and_andrzej Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Napisano 11 Kwiecień 2005 Czy ktoś z was eksplorował tereny niedaleko Gorzowa Wlkp a dokładnie w rejonie Międzychód-Drezdenko-Skwierzyna /Puszcza Notecka/? Teren jest ciekawy, troche okopów w lesie, niedaleko MRU - zastanawiam sie czy warto tam grzebać ?
and_andrzej Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Napisano 12 Kwiecień 2005 ...hmm, zupełnie nic nie wiemy ? No trudno, trzeba będzie tego tygrysa wyciągnąć samemu ;)
JanW Napisano 12 Kwiecień 2005 Napisano 12 Kwiecień 2005 Z kolegami zrobilismy mase kilometrów w rejonie Lubiatowa, Wiejc itp. Wg moich wiadomości linia tych okopów wchodziała w częśc pozycji przesłaniania MRU. Patrzac na szybkośc przemieszczania się Red Army w styczniu 1945 nie odegrała ona ważnej roli. Masa , niestety wysadzonych bunkrów jest w rejonie Noteci . Rezultaty poszukiwac mierne. Ale przeciez trzeba szukać, imaczej nic sie nie znajdzie.
and_andrzej Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Napisano 12 Kwiecień 2005 Dzięki. Mam na oku parę bunkrów przy przejsciach miedzy jeziorami - zobacze, może coś tam siedzi. Trzeba szukać :)
JanW Napisano 13 Kwiecień 2005 Napisano 13 Kwiecień 2005 Skontaktuj się jak chcesz na GG 8006190 lub na maila
and_andrzej Napisano 14 Kwiecień 2005 Autor Napisano 14 Kwiecień 2005 Odezwałem sie na gg. Czekam na kontakt. pozdrowienia .and.Festung Breslau - 60 lat po.
and_andrzej Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 veni, vidi, vici - na pierwszym planie przytulny bunkerek broniący niewielkiego mostu na rzece
and_andrzej Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 ... no i są okopy w których można znaleźć bagażnik od roweru ...
and_andrzej Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 .... a sympatyczna i życzliwa eksploratorom pani archeolog-kustosz z muzeum w Drezdenku mówiła ze I Front Białoruski czy jak mu tam było przeszedł 20 km dalej wzdłuż Noteci /.. i przeszedł - efekt - wielkie bunkry, 1 łuska od mausa, i wiadro na głebokości 0,6 m które udawało hełm/
logolas Napisano 8 Luty 2006 Napisano 8 Luty 2006 Witam :)przypatkiem trafiłem na ten post i powiem wam że te dziurki w wierzy to zrobił t-34 , i to juz po można powiedziec wyzwoleniu Gościmia, niedaleko tej miejscowości schroniły sie resztki niemieckie , rosjanie wysłały do rozbicia troche piechoty i wojsk pancernych znam te miejsca kopałem dwa razy, i jestem zadowolony:)choc trzeba sie nachodzic i mieć troche szczęscia, jak opowiadaja miejscowi ci pierwsi co sie osiedlili to powojnie 2-3 lata niemcy z lasów wychodzili jeszcze , mój dziadek mieszka w gościmiu (87 lat) i był pierwszym który się osiedlił w Gościmiu,pamięta ta akcje , pokazał mi miejsce gdzie te niemieckie niedobitki zostały okrążone i zlikwidowane , pojachał zobaczyć miejsce tej potyczki 2-3 dni po , opowiadał że dużo trupów , niedaleko rozbicia tej formacji był jakiś obóz (iedaleko jeziora) nie wiem kto tam kopał ale dziki lepiej po sobie sprzątaja ;(jak chcecie wiedziec cos więcej to na priv prosze:)pozdrawiam
