Skocz do zawartości

Dobry i tani wykrywacz do 300zl

d2io83k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wittam!
Takie pytanko jak w tamcie, szukam jegiegos dobrego, taniego i oczywiscie dla poczatkujacego poszukiwacza, wykrywacza :)
Pozdro Dzióbek
Napisano
To chyba Jabelek w tym przedziale cenowym będzie,popatrz na aukcjach i w ogłoszeniach,napewno coś trafisz :)
pozdrawiam i powodzenia.
Napisano
Mam zamiar szukac roznego rodzaju militariow nie monet mowie z gory bo na wielu postach widzialem ze sa wykrywacze do monet jak i do militariow. A ten Jabel jest do militariow? :) a powiedzcie mi czym roznia sie te dwa wykrywacze?
http://allegro.pl/show_item.php?item=45977750
http://allegro.pl/show_item.php?item=46058644
Napisano
Chyba to te same urzadzenia na dwoch aukcjach. Zastanow sie przed kupnem tej maszyny cos mi tu niegra:/ PI z zasilaniem jedna bateria 9V? Mialem przez pare lat PI (http://www.odkrywca.pl/picsforum5/wykrywka.jpg) i wchlanial prad z tak wielkim apetytem tak ze bylem zmuszony przerobic go na akumulator od motocykla zeby wydluzyc czas jego pracy. Wiem ze moja wczesniejsza wykrywka raczej za wyznacznik jakosci urzadzenia uchodzic raczej niemoze ale zasady pracy PI i prawa fizyki pozostaly chyba bez zmian.
Oczywiscie moge sie mylic ale uwazalbym na ten sprzet.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
W Jabolku zastosowano przetwornice +5 V na -5 V. Do budowy przetwornicy wykorzystano uklad ICL 7660 takze spokojnie to chodzi na pojedynczym napieciu zasilania (9V) caly uklad pozera cos kolo 70 mA takze zasilanie z baterii 9V (6F22) zapewne na wiele czasu nie starczy ale paluszki albo 2 sztuki baterii plaskich spokojnie sobie poradza
Napisano
Ja niedawno nabyłem takiego jebalka" ;) (tak go pieszczotliwie nazywam) za 250zł z cewką 25cm na baterię 9V i nie narzekam. Dla początkującego wystarczy. Co prawda bez dyskryminacji i jak wyszedłem na działkę testować na dużej czułości to właściwie nie było miejsca żeby nie piszczał...
i wykopywałem gwoździe, uszy od garnków i innego śmiecia różnego sortu. Wychodzi na to że jebal" ;))) to nie tylko na militaria bo z tą cewką 25cm łapał mi na jakichś 5-7cm monetkę 1gr... a podobno leżącą długo w glebie szybciej złapie... Także jak się pracy z saperką nie boisz i siłę do kopania masz to jabla na początek mogę Ci polecić. Pewnie jak dłużej popracujesz to nauczysz się też jak dostroić, że by śmieci tak nie łapał. I możesz dogadać się na przystosowanie do zasilania z 2 baterii 4,5V, gdyż niektórzy mówią, że jedna 9V to za słabo na wykrywacz typu PI...
Pozdrawiam
RAV79
Napisano
Może i kilkinastu cm 1 gr złapie jak to się odpowiednio zaaranżuje... nie przecze. Wczoraj robiłem test z spinaczem biurowym (małym)i łapał go na ok. 10-12 cm :)
To chyba nie tragedia, co?
Napisano
a jeszcze kolega zasugerował mirakla... też się nad nim zastanawiałem ale raczej wiele o tym wykrywaczu PI to na tym forum nie ma. Zastanawiam się dalczego? Dlatego, że to sprzęt mało popularny, czy dlatego, że nie warto o nim pisać... Zasięgi podawane przez producenta są naprawdę niezłe jak na tę cenę tylko ciekawe jak to wygląda w praktyce... Ktoś tam kiedyś pisał, że z cewką 40cm łapał mu Mirakl PI II samochód z 4 metrów. Sam jestem ciekaw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie