darula Napisano 6 Marzec 2005 Napisano 6 Marzec 2005 Właśnie przeglądałem swoje fotki i .... czy to nie są relikty malowani maskuącego. Obiekt w Krzyżowej.fot1
Maciej G Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Mariusz co do fotek 5,6 - to jesteście odważni ! jak wam to sie udało !Podwójne ogrodzenie z drutem kolczastm , owczarki niemieckie , ochrona itp. ;-)A tak na marginesie to właśnie przy tym bunkrze znalazłem stary topór ciesielski !
Dominik Kasprzak Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Witam!Wg moich ustaleń takie maskowanie zachowało się w 4 kaliskich schronach (we wszystkich 4 pod okapem i w jednym na ścianie tylnej). Do Maciej G.: Ochronę stanowi tam jedna starsza osoba + jeden owczarek - wystarczy porozmawiać z tą osobą i nie ma żadnego problemu.Fotka nr 4 - Nowogród.Fotka nr 5 - zamieszona przez omi30 jest to schron umieszczony na lewym barku fortu w Różanie (Armia Modlin).Fotka nr 9 - jest to jeden ze schronów Armii Modlin - Pułtusk, Mława lub Rzęgnowo (charakterystyczny kształt ucha).PozdrawiamDominik Kasprzakwww.gobielsko.fortyfikacje.plPS. W Kaliszu najprawdopodobniej jeden ze schronów obser.-boj. został zniszczony.
Dominik Kasprzak Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Jeszcze w sprawie fotki nr 5 - nie jest to z pewnością zdjęcie archiwalne (przynajmniej nie z czasów okołowojennych".Bardzo łatwo można zauważyć ubytki w betonie - spowodowane zapewne działaniem środowiska.Dominik Kasprzak
omi30 Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Dominik czy mozesz mi podac w których ? A moze jakies spotkanie w Kaliszu i mały rekonesans po schronach?pzdr.omi30
lokfan Napisano 7 Marzec 2005 Autor Napisano 7 Marzec 2005 Witam!Nie jestem pewien czy asz" ,czy Czech" , może koledzy rozpoznają?Pozdrawiam
Magach7 Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Wydaje mi się,że raczej czeski... tak sądzę po porównaniu z jego modelikiem.
Dominik Kasprzak Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 omi30: najlepiej skontaktuj się ze mną poprzez e-mail - dominobielsko@wp.plNatomiast, co do spotkania może z tym być pewien problem - mieszkam w Bielsku-Białej, więc do Kalisza mam spory kawałek...Dominik Kasprzak
puzon76 Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Witam. Piotrek co do twoich przypuszczeń iż maskowanie nie jest to twórczość powojenna mam świadka. Żołnierz , który zajmował się schronami zaraz po wojnie. Jest to teść kolegi (na naszym terenie- Mikołów)opisywał iż zajmowali się schronami (niestety dotyczy to tylko naszego odcinka OWS)czyścili je, bielili, konserwowali elementy metalowe i obsypywali ziemią. Muszę się jeszcze spytac o konkrety. pozdrawiam puzon
omi30 Napisano 8 Marzec 2005 Napisano 8 Marzec 2005 Zgadza sie kiedys była ta fotka na ebayu w tytule miała cos własnie cos z polskimi oficerami
jagmin Napisano 10 Marzec 2005 Napisano 10 Marzec 2005 Czy schron na fot. 10 u Daruli" nie jest przypadkiem w całości pomalowany? Taki jaki ciemny ten beton.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.