Skocz do zawartości

mundury w III Rzeszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam kilka pytań odnośnie mndurów w III Rzeszy.
1. Jakie wzory mundurów były używane przez Allgemeine SS?
2. Jakie wzory mundurów były używane przez Waffen SS?
3. Jakie wzory mundurów były używane przez Wehrmacht?
W miarę możliwości prosiłbym o ich krótką charakterystykę(ile guzików, jaki kołnierz).

Uprzejmie prosze o dopowiedź.

Pozdrawiam
Wlfgang
  • Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witaj Wolfgang!!!Postram Ci sie przyblizyc troszeczke podstwowe wzory kurtek mundurowych jakie były uzywane w Wehrmachcie!A wiec:

I Kurtka mundurowa wz.36-Feldbluse m36-

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H85851.html
Najbardziej popularna i rozpoznawana kurtka w wehrmachcie uzywana od 1936 roku do konca wojny!!!Kolor kołnierza oczywiscie Ciemno zielony!Tak samo pagony!Do 1940 roku(regulaminowo) noszono pagony starego wzoru(trojkatne),na ktorych nie było wypustek w barwie broni!Obowiazkowo 4 kieszenie z zakladkami i miechami!Otwory na haki pod pas...rozpinane rekawy no i obowiazkowo 5 guzikow!...ale jak to zwykjle bywa przy niem. umundurowaniu,nie ma tu reguły i ciagle czyms nas zaskakuja:)http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H56452.html
oto przyklad kurtki mundurowej wz.36 z 6 guzikami i bez miechow:))Kolor oczywiscie przerozne odcienie Feldgrau

II kurtka mundurowa wz.40 Feldbluse m40:

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H92452.html
jak wyzej tylko oczywiscie ...bez ciemnozielonego kolnierza...pagony byly pzrerozne..!!!

III kurtka mundurowa wz.42 feldbluse m42:

Poprzedniczka kurtki wz.43.Roznilas ie glownie tym,ze klapy od kieszeni byly zszywane w szpic a nie prostokatnie!(sory ale nie moge teraz znalesc linku do tej kurtki)-jak cos znajde to dodam!

IV Kurtka mundurowa wz.43.------II------ m43:

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H13852.html
Tak jak i kurtka wz.42 wykonana z materialu o innym odcieniu niz kurtki wz.36 i 40(rozne odcienie szarosci polaczonej z brazem)....najczesciej z kolnierzem i pagonami w odcieniu kurtki,ale jak widac na tym przykladzie - nie ma regol(ciemnozielony kołnierz)!!! Kurtki te posiadaly 6 guzikow i czesto rezygnowano z miechow w dolneych kieszeniach!Kieszenie juz bez zakladek!Otwory na haki tez nie zawsze byly!

v Kurtka mundurowa wz.44------II-----m44:

http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H81051.html
Ostatni wojenny model sukiennej kurtki wehrmachtu!Jak widac totalne uproszczenia:)Projektujac ta kurtke wzorowano sie na brytyjskich kurtkach tzw.Batlledres'ach!
6 guzikow,tyle ze 2 ostatnie na sciagaczu wszystym dokokola calej kurtki!Kieszenie ebz zakladek...caly mundur w jednolitym kolorze!(Odcienei chyba wszystkie jakie tylko mozna :)))

Do tych pieciu podstwowych kurtek dolicz sobie wszelakie kurtki oficerskie,galowe,letnie,robocze,oficerskie-letnie,kurtke wz.37,austriackie kurtki uzywane przez Wehrmacht,kurtki Afrika Korps...etc...etc..

Polecam na pzryblizenie ogolne strone:

http://www.germanmilitaria.com/Covers/Germancover.html

Pozdrawiam!!!
Napisano
Proponuje abysmy w tym poscie powrzucali zdjecia swoich kurteczek,spodni,czapeczek i wszystkiego co zwiazane z umundurowaniem niemieckim tamtego okresu!!!Wrzucajcie wszystko co macie...Reichswehre,Wehrmacht,Waffen SS!!!Pochwalmy sie i wymienmy informacjami!Ja wrzuce 2 zdjecia (wieczorkiem)swojej kurteczki wz.36(kopia ze Sturm'a)
Pozdrawiam!
Napisano
A mundury Waffen SS?
Czy to były przerobione mundury Wehrmachtu czy mieli jakieś własne wzory, bo na tej stronie kurtki Waffen SS są podobne do Wehrmachtu.
Napisano
Oczywiscie mundury Waffen SS byly analogiczne do mundurow WH!Nie bylo jakis specjalnych wzorow mundurow sukiennych dla Waffen SS!Ale za to popatrz jakie były roznice w kamuflarzach!No dalej chlopy wrzuucajcie swoje zdjecia!:)
Pozdrawiam!
Napisano
Wracając do Feldbluse 42/43.
Tylko wz.36 miały kołnierze ciemno-zielone.
Ten ma taki kolor ponieważ każdemu Jagerowi (strzelcowi), taki właśnie kołnierz wszywali, niezależnie od modelu.
Zresztą na rękawie nawet jest tarczka z liściami dębu.

Pzdr
Anaba
Napisano
Drogi Anaba!!!Dzieki wielkie za sprostowanie!Oczywiscie masz racje,jest ciemno-zielony z tego wzgledu ,ze to kurtka nalezaca do odzialow Gebirgsjager!!!Jeszcez raz dzieki!Pozdrawiam i czekam na zdjecia!
  • 2 months later...
Napisano

oto moj komplecik wz.36...zwracam sie z prosba o odnowienie tego watku...wrzucajcie zdjecia swoich niemeickich mundurkow...To moje zdjecie na poczatek....nedlugo beda lepsze!!!Pozdrawiam

Napisano
Anaba malenkie sprostowanie...
,,Wracając do Feldbluse 42/43.
Tylko wz.36 miały kołnierze ciemno-zielone.
Ten ma taki kolor ponieważ każdemu Jagerowi (strzelcowi), taki właśnie kołnierz wszywali, niezależnie od modelu.
Zresztą na rękawie nawet jest tarczka z liściami dębu.''

otoz nie wszystkie kolnierze mundurow strzelcow gorskich ,narciarzy etc...byly ciemnozielone....moze na wlasna reke wszywali oni sobie cimen kolnierze ze wzgledu na tradycje...ale ogladalem ostatnio duzo zdjec ,,gorali'' i maja zwykle kolnierze np. przy m 42.!!!Pozdrawiam
Napisano

Oto moja furazerka wz 34. jest to wierna kopia niemieckiej firmy z Soltau,a przypomne ,ze poprzedni mundurek wz. 36 to produkcja Sturma!

Napisano
Tak jak juz pisalem jest to kurtka wyprodukowana przez niemiecka firme ,szyjaca mundury historyczne ,,Sturm''!Szczerze ...po wojnie nie bylo juz takich bluz ,zeby mozna bylo dokladnie przerobic!!!
...a Ty Mongo nie masz sie czego wstydzic...ładna Hero'wska kurtka , do tego zabocik...srebrna treska na kolnierzu...to daje smaku:)!!!Ja na razie maze o awansie na Oberschutze:)Wiec jak Cie spotkam na ulicy to bede musial Ci zasalutowac!
Pozdrawiam!
Napisano
no sa super kurteczki...jedyne czego mi w niej brakuje to pieczatek wewnatrz kurtki:(!Teraz sobie jeszcze kupilem kopie patek piechoty z Hero...profesjonalna robota, i kopie pagonow m 38!!!Jescze musze adlera na lepszego wymienic i jakos te pieczatki wewnatrz walnac!Jak sie keidys spotkamy to mozemy sobie porownac polska i niemiecka robote...:)!Wiem ,ze herowskie maja troche bardziej niebieskawy odcien ,a sturmowskie bardziej zielen!Pozdrawiam
Napisano
Albert skąd masz haki do bluzy?

Zmartwie Cie - podobno ta partia bluz, która była kupowana przez Frannk. była szyta w Hero :)
Jakby co, to ja też ją mam. Nie dbam o to kto zrobił - jest zaje-fajna.

Oberschutze ursi
Napisano
Ciekawe czy te kopie szyją według oryginalnych planów i wykrojników czy mają kilka oryginalnych mundurów, mierzą je i stosują jako wzór?
Bo o oryginalne plany to raczej dzisiaj trudno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie