Skocz do zawartości

WARSZAWA mur Getta

BLACK JACK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rejonie ul. Okopowej wśród nowoczesnych budynków pozostał mały fragment oryginalnego muru Getta warszawskiego, wraz z bydynkiem nazywanym wartownią". Do muru przylegają betonowe podpory (patrz zdjęcie!). Intrygują mnie one, gdyż wyglądają na niemiecką robotę (podobnie prezentyją się obudowy warszawskich tobruków). Może ktoś ma pomysł, albo wie do czego mogło to służyć, bo chyba nie do ... podtrzymania muru? Może pomiędzy nimi ukryte było stanowisko strzeleckie, dziś zasypane ziemią?

Pozrdawiam
BJ

Napisano
Cholercia przechodze tamtedy dosyc czesto i nie wpadlem na to,ze to wartownia i pozostalosci muru. Nie wiem czy wiesz, ale nie sa to jedyne pozostalosci murów Getta. Jeszcze inny kawalek znajduje sie w bramie podworka (numeru nie pamietam) na ulicy Siennej. Po dzis dzien miejsce to odwiedzaja Zydzi.
Napisano
BJ bylem wczoraj poznym wieczorem i przyjzalem sie. Tak jak pisze Michalczewski zostal jeszcze fragment mocowania bramy. Co do samej betonowej konstrukcji - trzeba by bylo znalezc jakies zdjecia innych bram Getta, moze to Nas by naprowadzilo na jakis trop. Zgadzam sie z Twoja teoria o stanowisku strzeleckim (nie koniecznie musi byc trafna). W straznicy nie zauwazylem zadnych otworow strzelniczych, a nie sadze by ewentualnie Niemcy strzelali przez okna, zreszta nie zauwazylem zadnych pozostalosci po nich od strony Getta (jedynie zamurowane drzwi wejsciowe), wiec gdzies musialo byc miejsce dla ciezszego sprzetu.
Zreszta sama straznica wyglada jak budynek przechodni (sprawdzanie przepustek, itp - znowu moja teoria nie koniecznie musi byc prawdziwa).
Moze ktorys z Kolegow jesli posiada wrzuci zdjecia bram Getta...
Pozdrawiam
Napisano
a i jeszcze nie wiem BJ czy zauwazyles, ze pozostaly jeszcze resztki drewnianych drzw wejsciowych od strony Getta.
Rowniez dziwne wydaja sie byc te szyny nad frapujacym Nas betonem, gdzie mozna zauwazyc miejsca mocwania jakis elementow.
Napisano
turtur,
Ja mam też kilka wątpliwości(chociażby wysokoś tego muru?)
Ale zgadzam się z tobą, że ciekawie wyglądają te szyny , czy kątowniki pomiędzy betonami.
Może jakimś prętem zbadać ziemię pomiędzy nimi?
BJ
Napisano
Tak mi przyszło właśnie do łba, że (jeżeli teoria o stanowisku ogniowym jest właściwa), może na szynach" wisiała kontrukcja, mająca stanowić zabezpieczenie od góry (np. jakaś płyta stalowa). Chociaż z drugiej strony, po kiego im taka konstrukcja skoro mogli od góry też chlapnąć betonem? A może nie mogli?

BJ
Napisano
Obejrzalem ten beton dosyc dokladnie - z gory napewno nie bylo daszku betonowego (zbyt nierowna gora), tak wiec moze tak jak mowisz - plyta stalowa, ale nie wiem, czy te szyny utrzymalyby ja
Napisano
Gdybyście zrobili mały szkic gdzie dokładnie znajduje się ta wartownia" i kawałek muru (orientacja w stosunku do ulic) to mógłbym sprawdzić czy ona faktycznie istniały.
Mur getta ciągnął się wzdłuż Wolność (patrząc od strony Nowolipie) ale przed skrzyżowaniem Kaczej i Wolność odchodził wgłąb, od ulicy.
Tak się składa, że interesuje mnie Wola z tego okresu i mam zarówno plan geodezyjny jak i zdjęcia lotnicze z lat 1944 i 45. Jeśli ta wartownia wtedy istniała to powinna być widoczna, podpory chyba też.
Czy była to wartownia tego nie wiem, bramy do getta to w tym miejscu chyba nie było
Krzysztof
Napisano
Turtur,
Ja też to wczoraj trafiłem.
Jak zrobicie zooma (http://jewish.sites.warszawa.um.gov.pl/plan_b1a.htm)
to widać, że mur faktycznie szedł wzdłuż Wolność (to ta uklośna, na prawo od Okopowej).
BJ
Napisano

Z zaznaczonego punktu wynika, że chodzi o narożną działkę o adresie Wolność nr 7 - Kacza nr 2.
Z pewnością resztki muru nie są resztkami muru getta gdyż mur getta ciągnący się wzdłuż Wolność, po jej północnej stronie, odbijał wcześniej na północ, mniej więcej tak jak biegnie ulica Bellotiego (załączam zdjęcie z końca 1944, które przedstawia omawiany fragment Woli).
Bez pomiarów w terenie nie podejmuję się wyrokować czy ten mur już wtedy istniał.
Wartownia" jest albo fragmentem istniejących budynków (jeśli ściany są odpowiednio grube, a nie wyglądają) albo to produkcja" powojenna.
To chyba tylko tyle co mogę dodać od siebie w tym temacie.
Krzysztof

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie