Skocz do zawartości

gdzie załatwić mundur?????

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko.
gdzie mozna nabyć mundur lub materiał feldgrau żeby go sobie uszyć. chodzi mi równierz o cenę w miarę przystępną
bo z kasą wiecie sami jak bywa.
na razie mam przerobkę szwajcara, ale wolałbym coś innego
i bez żadnych www.mundurów historycznych proszę bo wędkarzem nie jestem , a na grzybach się nie znam.
może wiecie gdzie załatwić wykrój lub materiał?
wszystkie dobre rady w cenie.
pozdr.
robert

Wyprostujmy.
Nie ma realnej możliwosci kupić sukno Feldgrau, bo jakby była to by wszyscy szyli Uniformy - potencjał jest w narodzie :) Na jeden mundur potrzba kilka mb - jakbyś chciał zamawiać czy sprowadzać taką ilość wszyscy by Cie wyśmiali.
Hero coś ma, ale zdobyć w Hero mundur to wyczyn. Hero szyje Śpilbergom.
Nawet jeśli zdobyłbyś materiał, to szycie to karkołomna sprawa. NIGDY nie wyjdzie Ci coś 100% identycznego jak oryginał, możesz go tylko lepiej lub gorzej naśladować. Świetnie robi to firma Sturm - ja sam mam stamtąd kurtke - jest cacy.
Kurtka to nie cały mundur. Spodnie najlepiej szwedzkie, z lat 40 kupisz dość łatwo poniżej 100 zł. Można je przerabiać - ale po co? Różnią się od oryginalnych tam gdzie wystają z butów czy spod kurtki, takwiec tego nie widać.
Jak jest z kasą wszyscy wiemy. Przed i po zakupie uważałem, że szkoda czasu na półśrodki - trzeba oszczędzać kasę na swój zakup życia i tyle.
Zastanów się dobrze, jaki mundur chcesz mieć konkretnie, bo sprawa może wyglądać bardzo różnie.

Pozdrawiam
Ursus

osobiście zgadzam się z Ursusem, chociaż z małym zastrzeżeniem - szwedzkie portki, przerobione czy nie, to zawsze będą szwedzkie portki. kup sobie takie i przeganiaj w nich parę imprez, ale, niezależnie, zamów porządną kopię w hero. jak zamówisz teraz, to na jesień ci uszyją.

a bluzę ze sturma... no cóż, kupisz w mundurach historycznych :P

Tak - Frankovsky sprzedaje bluzy Sturmowskie, a na pewno sprzedawał jeszcze niedawno, miał M36 i 40.
Napisz do niego, ze chcesz STURMOWSKĄ kurtke, to przyśle.
Musze to napisać publicznie, ale kontakt z w/w panem jest trudny: nie dobiera telefonów i nie odpowiada na maile, realizując, czy też nie Twoje zamówienie. Czy sie powiodło, czy nie dowiadujesz się przez obecność lub brak awizo w skrzynce pocztowej.
Nie wiem czy to na zdjęciach to dokładnie ta, bo ma jakieś dziwne kolory - może to wina zdjęcia.
W każdym razie kosztuje 600 zł, a wygląda dokładnie tak: http://www.zeugwart.de/Bilder/Detailbilder18713.htm
Czyli miodzio.
Spodnie szwedzkie sa dobre, bo są workowate" i mają sciągacze na rózne sposoby wiązane czy zapinane. Te zaś na fotkach są proste.

michalczewski - to na zdjęciach ze stronki mh to definitywnie nie są produkty sturma :) to ze stronki zeugwart.de to właśnie rzeczona bluza.

ursus - kontakty z p. frankowskim dokładnie takie, jak piszesz - kiedyś jechałem do poznania, więc w czwartek umawiałem się z nim na spotkanie w piątek ( ak, tak, jasne, będę"). przyjeżdżam na miejsce - pana frankowskiego nie ma, jest za granicą" - hmm, to może zadzwonię do niego na komórkę" - ie, nie, komórkę zostawił w biurze". :)

portki na stronie mh to, jak sądzę, kopia m37 (steingrau), które były proste. dopiero później zastąpiono je przez keilhose, do których (z kroju i koloru) są dosyć podobne portki szwedzkie.
jeśli dosyć podobne wystarczy, to nie ma problemu. to jest indywidualna sprawa - dla jednych wystarczy, inni będą szukać takich samych. krytykowałbym szwedy, gdybyśmy nie byli w polsce skazani albo na długaśne terminy realizacji w hero, albo na makabryczne ceny produktów ze stanów albo z uk. w takiej sytuacji uważam, że najlepszym wyjściem jest, jak pisałem wcześniej - kupić sobie szwedzki ersatz, bo to niewielki wydatek, i poczekać na porządną kopię z hero (decydując przy okazji, jaki właściwie okres historyczny i jaką formację odtwarzamy).

jestem z olsztyna, i przez to jakby odtwarzamy 24 dpanc
ubiór raczej nie nakłada takich ograniczeń jak ten z 1939 roku. ja osobiście myślałem o bluzie feldgrau + spodenki
camo. może splinterek jakowyś??
no i kurteczka by sie przydała:)
co do orginału lub ekstra kopii to na zloty troche szkoda na tarzanie sie w błocku, tak myślę.
może wiecie gdzie u naszych raci" zza odry kupić, bo słyszałem ,że tam taniej można coś wyrwać. A rodzinka przywiezie.

• 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie