Skocz do zawartości

53 pułk piechoty strzelców kresowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! proszę Kolegów o bliższe informacje o działaniach 53 pułku strzelców kresowych od lipca 1919 ( Francja) do czerwca 1920, oraz o III Baonie Lublinieckim - 2 komp ( III powstanie śląskie- maj-czerwiec 1921).pozdrawiam J.
Napisano
Chętnie pomogę. Jeśli chodzi o podanie literatury, to mogę od ręki, ale domyślam się, że raczej coś więcej. Prosił bym o dokładne pytania na e-mail lodbrog@WYTNIJo2.pl
  • 4 years later...
Napisano
W książce pt: Lista strat Wojska Polskiego" wydanej przez Wojskowe Biuro Historyczne w roku 1934 znalazłam dane dotyczące mojego pra-pra dziadka, są to skróty następujące: strz. 53. p. strz. pl. 5.1.1920. Z tym związane jest moje pytanie czy:
strz. oznacza strzelec?
53.p.strz. czy to 53 pułk piechoty strzelców kresowych?
Jeśli tak to poproszę więcej danych bądź literaturę nt. tegoż pułku.
  • 3 months later...
Napisano

Witam! Chciałbym się podzielić fotografiami podoficerów 53 pułku piechoty strzelców kresowych. Na zamieszczonej fotografii doskonale widać oznakę noszoną na patkach w 11 Karpackiej Dywizji Piechoty oraz inicjały pułkowe na naramiennikach.

Napisano

Na tym zdjęciu widoczna jest bardzo dobrze odznaka pamiątkowa pułku. Na patkach zwraca uwagę oznaka noszona przez słuchaczy szkół podoficerskich.

Napisano

Doskonale widoczny emblemat radiotelefonisty, a także odznaka pamiątkowa pułku. Wszelkie uwagi na temat prezentowanych sylwetek żołnierzy mile widziane. Pozdrawiam kamien801.

Napisano

Chciałbym zaprezentować kilka skanów legitymacji osobistej podoficera 53 pp, plut. Michała Stanisława Brosenbacha (na zdjęciu jeszcze w stopniu kaprala).

Napisano

Kolejny skan przedstawiający adnotacje dotyczące posiadanych orderów i odznaczeń a także wpisy odnośnie przedłużenia ważności legitymacji na kolejne lata.

• 9 months later...
  • 1 year later...
Napisano
Jeśli ktoś ma ochotę, to mam na sprzedaż odznakę 53PP w srebrze. Niestety bez słupka, ale do stosunkowo łatwej naprawy. Słupka nie ma w ogóle, odpadł.
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie