Skocz do zawartości

rozróżnianie metali

malgolka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie.

Dyskryminacja polega na tym, że pewne metale nie są sygnalizowane przez wykrywacz (lub są sygnalizowane inaczej niż przedmioty pożądane).

Rozróżnianie (lub po staropolsku identyfikacja") oznacza, że wykrywacz ma zdolność do określania z jakiego rodzaju znaleziskiem mamy do czynienia. Najczęściej identyfikowanie odbywa się poprzez odpowiednie wskazanie na wyświetlaczu-mierniku. Nierzadko jest to także dokonywane poprzez zmianę wysokości sygnału dźwiękowego (tzw. identyfikacja tonalna).

Powyższa klasyfikacja nie jest oficjalna". Ja tak rozumiem powyższe terminy. Często okazuje się, że niektórzy rozumieją je inaczej.

Można sobie także dorobić identyfikację dla ubogich".

Wystarczy wyskalować sobie pokrętło dyskryminacji, tak jak to zwykle skalowane jest na miernikach identyfikatorów. Po wykryciu metalu należy teraz kręcić pokrętłem dyskryminacji, do miejsca gdzie wykrywacz przestanie sygnalizować dane znalezisko. Patrząc na skalę identyfikatora" mamy informację co prawdopodobnie zostało znalezione.

powodzenia,

proscan

PS
O ile wiem RU ma tylko dyskryminację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie