Skocz do zawartości

'CELTA' WH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

1. Mam pytanie co wchodziło w skład wyposażenia dodatkowego do ‘celty’ tzn chodzi mi o stelaż i śledziki Czy stelaż miał jakieś metalowe zakończenie do wbijania w ziemię i czy należało go wbić w ziemię ?
Jak nosiło się to wyposażenie ?
2. Czy w ’39 wojsko Wermahtu miało jakież lżejsze ubranko, chodzi mi o to czy mieli jakieś koszule w których ‘występowali’ zamiast typowych bluz mundurowych ?

1. Pamietaj, że niemiecki zestaw do płachty nie wyglądał tak samo jak popularny szwajcarski. Jak widać miał duże szpile z oszkami. Nie pamietam jak było z masztem. Mocowany był do zrolowanej plachty trokami.

2. Tak, piechota Wehrmachtu w 1939 roku miała uniformy drelichowe. Odsyłam do strony: http://www.deutschesoldaten.com/uniforms/drilluniforms.htm

Pozdrawiam
Urs

w standardowym, czteroceltowym namiociku (bo dało się budować i 8-, 16- celtowe...) maszt składał się z 4 sekcji i był raczej opierany, niż wbijany w glebę. sekcje nie miały żadnych metalowych szpikulców, miały za to skuwki do składania ich do kupy. nosiło się przy sobie 1-3 sekcji - czyli 4 wojaków, każdy z celtą i 3 kawałkami masztu, budowało akurat takie komfortowe cudo, jak to na rysunku. w zestawie, oprócz śledzi i sekcji masztu (Zeltstock), były jeszcze 2 metry sznurka.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie