Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie do kolekcjonerów bagnetów

macek

Pytanie

Napisano
Witam
Bardzo często na internetowych aukcjach i na giełdach staroci oferowane są austiackie bagnety wzoru 1895 do kb mannlicher z nietypowym numerem. Numer jest wykonany laserowym pisakiem (najczęściej jak zauważyłem numer jest czterocyfrowy) na jelcu. Kiedyś słyszałem opinię, iż egzemplarze te były eksportowane na Bliski Wschód (już w bardziej współczesnych czasach oczywiście) i tam je znakowano. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pzdr

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Bardzo często na internetowych aukcjach i na giełdach staroci oferowane są austiackie bagnety wzoru 1895 do kb mannlicher z nietypowym numerem. Numer jest wykonany laserowym pisakiem (najczęściej jak zauważyłem numer jest czterocyfrowy) na jelcu. Kiedyś słyszałem opinię, iż egzemplarze te były eksportowane na Bliski Wschód (już w bardziej współczesnych czasach oczywiście) i tam je znakowano. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

pzdr
Napisano
To nie laser ta metoda to elektrodrążenie (nazwę mogłem pokręcić). Widziałem przedmioty z numerami iwentrzowymi z lat 60-tych wykonanymi tą metodą. Metoda ta była popularna - dostępna zdecydowanie wcześniej od laserowej.
Wojtek
Napisano
FRANKONIA JAGD - tak znakowane byly bagnety tam... mialem tez tak sygnowane - jesli chodzi o numeracje bagnety m95 przejete przez armie Czechoslowacka i Bulgarska ... a przeszlo tego przez moje rece sporo :)

pozdrawiam
Jacek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie