Skocz do zawartości

1863 Siemiatycze ....

Gandalf de Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve,

Niedawno natrafilem na fajny artykul o bitwie pod Siemiatyczami z 6 na 7 Lutego 1863 r. :
http://box.zetobi.com.pl/glos_siemiatycz/histor1863.html

Fajna sprawa, ale mnie interesuje jedna osoba tam wspomniana mianowicie:
I.W. Gallera, gubernator cywilny i wojskowy grodzieńskiej guberni.
Napisalem juz do autora artykulu aby mi cos wiecej na jego temat powiedzial - lecz ten tylko podal, iz powtozyl tylko informacje, ktora gdzies tam przeczytal i nic wiecej nie wie.
Poszukalem w miejscowej bibliotece na temat powstania styczniowego i nic na jego temat nie znalazlem.
Moze ktos ma jakies znajaomosci na grodzienszczyznie czy jakas literature, ktora moglby polecic?
Nie ukrywam, ze szukam wiesci o tym jegomosciu z uwagi na konotacje rodzinne.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
witam!!
dobry link, dobrze się czytało, kolejne żródło. Ja też bardzo się interesuję powstaniem styczniowym. A co do jegomościa to warto poszukać w archiwum w Grodnie. Pracownicy są pazerni na pieniądze, najlepiej właśnie mieć tam kogoś znajomego albo załatwić sprawę przez kogoś kto szuka na miejscu innych dokumentów na przykład w sprawach służbowych. W ramach współpracy trochę archiwaliów zostało utrwalone na mikrofilmach i te mikrofilmy możesz przejrzeć w Archiwum Państwowym w Białymstoku. Najwięcej informacji niestety będzie w tej sprawie na terenie Białorusi.
Yasioo
yasiooxx@wp.pl
GG: 6924434
  • 3 weeks later...
Napisano
Salve,

Odnosnie strekwej gory - bede musial popatrzec.
Poki co sugestia Jasia dala rezultat. Napisalem do Uniwerku w Bialymstoku i oto wynik:
Białystok, 12 kwietnia 2005 r.

Szanowny Panie!
Przekazano mi Pański list i dowiedziałem się trochę o osobie, o która Pan pyta.
Wydaje się, że chodzi o osobę nazwiskiem Iwan Galler, syn Włodzimierza. Rosjanie zapisują łacińskie “g” i “h” jednakowo – “г”, więc zapewne jego oryginalne nazwisko to Haller.
Jego kariera: dyżurny oficer sztabowy przy kancelarii wileńskiego gubernatora wojskowego. Pułkownik kawalerii. Awansowany na generała-majora. W latach 1862-1863 grodzieński gubernator wojskowy i cywilny. 17 kwietnia 1863 mianowany wileńskim gubernatorem cywilnym. Społeczeństwo polskie odetchnęło z ulgą po jego odwołaniu z Grodna, gdyż uchodził za grubianina, łapownika i złodzieja.
Na podstawie: V. Šved, A. Goscev, Kronon. Letopis’ goroda na Niomanie (1116-1990), Grodno 1993, s. 145.
Jeśli uzna Pan, że jednak może to być ktoś z rodziny Gallera, spróbuje dowiedzieć się czegoś więcej.

Z poważaniem

Oleg Łatyszonek"

No coz jestem niezmiernie wdzieczy p. Olegowi Latyszonkowi.
A swoja droga to z pewnoscia nie jest zaden z Gallerow!
Zamykam wiec dyskusje!

Z szacunkiem

Gandalf de Grey

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie