Piotr J. Bochyński Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 Witam wszystkich kolekcjonerówZdarzyło się że przejąłem prowadzenie po panu G.Franczyku działu na temat znakowania amunicji strzeleckiej. Oczekiwałbym sugestii na temat materiałów jakie chcielibyście żeby się ukazywały, gdyż to wam mają służyć pomocą a nie żeby były tylko pisaniem dla samej sztuki Z poważaniem: Piotr Bochyński
Jaro5 Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Witam. Oznaczenia polskie i niemieckie już były,więc ja osobiście chętnie przeczytałbym o oznaczeniach amunicji najczęściej spotykanych na terenie Polski a więc produkcja austro-węgierska, czechosłowacka, rosyjska (zwłaszcza kody na łuskach od Berdana).To w pierwszej kolejności.Razem z Wermahtem przywędrowało na nasze tereny sporo amunicji 7,92x57 np.jugosłowiańska, belgijska itd. ale także amunicja francuska - myślęże to temat nad którym warto popracować. Pozdrawiam.Proszę o kontakt.
Jaro5 Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Jeśli mogę jeszcze coś dodać.Proponuję ograniczyć się w opracowaniu do roku 1945 i jedynie do amunicji wojskowej (z tego co wiem wielu kolekcjonerów kieruje się w swych zbiorach właśnie takimi kryteriami).
Gość Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 dokładnie amunicja niemiecka już była,pora na inne kraje.
RG42 Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 A ja ze swojej strony chciałbym zaproponować kontynuację artykułów na temat min. Najlepiej aby były opisywane miny niemieckie i rosyjskie ( bo jak na razie z minami rosyjskimi na łamach Odkrywcy chyba się nie spotkaliśmy ). Chciałbym również aby oprócz samych opisów i rysunków zaistniały w tych artykułach zdjęcia wykopanych, tudzież pozyskanych na wszelakie inne sposoby wyżej wymienionych min.Proszę wziąć pod uwagę moją bośbę.RG42
RG42 Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 W mojej powyższej wypowiedzi zaszła pomyłka - naturalnie pisząc ( mylnie zresztą ) o minach rosyjskich " miałem na myśli miny radzieckie.Za pomyłkę przepraszam.RG42
Łukasz Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Witam, zgadzam się z Kolegą RG42, zdjęcia wykopków takich min napewno by się przydały! Pozdrawiam, Łukasz
mmichu Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Popieram pomysł.Warto wiedzić o co może zachaczyć saperka.
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 mam taki pomysł :zdjęcia oraz rysunek niemieckich i rosyjskich pocisków powyżej 37 mm,przynajmniej zawsze byśmy wiedzieli co wykopujemy.
Łukasz Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Wiatm! Tak to świetny pomysł!!! Kal. 37mm jest dobrą granicą. Pozdrawiam, Łukasz
Piotr J. Bochyński Napisano 5 Luty 2003 Autor Napisano 5 Luty 2003 Osobiście mogę wypowiadać się jedynie w kwestii amunicji strzeleckiej w kalibrze do 20mm, reszta leży już poza moimi kompetencjami i zainteresowaniami. Być może jest osoba która chciałaby się zająć tematyką min i amunicji artyleryskiej powyżej 20 mm?W numerze lutowym powinien ukazać się artykuł na temat znakowania amunicji austro-węgierskiej i austriackiej, zaś w marcowym suplement do tego tematu oraz znakowania czeskie i węgierskie. Mam nadzieje że mnie łagodnie potraktujecie w razie jakiejś wpadki ;).Pozatym już prywatnie do Jaro5. Wiadomość otrzymałem, w czwartek odpowiem mailem.Piotr Bochyński
merlin Napisano 7 Luty 2003 Napisano 7 Luty 2003 A może by tak oprócz rysunków samych denek łusek co pewien czas dawać rysunki boczne całego pocisku czy łuski. Przynajmniej tych ciekawszych. myślę ,ze niektórym by to pomogło.P.S. Ja jestem w szczęśliwej sytuacji, że w ubiegłym roku w Czechach kupiłem dużą monografię ( 300 - 400 stron niestety po czesku)poswięconą amuncji do ręcznej broni palnej.Są i opisy denek jaki i rysunki całych pocisków.
Vis35 Napisano 7 Luty 2003 Napisano 7 Luty 2003 Mam troche polskiej amunicji do rewolweru Nagant 30,jezeli ktos jest zainteresowany oznaczeniami ,zrobie zdjecia.
Gość Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 mam dużo dziwnych mauzerów.mogę podesłać skany.bardzo popieram pomysł opisów pocisków powyzej 37mm
Gość Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 1.Do Visa35.Jak mozna to prosilbym o przeslanie skanow na moj adres mailowy.2.Do merlina.Jaki tytul tej ksiazki?Jaki okres (lata) obejmuje ta pozycja?Czy bylaby mozliwosc zrobienia xero?
Vis35 Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 Ciekawa konstrukcja luski uszczelnia gazy przy wystrzalez rewolweru nagant.Szybkosc pocisku jest okolo 300 metrowna sekunde -wysoka jak na rewolwer.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.