zwiezda Napisano 7 Kwiecień 2005 Autor Napisano 7 Kwiecień 2005 w starych budowlach fortecznych czesto spotykamy tzw sztuke", najczesciej jakies bohomazy, podpisy itd.ja w MRU znalazlem cos takiego, troche je stunningowalem i na dole widzimy zdjecie malowidla, bez bazgrolow dodanych potem...jestem ciekawy kto i kiedy stworzyl ten rysunekPS edycja zdjecia zrobiona w paintbrushu. nieskromnie dodam, ze kilka elementow dolnego zdjecia to moja fantazja, ale latwo je odnalezc
michalczewski Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 W Toruniu w forcie nr.5 odnaleziono z 10lat temu orla pruskiego zajefajnie wyglada, niesamowity klimat. Kiedy bylem tam kilka lat temu (jako mlody harcerz) nocowalem w jednej z sal zolnierskich. Nadal jest tam schronisko? Jezeli ktos jedzie gropa 30-sto osobowa to tam bedzie mogl nocowac ze wszystkimi w jednym pomieszczeniu :)
Łukasz Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Witam! Fort I Twierdzy Osowiec, znajdują się tam malowidła żołnierzy sowieckich wymalowane towotem. Niestety nie mam zdjęć. Pozdrawiam, Łukasz
bunkerites_banditen Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Zwiezda - co się tyczy malowideł w MRU to jak zauważyłeś wszystkie znajdują się w południowej części,(suchej) a autorami tych malowideł są sami bunkrowcy. Można to prosto wywnioskowac z tego powodu iż południowa częśc MRU po wojnie została odmalowana na biało przez Wojsko Polskie, a dopiero po tym fakcie zostały malowane obecne rysunki, napis etc. Rysunki zaczeli robic w latach 80 tych.
JanW Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Duzo ładnych rysunków i malowideł jest na terenie Pętli Boryszyńskiej. Ale jabardziej ubawiła mnie wielka przyklejona fototapeta przedstawiająca uroczą łączkę z brzozami , taki sielski obrazek. Ale podpis własnie był najbardziej zabawny w bunkrach też rosną drzewa ! " Niestety więcej jest ordynarnych, chamskich napisów .
JanW Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 To chyba najbardziej znany z MRU malunek ,właśnie z Pętli Boryszyńskiej . Nie pamiętam numeru komory w jakiej się znajduje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.