poryw1 Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 kolejna zagadkaczemu służył, komu służył, kiedy to mogło być?
Gość Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 witam. moim zdaniem okucie od drzwi. mówisz wał ziemny. Może miejsce po dworku szlacheckim lub leśniczówce. Kop dalej ciekawe miewjsce-uważaj na tych w zielonych uniformach
poryw1 Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 kolejna zagadkaczemu służył, komu służył, kiedy to mogło być?
simon07 Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 Na 100 procent kowalski klucz do podkow.Mam podobny.simon07
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Mi się to kojarzy z przesówką zakładaną do maszynki do mięsa do robienia ciastek ;-)). Tylko te dziurki mało wymyślne.Pozdrawiam
panzer24 Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Jakiś element iesiadny" wsi XIX wieku :-)Pozdrawiam
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Cześć michałł. Owszem klucz kowalski ale po co te prostokątne i okrągłe wycięcia? Zamieść swoje klucze kowalskie.Jestem ciekaw ich wyglądu.
poryw1 Napisano 14 Luty 2003 Autor Napisano 14 Luty 2003 dzięki za odzewy.niestety nie sądzę iż jakakolwiek z tych odpowiedzi może dotyczyć tego fantu, wiekowo określił bym go na XVII-XVIII w. znaleziony został w sercu puszczy, może ma z nią w jakiś sposób coś wspólnego? W odległości ok. kilometra od fantu znajdowałem raczej średniowieczną ceramikę (zdobienia odciskami sznurka, traw,patyka). W pobliżu tj. 200-300m. znajdują się ślady obiektu (ziemnego wału w kształcie okręgu)służącego do wytopu rudy darniowej z zachowanym efektem wytopu żelazna posadzka".Być może z żadnym z tych miejsc nie ma bezpośredniego związku, ale?...proszę o dalsze refleksje ;-)
Gość Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 A cobyś chciał brachu tym przykręcać chyba tylko hacele. Jaestem nadal za okuciem drzwi lub skrzyni.
Pytanie
poryw1
kolejna zagadka
czemu służył, komu służył, kiedy to mogło być?
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.