Skocz do zawartości

Knybawa

Gość Ralphi24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje info na temat mostu i jego fortyfikacji na Wisle w miejscowosci Knybawa. Wiem, że temat byl przetaczany kilka razy na forum ale ja nie mogę znależć materiałów na ten temat. Nie mam dojscia do takowych. Byc moze pan PP posiada jakies materialy na kompie? Bardzo prosiłbym o przesłanie na maila.
Napisano
Temat dokładnie został opisany przez Pana Marcina Dudka z Gdyni w:
1.-Fortyfikacja tom III (tzw.srebrna)-Fortyfikacje mostu drogowego przez Wisłę w Knybawie koło Tczewa, str73-92
2.-Żołnierz Polski nr 1/97 - Mosty Wojenne str46-47
3.-Żołnierz Polski nr 2/97 - Tczewski Labirynt str46-47
Opis zamieszczony w Fortyfikacji" jest rewelacyjny,autor zamieścił plany obiektów ,mapę terenu oraz dużą ilość zdjęć-polecam. Z fortecznym pozdrowieniem-Grzebiuszka
Napisano
Czesc.Ten temat mnie tez bardzo interesuje.Szczegolnie ten drugi most(Lisewski),gdzie zaczela sie 2 wojna swiatowa,o czym nie wszyscy wiedza!!Niestety nie mam dostepu do Fortyfikacji",a bardzo bym chcial przeczytac ten artykul.Co do mostu Knybawskiego znalazlem w necie taka strone http://www.berlinka.pcp.pl/most.html
Slicznie pozdrawiam Samborek
Napisano
Serdeczne dzięki dla pana PP.
Czekam na maila.

Samborku, materiałów na temat mostu Lisewskiego jest pełno, w każdym tczewskim przewodniku znajdziesz dokładny opis. Polecam książke Romana Landowkiego? Tczew - Spacery w czasie i przestrzeni". Ponadto Wydawnictwo Tczewskie wydało kiedys (chyba w 1997 roku) monografie, w której w miarę dokładnie przedstawiono walkę o most lisewski. Publikacja nosi tytuł Wojna zaczeła się w Tczewie".
Monografie tę można dostać w każdej tczewskiej bibliotece.
Jak bys miał problemy to mogę Ci podesłać skany, a raczej zdjęcia z cyfrówki, bo skanera nie posiadam.
  • 3 months later...
Napisano
Jak ktoś hce dużo sie dowiedziec o tym najwiekszym sfortyfikowanym moście na wiśle to zapraszam do Muzeum Wisły w Tczewie P.S mam dostep do planów w których cala przestrzeń pomiedzy wałem a 3 filarem jest zabudwana podziemnymi pomieszczeniami (wejścia znajduja sie na podporach mostu oraz z od przyczólka od strony Malborka (zabetonowane) podczas jego remontu w 1998 r był specjaslny wózek dla malarzy i zeszliśmy na filary a tam są zejścia wgłąb ale niestety po kilku metrach w głąb zamurowane (ciekawe dlaczego???)Podobno niemcy zamurowali tak gruba warstwą że nikt nie da rady sie przewiercic.
Próbowaliśmy (mur na metr!!!) od strony Malborka w bunkrze w głąb gdy wejdziemy do samego końca jest zejścia schodkami w dól a tam zamurowane przjście i przez szczeline miedzy murem pierwtnym a ścianą zamurowania czuć powietrze uchodzące z wewnątrz!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie