Skocz do zawartości

Poszukiwanie złota w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

W zasadzie zastanawiałem się czy ten post dodać do monet" czy zapodać na główne" ale wygląda na to że to drugie jest prawie w całości zdominowane przez klimaty wojenne więc daję tutaj:

Czy ktoś z forumowiczów szuka albo szukał złota w Polsce? Mam na myśli złoto naturalne rzecz jasna.. Jeśli tak to może by się podzielił wiadomościami i wspomnieniami na ten temat? Gdzie, jak i czym? Jestem bardzo ciekawy czy i ilu z was jest ukąszonych przez prawdziwego gold buga"..

Pozdrawiam

VW
Napisano
Ze złotem to w Sudetach - Góry Kaczawskie, ew. potok Złotucha pod Jelenią Górą - to bardzo ogólne lokalizacje ale wiem ze tam ludzie bawią sie w szukanie i to z niezłymi efektami. Na start proponuję biblitekę na Cybulskiego we Wrocku /Uniwersytet Wrocławski, geologia/ i prace prof. Grodzickiego - fachowca od dolnośląskiego złota. Nie szukałem osobiście bo woda zimna ;) ale mineralogiczne tematy jak najbardziej... :)
Napisano
Dzięki..Teksty Grodzickiego znam ale chciałbym coś usłyszeć od samych poszukiwaczy choć wygląda na to że coś ich mało na tym forum:)

Pozdrawiam

VW
  • 2 weeks later...
Napisano
Złoty Stok, co prawda samorodki już ciężko trafić, bo późniejszy okres eksploracji odbywał już się z rudy arsenu.Ale jakieś kilka lat temu mieszkaniec Złotego chwalił się w TVP swoim znalezionym samorodkiem.
Czasami odbywają się w kamieniołomach zawody płukaczy złota.
Często tam jestem:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie