Skocz do zawartości
  • 0

Podstawa od mozdzierza???...ale jakiego???

olin

Pytanie

Napisano

Witam :)
Jest to podstawa od mozdzierza (szer. ok. 30-40 cm)...ale nie wiem dokladnie od jakiego...moze ktos wie!?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To płyta oporowa moździerza radzieckiego kal. 50mm. Charakterystycznym szczegółem tego moździerza jest to, że posiadał on bakelitową osłonę (obejmę) na lufie w odległości ok. 1/3 długości od podstawy. Taki sam moździerz kompletny tylko ze skorodowanym dwójnogiem i w komplecie z nosidłem wykopaliśmy kilka lat temu w Toruniu.

Pozdrawiam.
Napisano
Dysponowałem" takim moździerzem i 100%jest to rusek 50mm. Pozostało mi z niego nosidło na plecy (różowa farba;) )bo mi jeden taki go upłynnił bez mojej wiedzy:( Ciekaw jestem u kogo teraz leży. Pewnie kiedyś jego posiadacz się zdziwi że jest w lufie załatana szpachlówką spora dziura po odłamku;)Ciekaw jestem do kogo trafił bo do dziś się wkur..am:(
Fajny gadżet zresztą. Ebonitowa obsada na lufie jak Voucur pisze. Bez dwóch zdań
Napisano

Witam :)
Jest to podstawa od mozdzierza (szer. ok. 30-40 cm)...ale nie wiem dokladnie od jakiego...moze ktos wie!?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie