Wolfgang Napisano 23 Luty 2005 Autor Napisano 23 Luty 2005 Mam kilka pytań odnośnie mndurów w III Rzeszy.1. Jakie wzory mundurów były używane przez Allgemeine SS?2. Jakie wzory mundurów były używane przez Waffen SS?3. Jakie wzory mundurów były używane przez Wehrmacht?W miarę możliwości prosiłbym o ich krótką charakterystykę(ile guzików, jaki kołnierz).Uprzejmie prosze o dopowiedź.Pozdrawiam Wlfgang
Albert Napisano 23 Luty 2005 Napisano 23 Luty 2005 Witaj Wolfgang!!!Postram Ci sie przyblizyc troszeczke podstwowe wzory kurtek mundurowych jakie były uzywane w Wehrmachcie!A wiec:I Kurtka mundurowa wz.36-Feldbluse m36-http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H85851.htmlNajbardziej popularna i rozpoznawana kurtka w wehrmachcie uzywana od 1936 roku do konca wojny!!!Kolor kołnierza oczywiscie Ciemno zielony!Tak samo pagony!Do 1940 roku(regulaminowo) noszono pagony starego wzoru(trojkatne),na ktorych nie było wypustek w barwie broni!Obowiazkowo 4 kieszenie z zakladkami i miechami!Otwory na haki pod pas...rozpinane rekawy no i obowiazkowo 5 guzikow!...ale jak to zwykjle bywa przy niem. umundurowaniu,nie ma tu reguły i ciagle czyms nas zaskakuja:)http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H56452.html oto przyklad kurtki mundurowej wz.36 z 6 guzikami i bez miechow:))Kolor oczywiscie przerozne odcienie FeldgrauII kurtka mundurowa wz.40 Feldbluse m40:http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H92452.htmljak wyzej tylko oczywiscie ...bez ciemnozielonego kolnierza...pagony byly pzrerozne..!!!III kurtka mundurowa wz.42 feldbluse m42:Poprzedniczka kurtki wz.43.Roznilas ie glownie tym,ze klapy od kieszeni byly zszywane w szpic a nie prostokatnie!(sory ale nie moge teraz znalesc linku do tej kurtki)-jak cos znajde to dodam!IV Kurtka mundurowa wz.43.------II------ m43:http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H13852.htmlTak jak i kurtka wz.42 wykonana z materialu o innym odcieniu niz kurtki wz.36 i 40(rozne odcienie szarosci polaczonej z brazem)....najczesciej z kolnierzem i pagonami w odcieniu kurtki,ale jak widac na tym przykladzie - nie ma regol(ciemnozielony kołnierz)!!! Kurtki te posiadaly 6 guzikow i czesto rezygnowano z miechow w dolneych kieszeniach!Kieszenie juz bez zakladek!Otwory na haki tez nie zawsze byly!v Kurtka mundurowa wz.44------II-----m44:http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H81051.htmlOstatni wojenny model sukiennej kurtki wehrmachtu!Jak widac totalne uproszczenia:)Projektujac ta kurtke wzorowano sie na brytyjskich kurtkach tzw.Batlledres'ach!6 guzikow,tyle ze 2 ostatnie na sciagaczu wszystym dokokola calej kurtki!Kieszenie ebz zakladek...caly mundur w jednolitym kolorze!(Odcienei chyba wszystkie jakie tylko mozna :)))Do tych pieciu podstwowych kurtek dolicz sobie wszelakie kurtki oficerskie,galowe,letnie,robocze,oficerskie-letnie,kurtke wz.37,austriackie kurtki uzywane przez Wehrmacht,kurtki Afrika Korps...etc...etc..Polecam na pzryblizenie ogolne strone:http://www.germanmilitaria.com/Covers/Germancover.htmlPozdrawiam!!!
Albert Napisano 23 Luty 2005 Napisano 23 Luty 2005 Proponuje abysmy w tym poscie powrzucali zdjecia swoich kurteczek,spodni,czapeczek i wszystkiego co zwiazane z umundurowaniem niemieckim tamtego okresu!!!Wrzucajcie wszystko co macie...Reichswehre,Wehrmacht,Waffen SS!!!Pochwalmy sie i wymienmy informacjami!Ja wrzuce 2 zdjecia (wieczorkiem)swojej kurteczki wz.36(kopia ze Sturm'a)Pozdrawiam!
Wolfgang Napisano 23 Luty 2005 Autor Napisano 23 Luty 2005 A mundury Waffen SS?Czy to były przerobione mundury Wehrmachtu czy mieli jakieś własne wzory, bo na tej stronie kurtki Waffen SS są podobne do Wehrmachtu.
Albert Napisano 23 Luty 2005 Napisano 23 Luty 2005 Oczywiscie mundury Waffen SS byly analogiczne do mundurow WH!Nie bylo jakis specjalnych wzorow mundurow sukiennych dla Waffen SS!Ale za to popatrz jakie były roznice w kamuflarzach!No dalej chlopy wrzuucajcie swoje zdjecia!:)Pozdrawiam!
kloki Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 SS używało tych samych wzrorów bluz sukiennych, z tym, że różnili się obszyciami.
Anaba Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Wracając do Feldbluse 42/43.Tylko wz.36 miały kołnierze ciemno-zielone.Ten ma taki kolor ponieważ każdemu Jagerowi (strzelcowi), taki właśnie kołnierz wszywali, niezależnie od modelu.Zresztą na rękawie nawet jest tarczka z liściami dębu.PzdrAnaba
Albert Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Drogi Anaba!!!Dzieki wielkie za sprostowanie!Oczywiscie masz racje,jest ciemno-zielony z tego wzgledu ,ze to kurtka nalezaca do odzialow Gebirgsjager!!!Jeszcez raz dzieki!Pozdrawiam i czekam na zdjecia!
Albert Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 oto moj komplecik wz.36...zwracam sie z prosba o odnowienie tego watku...wrzucajcie zdjecia swoich niemeickich mundurkow...To moje zdjecie na poczatek....nedlugo beda lepsze!!!Pozdrawiam
Albert Napisano 27 Kwiecień 2005 Napisano 27 Kwiecień 2005 Anaba malenkie sprostowanie...,,Wracając do Feldbluse 42/43.Tylko wz.36 miały kołnierze ciemno-zielone.Ten ma taki kolor ponieważ każdemu Jagerowi (strzelcowi), taki właśnie kołnierz wszywali, niezależnie od modelu.Zresztą na rękawie nawet jest tarczka z liściami dębu.''otoz nie wszystkie kolnierze mundurow strzelcow gorskich ,narciarzy etc...byly ciemnozielone....moze na wlasna reke wszywali oni sobie cimen kolnierze ze wzgledu na tradycje...ale ogladalem ostatnio duzo zdjec ,,gorali'' i maja zwykle kolnierze np. przy m 42.!!!Pozdrawiam
Albert Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Oto moja furazerka wz 34. jest to wierna kopia niemieckiej firmy z Soltau,a przypomne ,ze poprzedni mundurek wz. 36 to produkcja Sturma!
Albert Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 buciki saperki -oryginaly,pozny okres wojny
Albert Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 na razie to tyle....pod koniec weekendu wrzuce nowe fotki!Dalej chlopy pochwalcie sie co wy macie!Pozdrawiam
Wolfgang Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Napisano 28 Kwiecień 2005 Dobrze się prezentuje Twoja bluza, gratuluję.To jest kopia czy przeróbka powojennej bluzy?
mongo Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Ale ja się wstydzę.... :)pozdroFeldwebel Mongo
Albert Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Tak jak juz pisalem jest to kurtka wyprodukowana przez niemiecka firme ,szyjaca mundury historyczne ,,Sturm''!Szczerze ...po wojnie nie bylo juz takich bluz ,zeby mozna bylo dokladnie przerobic!!!...a Ty Mongo nie masz sie czego wstydzic...ładna Hero'wska kurtka , do tego zabocik...srebrna treska na kolnierzu...to daje smaku:)!!!Ja na razie maze o awansie na Oberschutze:)Wiec jak Cie spotkam na ulicy to bede musial Ci zasalutowac!Pozdrawiam!
mongo Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 Sie wie!!! :DCo do Sturmu to widziałem kilka sztuk M36 i bardzo mi się podobają.
Albert Napisano 28 Kwiecień 2005 Napisano 28 Kwiecień 2005 no sa super kurteczki...jedyne czego mi w niej brakuje to pieczatek wewnatrz kurtki:(!Teraz sobie jeszcze kupilem kopie patek piechoty z Hero...profesjonalna robota, i kopie pagonow m 38!!!Jescze musze adlera na lepszego wymienic i jakos te pieczatki wewnatrz walnac!Jak sie keidys spotkamy to mozemy sobie porownac polska i niemiecka robote...:)!Wiem ,ze herowskie maja troche bardziej niebieskawy odcien ,a sturmowskie bardziej zielen!Pozdrawiam
Ursus Napisano 29 Kwiecień 2005 Napisano 29 Kwiecień 2005 Albert skąd masz haki do bluzy? Zmartwie Cie - podobno ta partia bluz, która była kupowana przez Frannk. była szyta w Hero :) Jakby co, to ja też ją mam. Nie dbam o to kto zrobił - jest zaje-fajna.Oberschutze ursi
Wolfgang Napisano 29 Kwiecień 2005 Autor Napisano 29 Kwiecień 2005 Ciekawe czy te kopie szyją według oryginalnych planów i wykrojników czy mają kilka oryginalnych mundurów, mierzą je i stosują jako wzór?Bo o oryginalne plany to raczej dzisiaj trudno.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.