatłucze mnie Żonaka :-0

White`s Prizm II wygląda całkiem obiecująco.(VanWorden- ten sprzęt wart jest swojej ceny? ok.1300zł).Kupując sprzęt chciałbym z nim pobyć" nie tylko roczek, czy dwa.
Bo przecież regułą w tym wypadku jest im dłużej -tym lepiej (dokładniej poznajesz sprzęt).
A to jedyne miejsca,które znam, gdzie ew. mógłbym kupić PrizmII:
http://www.viking.waw.pl/whites.htm#white02
http://www.denar.republika.pl/
Może znacie coś innego?

Jeszcze raz wieeeeeeeeeeeeeelkie dzięki.
Pozdrawiam serdecznie.
Oda
Napisano
Myślę że dobrze by było gdybyś się jeszcze zwrócił do Proscana o ocenę Rutusa Solarisa.. Sam nie miałem go w ręku więc nie mogę niestety się wypowiadać ale wygląda to dość obiecująco.. Choć może dla początkującego nie będzie taki prosty w użyciu.. Nie sądzę żeby Proscan chciał się wypowiadać na forum i wywoływać jakąś burzę ale jeśli się zwróciśz do niego na priva to pewnie nie odmówi Ci pomocy.. Co do Prizma II to kup go jeśli dostaniesz gdzieś taniej. Jest lepiej wykonany od ACE 250 ale czy jest lepszym sprzętem to już trudniej powiedzieć.. Garrett ze swoim ACE250 przebija wszystko ceną jak za ilość funkcji które oferuje.. Do tego dochodzi jeszcze aspekt osprzedajności sprzętu po roku i tu pewnie też nie będziesz miał problemu.. Reasumując ACE250 powinien znaleźć się na górze Twojej listy! Sorry jeśli zrozumiałeś że wybieram Prizma bo mówiłem to TYLKO w przypadku gdybyś go namierzył sporo taniej..

Pozdrawiam

VW
Napisano
PS. Często bywam w okolicach Wrocławia na projektach więc jeśli chcesz to daj znać na priva i kiedyś się umówimy na wspólne szukanie i porównywanie sprzętów:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
Karas, wytlumacz mi bo mialem w reku zachodnie wykrywki o ktore pyta kolega Oda, czym one sie roznia? Wszystkie wykrywacze dzialaja na tej samej zasadzie naruszenia rownowagi indukcyjnej gruntu, jedne sa ciezkie i glosne inne lekkie i sliczne ale dzialaja na tej samej zasadzie. To ze mam wykrywke rodzimego producenta ktora daje mi przy stabilnej pracy w kamienisto-gliniastym gruncie osiagi na boratynce 18cm, luska mauzer 33 cm, guzik nakrapiany WH 25 cm to mam sie czego wstydzic? To ze moj jest robiony w Pulawach z Eltowskiej elektroniki a inne niby w USA to moj jest gorszy? Ktory z fabrycznych producentow jest na tyle elastyczny zeby przerobil swoja konstrukcje do Twoich indywidualnych zachcianek? Sorki ale ja znalazlem jednego i mam maszyne dokladnie taka jak sobie zachcialem - na moj teren ma przesuniety balans gruntu, na moj zasmiecony teren ma wyprowadzona czulosc pinpointera i o wiele szersze ustawienie czulosci niz wielu fabrycznych wykrywkach i o taka wykrywke mi chodzilo a jak ona sie nazywa to jest sprawa drugorzedna bo nazwa nieszukam tylko detektorem.
Pozdrawiam i zostawiam do przemyslen.
Piorek
Napisano
Wyższosc Poloneza nad Mercedesem. Jedno i drugie jezdzi , z tym że Polonez jest tanszy.
Takie klotnie do niczego nie prowadza. Podobne watki poruszane byly wielokrotnie.
Pdzr.
karas1979
Napisano

.....warstwa ziemi, warstwa gnoju, potem znowu ziemia i dno uprawnego pola a tam jest fancior:/ W zyciu tego piwa niekupie...
Ktos chce inne fotki? Moze cos z monetkami? Bo zawsze mam aparat przysobie...

Napisano
Piórek- kto stoi po drugiej stronie obiektywu?
... na polu za konikiem lemiesz pługa skibę odwala,
a rolnik spocony zimne piwko obala.
Kup to pifko i zemścij się sromotnie na nim!!!
Nie pytaj, jeno czyń swą powinność. Zamieszczaj Waść zdjątka fajowe, coby nasze działania były bardziej rozwojowe....
Napisano

Oda, kolega ktory fotografuje ptaki kupil sobie wymarzona lustrzanke cyfrowa i wyciagnol mnie na to pole gdzie gniazduja czajki (tam dzie strzalka na fotce to wlasnie czajka zwiewa przed moim kumplem) on ganial ptaki ja wykrywalem puszki, kapsle i srut po mysliwych:/ Pole jest po PRG-owskie i uprawiane wyrabistym Ursusem 1224 z napedem na dwie osie:) ten browar obalil chyba jakis traktorzysta. Fotki moge podeslac Ci na priva coby forum o sprzecie pierdolami niezapychac.
Pozdrawiam
Piorek

• 4 weeks later...
Napisano
Witam.
Po wielu dylematach, rozterkach, przemyśleniach, opcjach za i przeciw wreszcie zdecydowałem się.
Mój wybór padł na XP.
Czy jest to TA właściwa decyzja- to się dopiero okaże.
Mam jednak głęboką nadzieję , że będzie to wybór w pełni mnie satysfakcjonujący.
Korzystając z okazji chciałbym podziękować wszystkim, a w szczególności:
VanWorden-owi,
Piórkowi,
YoWheris-owi za fachowe,rzeczowe, obiektywne rady i opinie.
A całej Braci grzebiącej, kopiącej,szukającej, odkrywającej itd. życzę owocnych" dołków (...sobie również).
ZOSTAWIAJCIE PO SOBIE PORZĄDEK -ZAKOPUJCIE DOŁKI!!!
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie