Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest? Proszę o pomoc

kuna

Pytanie

Napisano

Wykopałem coś takiego i nie wiem do czego to przypiąć. Te tylejki po bokach mają w sobie takie małe szkiełka a w środku jest igła magnetyczna.Szkiełka będą na następnym zdjęciu.Z tej strony jest napis HILDEBRAND-WICHMANN WERKE FREIBERG SA. No.128076

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
może jest to fragment jakiegoś przyrządu mierniczego (teodolit, niwelator ???), albo czesc wiekszej całości służaca do podobnych celów - ustalenie odległości wysokości względnej itd ??? myslę że dobra jest rada w poście powyżej: jesze tam poszukać, a wiele może się wyjaśnić !
Napisano

Też myślałem o teodolicie.Co do kopania dalej to sygnałów jest dużo ale niestety same odłamki ale okolica ciekawa no i można trafić takie gadżety jak ten na zdjęciu.Na szczęscie to była sama skorupa po jakimś sporym pocisku i nawet nie była pod ziemią tylko na powierzchni.Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły to proszę o sugestie.
pozdrawiam
kuna

Napisano
A no i jak najpoważniej ten fant jest wykopany i nie był to dowcip z okazji 01.04. Znaleziony został w piasku i jego stan wzbudził podziw nie tylko mój.A wykonany jest on z mosiądzu i co ciekawe zachowała się na nim farba.W dolnej części było coś stalowego (jakby śrubka) ale niestety sie skruszyła.Jest to wykop i powtarzam że to nie żart.
kuna
Napisano

Wykopałem coś takiego i nie wiem do czego to przypiąć. Te tylejki po bokach mają w sobie takie małe szkiełka a w środku jest igła magnetyczna.Szkiełka będą na następnym zdjęciu.Z tej strony jest napis HILDEBRAND-WICHMANN WERKE FREIBERG SA. No.128076

Napisano

Z tej strony jest taka płytka jak by miało się to do czegoś wsywać (takie mocowanie coś a la lampa błyskowa)

Napisano

Od góry to pokrętło obraca się w lewo i prawo i są napisy Fest (u góry) i Lose (na dole) a między dwoma śrubkami po prawej stronie litera N czyli coś jakby północ.

Napisano

No i z przodu to szkiełko (po obu stronach tak samo)
Proszę o pomoc bo strasznie mnie to zastanawia.
Pozdrawiam
kuna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie