Skocz do zawartości

Izba muzealna - procedury, uwagi, wskazówki itp.

wachmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy ktoś już ma doświadczenie w tworzeniu izby muzealnej? Co należy spełnić (jakie warunki), gdzie w pas się kłaniać, a kogo kopnąć w d.?
Bardzo liczę na pomoc i wskazówki, także ma e-maila: elektrownia@westerplatte.com.pl Pozdrawiam. wachmistrz
Napisano
O ile dobrze pamietam to w sprawie tworzenia tego typu przybytku nie ma jakichś szczególnych przepisów. Ale głowy nie dam. Jakbys tworzył muzeum to musiałbyś mieć wpis do rejestru, spełniać wymogi formalne itd.

Sa oczywista muzea prywatne, one też podpadają pod ustawe o ochronie zabytków w zakresie opieki nad eksponatami. A izba pamięci to wystarczą chyba jakieś przepisy miejscowe, do tego BHP, ppoż itd, ale żadnego zezwolenia ministerialnego, konserwatorskiego nie trzeba jak sądzę. Ale jak napisałem - obiekty wpisane do rejestru będziecie musieli zgłosić do konserwatora. Ten musi wpisać zmianę miejsca przechowywania itp.
Poza tym sprawy muzeów regulowała jakaś stara ustawa- nie wiem czy jeszcze obowiązuje. Jutro może sprawdzę bo dziś to już mi się nie chce
Napisano
No jest UStawa o Muzeach z 97 roku. O ile się orientuję nie została uchylona. Tam masz zasady tworzenia tzw. muzeum rejestrowanego. Nie czytałem jej z braku czasu dokładnie ale nic w niej nie ma o izbach pamięci itp. Bedziesz jednak wiedział czego nie musisz robić. Mozesz wynika z tego nazwać swoją placówkę nawet muzeum, choć nie bedzie to muzeum rejestrowane czyli nie będzie podpadało pod ww. ustawę.
Nie wiem niestety pod jakie paragrafy podpada izba pamieci. Pod zadne chyba, oprócz przepisów ogólnych dot bezpieczeństwa publicznego o ochrony zabytków. Nie piszę wiecej bo mogę napisać bzdury. Z tego co udało mi sie wyczytać to izby tworzone sa po prostu przy instytucjach - osobach prawnych lub ułomnych osobach prawnych typu szkoła, uczelnia wyższa, stowarzyszenia itp jako jedna z gałęzi działalności tychże.
Moze powinniście pomyśleć o załozeniu jakiegoś stowarzyszenia - to znacznie ułatwia rozmowy ze wszelkiej maści urzędasami, sponsorami itp. Podmiotowosć prawna to zawsze wyższa forma statusu społecznego ;-).
Napisano
Stowarzyszenie jest. Izba muzealna" (nie izba pamięci") - to określenie zostało zaczerpnięte z jakiegoś mądrego pisma urzędowego :) Dzięki za wskazówki. wachmistrz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie