Skocz do zawartości

Hełm M1916

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, zwracam się z prosbą o pomoc w uzyskaniu danych technicznych fasunku do niemieckiego hełmu wz. 1916. Mile widziene byłyby jakieś rysunki techniczne, ewentualnie schematy, które posłużułyby do wykonania wykroju. Z góry dziękuję za odzew
Napisano
nie jestem znawcą w hełmach ale wydaje mi się że fasunek miały taki sam jak polskie hełmy wz.31.Jak dorwiesz pierwsze wzory powojennych hełmów strażackich to możesz sobie wziąć wzór bo był taki sam tylko że z dermy,a nie ze skóry.
Pozd.
P.
Napisano
Niestety to nie takie proste. Hełm M1916 miał bardzo prosty fasunek składający się w całości ze skóry. Obręcz, płaty fsaunku były skórzane - i właśnie ta wersja mnie interesuje. Wkałdki zbliżone do polskich wz.31 mocowane na metalowej obręczy stosowane były w austryjackim M1917, M1918 i ewentualnych przeróbkach polskich w 10BKZmot. Mnie interesuje typowy M1916 - mam sporo zdjęć. Wyraźnie widać róznicę w wykroju płatów.A i chyba wymiary ciut inne. Stąd moje pytanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie