koMandir Napisano 13 Marzec 2005 Autor Share Napisano 13 Marzec 2005 Witam wszystkich!Jakoś mnie tak naszło...może Koledzy znacie jakieś sentencje lub przysłowia dotyczące naszego hobby - HISTORII?? Wpisujcie...zapraszam!!Pozdrawiam,koMandir! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 13 Marzec 2005 Share Napisano 13 Marzec 2005 Związane z naszym hobby :)Kto pod kim dołki kopie to sam w nie wpada"Więc zasypujmy :)A historycznie:Cyceron:Nie znać historii to być zawsze dzieckiem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koMandir Napisano 14 Marzec 2005 Autor Share Napisano 14 Marzec 2005 Witam ponownie!Dzięki za odpowiedz Kolego Monti.No i za sentencję:)!A co do kopania - to chyba większośc jeśli nie wszyscy interesujemy się też historią... Pozdrawiam wszystkich!koMandir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Marzec 2005 Share Napisano 14 Marzec 2005 WCZORAJ - TO DZIŚ, TYLKO TROCHĘ WCZEŚNIEJ"Kto to powiedział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 14 Marzec 2005 Share Napisano 14 Marzec 2005 Przeszłość - jest to dziś, tylko cokolwiek dalej. Cyprian Kamil Norwid (1821-1883) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koMandir Napisano 14 Marzec 2005 Autor Share Napisano 14 Marzec 2005 Dzięki Kolego Danieloff za kolejną ciekawą sentencję!Mi sie właśnie przypomniało Historia nauczycielką życia" czy jakoś tak...ale niestety nie wiem kto to powiedział;///.Pozdrawiam,koMandir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 14 Marzec 2005 Share Napisano 14 Marzec 2005 to Cycerona.A to Halldor Laxness:Historia się powtarza, ale za każdym razem więcej kosztuje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asael Napisano 14 Marzec 2005 Share Napisano 14 Marzec 2005 Trzy, według mnie, ciekawe sentencje:Historia jest najlepszym nauczycielem, ale ma najgorszych uczniów." / Indira GandhiHistoria jest to również suma tego, czego można było uniknąć." / Konrad AdenauerHistoria pełna jest wojen, o których każdy wiedział, że nie wybuchną." / Enoch PowellPozdrawiam, Asael Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koMandir Napisano 14 Marzec 2005 Autor Share Napisano 14 Marzec 2005 Witam! Jak widzę przybywa kolejnych ciekawych i pouczających sentencji.I oby tak dalej...Znalazłem Historia nauczycielką życia" w oryginale HISTORIA VITAE MAGISTRA EST" -tak jak to powiedział Cyceron(dzięki Monti:)!) Pozdrawiam,koMandir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wartownik Napisano 19 Marzec 2005 Share Napisano 19 Marzec 2005 witam oto kilka:Najlepsze w historii jest to,że się powtarza,bo gdy zaczyna coś wymyślac,robi ro coraz gorzej.Gomez de la Serna Historia nie jest miejscem dobroczynnych gestów,lecz bezlitosnej rywalizacji.Krzysztof T.ToeplitzHistoria nie ma większego sensu,jeśli nie wiązac jej ze wspułczenością.Lesław BartelskiOhistorii nikt nie ma prawa wydawac sądu,jeśli nie przeżył jej na sobie.Johann W.GoetheHistoria jest snem,który ma się ku obudzeniu.Karol Irzykowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woluś Napisano 21 Marzec 2005 Share Napisano 21 Marzec 2005 Historia jest nauczycielką życia, która nikogo nic nie nauczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawias Napisano 24 Marzec 2005 Share Napisano 24 Marzec 2005 „Historycy fałszują przeszłość, ideolodzy przyszłość.”Niestety nie pamiętam kogo to byłoPozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.