sayonara Napisano 20 Marzec 2005 Autor Share Napisano 20 Marzec 2005 Wydawnictwo L&L wypuściło wspomnienia niemieckiego artylerzysty Fritza Blankenhorna Droga bez powrotu. Z Prus Wschodnich na Syberię 1944 - 1949". Są tam opisy z Augustowa, Bartoszyc (Bartenstein), Swietłoje (Kobbelbude) i Królewca + sowiecka niewola. Książka nieprzydatna do chodzenia z wykrywką, ale od biedy można przeczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike110 Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Szkoda tylko, że tych Prus Wschodnich tak mało a niewoli większa część książki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sayonara Napisano 20 Marzec 2005 Autor Share Napisano 20 Marzec 2005 Kopa dłużej się pamięta :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 5 Maj 2005 Share Napisano 5 Maj 2005 Właśnie jestem świeżo po lekturze. Mi osobiście książka się podobała i to właśnie ze względu na część poświęconą niewoli. To interesujące jak aród panów" zmienia się diametralnie w niewoli i jak różne postawy przyjmują poszczególni ludzie w obliczu ciężkiej pracy, chorób, głodu i politycznej indoktrynacji. Nawet opisy walk nie są tu przekoloryzowane ani przepełnione etosem bohaterstwa. Zdecydowanie w książce nie znajdą nic dla siebie ci, którym tylko w głowie kolejne miejsce do kopania ale śmiało mogę ją polecić tym, którzy lubią poznawać mniej znane oblicza historii.Pozdrawiam L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 Czyli można coś poczytać do walkach w Prusach czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 29 Październik 2008 Share Napisano 29 Październik 2008 Nie za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.