Skocz do zawartości

Kamuflarz SS

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich pilnie poszukuję informacji , zdjęć na temat głównie parek ss w kamuflarzach ostaniego typu czyli tego z początku 1945. , na których nastepnie wzorowane były parki austryiackie
z góry dzieki za pomoc

pozdro pol
Napisano
Dzieki chłopaki za pomoc ,ale chyba sie nie zrozumielismy, chyba popełniłem bład zapominajac dodac ze chodzi mi o kamo zimowe SS.Whatfor chodzi mi o taki wzór kamo parki, jakiej zdjecie zamiesciłes na swojej stronce w dziale ciekawostki , z podpisem ze na nim były wzorowane parki w powojennej austrii

pozdro pol
Napisano
W zimie Waffen SS stosowało kamuflaż taki, jak wszyscy inni, czyli biały. Parki ss-mańskie były dwustronne, wcześniejsze wersje miały z jednej strony kolor szary (Mausgrau), późniejsze (od 1943 r) różne warianty kamuflażu (np. Eichenlaubmuster, Rauchtarnmuster, itp.).
Bardzo dobre opracowanie na ten temat to : Waffen SS camouflage uniforms and postwar derivatives" - oprócz mundurów wojennych omawia wszelkie pochodne stosowane przez rozmaite armie po wojnie. Jeśli chcesz, mogę Ci podesłać na maila zdjęcie okładki książki, żebyś wiedział czego szukać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie