Skocz do zawartości
  • 0

sten??

KacperW.

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Błyskawica miała miała pionowo utawione gniazdo magazynka inną komore zamkowową oraz aluminiową osłone lufy.Ze stenem łaczył ją magazynek i chyba lufa. A tak to zupełnie inna konstrukcja
Napisano
Na pewno nie jest to KIS (nie KISS!). Fotki KIS-a mozna zobaczyć w książce Podziemne zbrojownie polskie 1939 - 1944", różnice widoczne są gołym okiem. Też stawiam na Stena.
Pozdrawiam - jankos.
Napisano

Sten MkV - Standard, kal. 9mm - wersja komandoska, używana do 1953r.

Zdjecie zapozyczone ze strony kol. Whatfor.
Swoja droga swietne i tresciwe stronki :)

Napisano
To napewno nie sten MK V Zwróc uwage na położenie chwytu pistoletowego względem komory zamkowej ( czyli rury bo to tylko sten :)w tamtym jest wysunieta do przodu . Jest to sten najprawdopodobniej partyzanckiej/podziemniej produkcji Za komuny mój stary miał gazetkę o powstaniu warszawskim i w uzbrojeniu znajdywały sie takie dziwadła lub też steny cos ala mk II tyle , ze bez kolby a zamiast niej była stalowa plytka sluzaca za chwyt. Pozatym angole rzadko co nam zrzucali a juz napewno nie swoje najlepsze steny.Cichociemni tez raczej ich niedostawali ba ! predzej spodziewałbym sie u nich MP 40.Optował bym tutaj za KISS em
pierwszych wersjii albo przeróbką by było łatwiej to ustrojstwo schować
Napisano
Racja, nie przyjzalem sie dokladniej.
Ale idiota ze mnie :)
Chyba faktycznie komus wygodniej bylo z taka rekojescia. (polak potrafi).
Teraz widze, ze jest tam cos jakby odcieta kolba od mkII. Przynitowany kawalek blachy, dwie drewniane okladki i mamy calkiem poreczna wersje, ktora nie pogardzil by secret service" :)
Napisano
No niewiem jankos!
Luknijna te fotke(Podziemne zb.pol.39-44) gdzie jest 1-sza seria 10 KIS-ow przed przekazaniem ich grupie Nurta.Przed nimi leza 3 prototypowe Kis-y(wg mnie to ten).

Pzdr.
sten
Napisano
Kolbado stena jest mocowana na zatrzask, dorobienie pistoletowej zamiast zwyklej to nie problem.
Zobaczcie inne watki o stenie, na pewno mozna odroznic nasza produkcje od brytyjskiej po gwincie w lufie, sa rozne. Choc watpie aby gwint sie ostal.
No i moja opinia, skracanie to raczej do walk w miescie (skryte przenoszenie bez rozkladania) niz partyzantka, tam kolba byla zaleta.
Napisano
Porównaj gniazdo magazynka - w tych prototypach sa identyczne jak w normalnych KIS-ach, od razu widac roznice z wykopkiem z allegro!
Pozdrawiam - jankos.
Napisano
Jesli chodzi o paryzantów i ich broń to raczej tez mieli tendencje do skracania wszystkiego od pepesz do mauserów Najwazniejzą cecha ich broni musi byc poręczność celnośc i inne miały juz drugorzedne znaczenie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie