KacperW. Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43299972 co to waszym zdaniem
herrmateuss Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Błyskawica miała miała pionowo utawione gniazdo magazynka inną komore zamkowową oraz aluminiową osłone lufy.Ze stenem łaczył ją magazynek i chyba lufa. A tak to zupełnie inna konstrukcja
torba5 Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Sten MK II z obciętą i przerobioną kolbą miałem ich trochę w ręce 100 % MK II
jankos Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Na pewno nie jest to KIS (nie KISS!). Fotki KIS-a mozna zobaczyć w książce Podziemne zbrojownie polskie 1939 - 1944", różnice widoczne są gołym okiem. Też stawiam na Stena.Pozdrawiam - jankos.
idiota Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Sten MkV - Standard, kal. 9mm - wersja komandoska, używana do 1953r.Zdjecie zapozyczone ze strony kol. Whatfor.Swoja droga swietne i tresciwe stronki :)
herrmateuss Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 To napewno nie sten MK V Zwróc uwage na położenie chwytu pistoletowego względem komory zamkowej ( czyli rury bo to tylko sten :)w tamtym jest wysunieta do przodu . Jest to sten najprawdopodobniej partyzanckiej/podziemniej produkcji Za komuny mój stary miał gazetkę o powstaniu warszawskim i w uzbrojeniu znajdywały sie takie dziwadła lub też steny cos ala mk II tyle , ze bez kolby a zamiast niej była stalowa plytka sluzaca za chwyt. Pozatym angole rzadko co nam zrzucali a juz napewno nie swoje najlepsze steny.Cichociemni tez raczej ich niedostawali ba ! predzej spodziewałbym sie u nich MP 40.Optował bym tutaj za KISS empierwszych wersjii albo przeróbką by było łatwiej to ustrojstwo schować
idiota Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Racja, nie przyjzalem sie dokladniej.Ale idiota ze mnie :)Chyba faktycznie komus wygodniej bylo z taka rekojescia. (polak potrafi).Teraz widze, ze jest tam cos jakby odcieta kolba od mkII. Przynitowany kawalek blachy, dwie drewniane okladki i mamy calkiem poreczna wersje, ktora nie pogardzil by secret service" :)
sten Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 No niewiem jankos!Luknijna te fotke(Podziemne zb.pol.39-44) gdzie jest 1-sza seria 10 KIS-ow przed przekazaniem ich grupie Nurta.Przed nimi leza 3 prototypowe Kis-y(wg mnie to ten).Pzdr.sten
mietek Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Kolbado stena jest mocowana na zatrzask, dorobienie pistoletowej zamiast zwyklej to nie problem.Zobaczcie inne watki o stenie, na pewno mozna odroznic nasza produkcje od brytyjskiej po gwincie w lufie, sa rozne. Choc watpie aby gwint sie ostal.No i moja opinia, skracanie to raczej do walk w miescie (skryte przenoszenie bez rozkladania) niz partyzantka, tam kolba byla zaleta.
jankos Napisano 26 Luty 2005 Napisano 26 Luty 2005 Porównaj gniazdo magazynka - w tych prototypach sa identyczne jak w normalnych KIS-ach, od razu widac roznice z wykopkiem z allegro!Pozdrawiam - jankos.
KacperW. Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43299972 co to waszym zdaniem
sten Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Mysle ze to jest prototypowy pm Kiss(wyglad stena lecz kolba typu chwytu pistoletowego)Pzdrsten
herrmateuss Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 partyzantka w każdym razie cos pomiedzy stenem a błyskawicą bardzo ciekawy fant
herrmateuss Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Jesli chodzi o paryzantów i ich broń to raczej tez mieli tendencje do skracania wszystkiego od pepesz do mauserów Najwazniejzą cecha ich broni musi byc poręczność celnośc i inne miały juz drugorzedne znaczenie :)
nww Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 raczej sten kiss a raczej jego replika jest na innej aukcji
Pytanie
KacperW.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.