Skocz do zawartości

Łęczyca i okolice - czy jest co szukać?

Voucur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak w temacie: co jakiś czas bywam w okolicy Łęczycy (wyjazdy służbowe) a że jestem z Torunia to kompletnie nie znam tego terenu. Czy są tam jakieś ciekawe tematy w bliskiej okolicy? Szczególnie interesuje mnie II wojna ale niekoniecznie, po prostu mam wtedy sporo czasu i nic do roboty. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Napisano
Proponuję poczytać trochę o bitwie nad Bzurą - wtedy dowiesz się, co sie działo w interesującym Cię rejonie we wrześniu 1939 r.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dziękuję za informacje, a miał ktoś jakieś sukcesy w tym rejonie? niestety zbyt daleko to znowu nie mam czasu się zapuszczać od Łęczycy. Pozdro.
Napisano
Voucur. Mieszkam niedaleko. Teren zryty niewyobrażalnie - trzeba wiedzieć gdzie szukać - a z dziewiczym terenem tam ciężko. Chociaż duży plus że podmokłosci dookoła więc nadzieja jest :) Co mi przychodzi do głowy to linia kolejowa. Warto sprawdzić wzdłuż, oraz kolegiata w Tumie (i okolice).
Jezeli nie byłeś - warto obejrzeć. Widać ślady po pociskach z września :) na murach budowli.
A tak to pozostaje lektura i łut szczęścia :)
Pozatym tak jak mówi omi30 - miejscowi przywiazani do muzeum i mogą pogonić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie