Skocz do zawartości

Pancerfaust

past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Szukam danych niemieckich pięści pancernych , może jakieś strony ?
Czy były różnice w urach" od pięści ?
Ile taka rura ważyła ?
Napisano
http://www.geocities.com/Augusta/8172/panzerfaust2.htm

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Waffen/panzerbekampfungsmittel.htm

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam!
Na podstawie lektury artykułu Panzerfausty na pobojowisku" z numeru 10/2002, wydaje mi się, że na ten temat sporo do powiedzenia miałaby India. Może nawet zna jakieś strony w sieci... Spróbuj się z nią skontaktować.
Pozdrawiam
Napisano
zdecydownie India to guru w tej dziedzinie , z tego co już znalazłem w siei to chyba Panzerfaust 100.

Rozwijam pytanie : Czy można domnimywać że w okolcy była jakaś potyczka? miejsce znalezienia skraj lasu obok drogi?

Dziwne jest to że w literaturze brak jest informacji o walkach akurat w tym miejscu , znalezisko przypadkowe !
Napisano
Witam!!!

Recznego granatnika uzywa sie zazwyczaj przeciwko pojazdom opancerzonym(jak wszyscy wiedza) W lesie ppanc trzeba umiescic w miejscu gdzie moze przejezdzac czolg czyli kolo drogi. Jesli znalazles sama rure to widocznie napatoczyl sie jakis czolg i zostal ostrzelany:D Choc obie strony(ruscy uzywali ich na duza skale mieli kupe zdobycznych:D) czasami strzelaly z panzerfaustow i do grup piechoty(szczegolnie w lesie). Zeby znalesc luske nie trzeba jechac w miejsce straszliwych walk wystarczy ze sie kilka osob postrzela. Tak samo moglo byc w tym przypadku nie ma nigdzie opisane bo gosciu rozwalil sobie czolg(albo czolg jego) i tyle. Albo moze ktos strzelal do dzika???:D:D:D

Z powazaniem vonadamski
  • 1 year later...
Napisano
jestem szczesliwym posiadaczem Pancerfausta (oczywiscie po rozbrojeniu) jest w b.dobrym stanie gdyz nie znalazlem go w ziemi. ta bron naprawde robi wrazenie! chcialbym postrzelac takim do czolgow :-) malo to u nas Rudych???? :P nie moge sie nacieszyc moja zdobycza i nieraz biore go na ramie zeby tylko poczuc ten destrukcyjny ciezar pod soba....
Napisano
Witam.
Temat zostal juz na tym forum przewalowany ze az glowa ci wyparuje jak przeczytasz. Miedzy innymi wypowiadala sie w tym temacie India. Poszukaj a nie pogardzisz. :)
Pewnie wystarczy wpisac w wyszukiwarke pancerfaust :)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie