ostroga Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2005 Witam, zwracam się z prosbą o pomoc w uzyskaniu danych technicznych fasunku do niemieckiego hełmu wz. 1916. Mile widziene byłyby jakieś rysunki techniczne, ewentualnie schematy, które posłużułyby do wykonania wykroju. Z góry dziękuję za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_breslau Napisano 14 Kwiecień 2005 Share Napisano 14 Kwiecień 2005 nie jestem znawcą w hełmach ale wydaje mi się że fasunek miały taki sam jak polskie hełmy wz.31.Jak dorwiesz pierwsze wzory powojennych hełmów strażackich to możesz sobie wziąć wzór bo był taki sam tylko że z dermy,a nie ze skóry.Pozd.P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostroga Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2005 Niestety to nie takie proste. Hełm M1916 miał bardzo prosty fasunek składający się w całości ze skóry. Obręcz, płaty fsaunku były skórzane - i właśnie ta wersja mnie interesuje. Wkałdki zbliżone do polskich wz.31 mocowane na metalowej obręczy stosowane były w austryjackim M1917, M1918 i ewentualnych przeróbkach polskich w 10BKZmot. Mnie interesuje typowy M1916 - mam sporo zdjęć. Wyraźnie widać róznicę w wykroju płatów.A i chyba wymiary ciut inne. Stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.