zero66 Napisano 17 Marzec 2005 Autor Share Napisano 17 Marzec 2005 mam pytanko.gdzie mozna nabyć mundur lub materiał feldgrau żeby go sobie uszyć. chodzi mi równierz o cenę w miarę przystępnąbo z kasą wiecie sami jak bywa.na razie mam przerobkę szwajcara, ale wolałbym coś innegoi bez żadnych www.mundurów historycznych proszę bo wędkarzem nie jestem , a na grzybach się nie znam.może wiecie gdzie załatwić wykrój lub materiał?wszystkie dobre rady w cenie.pozdr.robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dect Napisano 17 Marzec 2005 Share Napisano 17 Marzec 2005 Wszystko zalezy jaka kasa dysponujesz - ile jestes w stanie zainwestowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zero66 Napisano 18 Marzec 2005 Autor Share Napisano 18 Marzec 2005 kasy nie zawiele jak wszyscy. wolałbym zbierać po trochu, bo wtedy łatiej i żona nie beczy za bardzo:)mysle ze sukcesywnie po 100-300 zyli co miesiacrobert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 18 Marzec 2005 Share Napisano 18 Marzec 2005 sturm" at the front" lub jezeli chcerz zaszalec to mozesz kupic na militaria1944" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 Wyprostujmy.Nie ma realnej możliwosci kupić sukno Feldgrau, bo jakby była to by wszyscy szyli Uniformy - potencjał jest w narodzie :) Na jeden mundur potrzba kilka mb - jakbyś chciał zamawiać czy sprowadzać taką ilość wszyscy by Cie wyśmiali.Hero coś ma, ale zdobyć w Hero mundur to wyczyn. Hero szyje Śpilbergom.Nawet jeśli zdobyłbyś materiał, to szycie to karkołomna sprawa. NIGDY nie wyjdzie Ci coś 100% identycznego jak oryginał, możesz go tylko lepiej lub gorzej naśladować. Świetnie robi to firma Sturm - ja sam mam stamtąd kurtke - jest cacy.Kurtka to nie cały mundur. Spodnie najlepiej szwedzkie, z lat 40 kupisz dość łatwo poniżej 100 zł. Można je przerabiać - ale po co? Różnią się od oryginalnych tam gdzie wystają z butów czy spod kurtki, takwiec tego nie widać.Jak jest z kasą wszyscy wiemy. Przed i po zakupie uważałem, że szkoda czasu na półśrodki - trzeba oszczędzać kasę na swój zakup życia i tyle.Zastanów się dobrze, jaki mundur chcesz mieć konkretnie, bo sprawa może wyglądać bardzo różnie.PozdrawiamUrsus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WillKnott Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 osobiście zgadzam się z Ursusem, chociaż z małym zastrzeżeniem - szwedzkie portki, przerobione czy nie, to zawsze będą szwedzkie portki. kup sobie takie i przeganiaj w nich parę imprez, ale, niezależnie, zamów porządną kopię w hero. jak zamówisz teraz, to na jesień ci uszyją.a bluzę ze sturma... no cóż, kupisz w mundurach historycznych :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Myslisz ze ta bluza na fotkach w mudury-historyczne" to produkt sturma? http://mundury-historyczne.pl/cennik/11.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Tak - Frankovsky sprzedaje bluzy Sturmowskie, a na pewno sprzedawał jeszcze niedawno, miał M36 i 40.Napisz do niego, ze chcesz STURMOWSKĄ kurtke, to przyśle.Musze to napisać publicznie, ale kontakt z w/w panem jest trudny: nie dobiera telefonów i nie odpowiada na maile, realizując, czy też nie Twoje zamówienie. Czy sie powiodło, czy nie dowiadujesz się przez obecność lub brak awizo w skrzynce pocztowej.Nie wiem czy to na zdjęciach to dokładnie ta, bo ma jakieś dziwne kolory - może to wina zdjęcia.W każdym razie kosztuje 600 zł, a wygląda dokładnie tak: http://www.zeugwart.de/Bilder/Detailbilder18713.htmCzyli miodzio.Spodnie szwedzkie sa dobre, bo są workowate" i mają sciągacze na rózne sposoby wiązane czy zapinane. Te zaś na fotkach są proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WillKnott Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 michalczewski - to na zdjęciach ze stronki mh to definitywnie nie są produkty sturma :) to ze stronki zeugwart.de to właśnie rzeczona bluza.ursus - kontakty z p. frankowskim dokładnie takie, jak piszesz - kiedyś jechałem do poznania, więc w czwartek umawiałem się z nim na spotkanie w piątek ( ak, tak, jasne, będę"). przyjeżdżam na miejsce - pana frankowskiego nie ma, jest za granicą" - hmm, to może zadzwonię do niego na komórkę" - ie, nie, komórkę zostawił w biurze". :)portki na stronie mh to, jak sądzę, kopia m37 (steingrau), które były proste. dopiero później zastąpiono je przez keilhose, do których (z kroju i koloru) są dosyć podobne portki szwedzkie.jeśli dosyć podobne wystarczy, to nie ma problemu. to jest indywidualna sprawa - dla jednych wystarczy, inni będą szukać takich samych. krytykowałbym szwedy, gdybyśmy nie byli w polsce skazani albo na długaśne terminy realizacji w hero, albo na makabryczne ceny produktów ze stanów albo z uk. w takiej sytuacji uważam, że najlepszym wyjściem jest, jak pisałem wcześniej - kupić sobie szwedzki ersatz, bo to niewielki wydatek, i poczekać na porządną kopię z hero (decydując przy okazji, jaki właściwie okres historyczny i jaką formację odtwarzamy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 20 Marzec 2005 Share Napisano 20 Marzec 2005 Ursus napewno? Tez sa tak ladnie szyte jasnymi nicmi? Az niechce mi sie wierzyc ze sa ot tak w zasiegu reki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zero66 Napisano 21 Marzec 2005 Autor Share Napisano 21 Marzec 2005 jestem z olsztyna, i przez to jakby odtwarzamy 24 dpancubiór raczej nie nakłada takich ograniczeń jak ten z 1939 roku. ja osobiście myślałem o bluzie feldgrau + spodenkicamo. może splinterek jakowyś??no i kurteczka by sie przydała:)co do orginału lub ekstra kopii to na zloty troche szkoda na tarzanie sie w błocku, tak myślę.może wiecie gdzie u naszych raci" zza odry kupić, bo słyszałem ,że tam taniej można coś wyrwać. A rodzinka przywiezie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zero66 Napisano 21 Marzec 2005 Autor Share Napisano 21 Marzec 2005 jeszcze jedno. ten mundur na militaria 1944 za 300 dolców to sama bluza czy razem z tym facetem???bo w polsce to bm razem z gościem kupił:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major77 Napisano 19 Maj 2005 Share Napisano 19 Maj 2005 mam pytanie czy ten mundur nadaje sie do rekonstrukcji i co o nim sądzicie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=50145646 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 20 Maj 2005 Share Napisano 20 Maj 2005 Jasne, ze sie nadaje. Rozsądna cena, ale jak chcesz coś lepszego, to zaszalej, kup Hero albo Sturm w wersji extra, circa 800 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major77 Napisano 20 Maj 2005 Share Napisano 20 Maj 2005 a gdzie je mozna zobaczyc zdobyc ale cena troche za wysoka jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ursus Napisano 20 Maj 2005 Share Napisano 20 Maj 2005 Sturma można kupić za 600 zł przez Frankowskiego...Hero... trudna sprawa! Poszukaj na forum, wszytko było już 40 razy pisane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.