Dobson1 Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 Witam, hej logolas czy mógłbyś skontaktowac się ze mną na priv? Interesuje mnie temat Gościmia i tego co tutaj wyczytałem. Dosyc często przejeżdżam przez Gościm ale niegdy nie zwróciłem uwagi na te ślady po pociskach na kościele, czy one nadal tam są? Jestem z Międzychodu, podaję Tobie mój numer GG: 329974.Jutro w godzinach popołudniowych mam zamiar odwiedzic Gościm i dokładnie obejrzec sobie między innymi ten kościół.Pozdrawiam
and_andrzej Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 czołem logolas. chetnie pogadam o Goscimu - moje gg 4800849
smochy Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 witam!kupcie sobie chlopy knige wal pomorski" - macie tam wszystko na temat bunkrów w rejonie drezdenka. swoją drogą chodziłem tem latem od ruiny do ruiny. zgodnie z mapkami zamieszczonymi w książce. wszystko od drezdenka do drawin. efekt? znalazłem 1 tobruk nie zaznaczony w ksiązce. można coś wyrwać od miejscowych. zawsze przywoże z wycieczki w te rejony jakieś zdobycze )))))
majkiss Napisano 23 Kwiecień 2007 Napisano 23 Kwiecień 2007 witam..interesuje mnie temat goscimia..jestem mieszkancem tej wsi...troche tez moglbym opowiedziec.wiec logolas i dobson...gdybyscie byli tak mili:)
arci Napisano 16 Lipiec 2008 Napisano 16 Lipiec 2008 Witam mieszkam w Radęcinie blisko Głuska jest tu trochę bunkrów i okopów.
Dobson1 Napisano 19 Lipiec 2008 Napisano 19 Lipiec 2008 Hej majkiss, wysłałem Tobie wiadomośc na priv. Wypłynęło znowu kilka ciekawostek dotyczących Gościmia i okolicy tak więc odezwij się jak najszybciej.
arek-nawrocki Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 Witam wszystkichZdjęcie zostało zrobione na terenie byłego obozu w Gościmiu. Interesują mnie wszelkie informacje na temat tego obozu i ogólnie Gościmia. Jeżeli znajdziecie trochę czasu napiszcie, będę wdzięczny. Pozdrawiam
Kerux Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 Hej. Gdzie jest to wejście ze zdjęcia. Chętnie bym tam zajrzał w najbliższym czasie.? Pozdrawiam
arek-nawrocki Napisano 29 Marzec 2009 Napisano 29 Marzec 2009 Czy znaleźliście w okolicach Gościmia jakieś bunkry? Jeden jest zaraz przy drodze na Lubiatów, czy są jakieś jeszcze?? Mam zamiar spędzić urlop w Gościmiu i poszukuje miejsc które można odwiedzić. Oczywiście obowiązkowo obejść jezioro Solecko!! Pozdrawiam
tojfel Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 witam, szkoda ze tak zadko tu ktos zaglada, znam lubiatow i okolice...sa tam niezle miejsca, pare bunkrow granicznych, murowane ziemianki do przechowywania lodu, ruiny starych domostw no i niemieckiego palacyku czy tez bardzo duzego domu owianego niezlymi historiami z ust miejscowych starszych ludzi. mam nadzieje ze niebawem ktos sie dolaczy do tematu i bedze mial okazje sie spotkac na miejscu w celu rozkminienia owych legend :)
Sv Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Zaglądamy, podpatrujemy i podziwiamy - chwilowo bez wykrywki...Czasem i fajkę zapalimy, co dawać może wrażenie wijącej się mgły:)Sv
tojfel Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 ciekawy bunkierek, puszcza jest duza. przy ktorej trasie sie on znajduje ?
tojfel Napisano 23 Grudzień 2009 Napisano 23 Grudzień 2009 witam, jak co roku spedzam duzo czasu w lubiatowe, z checia sie spotkam ale dopiero jak bedzie bardziej przyjazna aura :) moje gg to 1597427 po mimo tego ze jest niedostepne w tygodniu mam podglad w pracy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.