Voucur Napisano 19 Marzec 2005 Autor Napisano 19 Marzec 2005 Jak w temacie: co jakiś czas bywam w okolicy Łęczycy (wyjazdy służbowe) a że jestem z Torunia to kompletnie nie znam tego terenu. Czy są tam jakieś ciekawe tematy w bliskiej okolicy? Szczególnie interesuje mnie II wojna ale niekoniecznie, po prostu mam wtedy sporo czasu i nic do roboty. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Leuthen Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Proponuję poczytać trochę o bitwie nad Bzurą - wtedy dowiesz się, co sie działo w interesującym Cię rejonie we wrześniu 1939 r.PozdrawiamLeuthen
omi30 Napisano 20 Marzec 2005 Napisano 20 Marzec 2005 Ale uwazaj zeby cie miejscowi nie pogonili bo tam ludzie sa bardzo zwiazani z miejscowym muzeum.
Voucur Napisano 20 Marzec 2005 Autor Napisano 20 Marzec 2005 Dziękuję za informacje, a miał ktoś jakieś sukcesy w tym rejonie? niestety zbyt daleko to znowu nie mam czasu się zapuszczać od Łęczycy. Pozdro.
Gunship! Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 Voucur. Mieszkam niedaleko. Teren zryty niewyobrażalnie - trzeba wiedzieć gdzie szukać - a z dziewiczym terenem tam ciężko. Chociaż duży plus że podmokłosci dookoła więc nadzieja jest :) Co mi przychodzi do głowy to linia kolejowa. Warto sprawdzić wzdłuż, oraz kolegiata w Tumie (i okolice). Jezeli nie byłeś - warto obejrzeć. Widać ślady po pociskach z września :) na murach budowli.A tak to pozostaje lektura i łut szczęścia :) Pozatym tak jak mówi omi30 - miejscowi przywiazani do muzeum i mogą pogonić.
omi30 Napisano 24 Marzec 2005 Napisano 24 Marzec 2005 W Tumie wzduz lini kolejowej atakował 56pp z Krotoszyna i 60pp z Ostrowa
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.