Skocz do zawartości

Etyka a ekspolracja

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No Panowie, mamy już 4 propozycje.
Przydałby się jednak, aby Bocian przeniósł ten wątek na główne forum.

Pozdrawiam
Mariusz
  • Odpowiedzi 149
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
moja mała korekta
1.Pamiętaj,że jesteś poszukiwaczem,a nie barbarzyńcą a twoje postępowanie kształtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach. 2.Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot,co do którego masz przypuszczenia,że zawiera ładunek wybuchowy,to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby. 3.Nie rozpoczynaj poszukiwań w miejscach niedozwolonych takich jak np.stanowiska archeologiczne,mogiły,groby. Staraj się współpracować z archeologami i konserwatorami zabytków. 4.Staraj się nie zostawiać śladów swojej bytności w terenie.Uszanuj fakt,że w lesie jesteś tylko gościem. 5.Jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą. 6.Dziel się posiadaną wiedzą,dzięki temu możesz wiele zyskać. 7.Uszanuj ciekawość spotkanych osób.One także mogą ci pomóc. 8.Rozwijaj swoje zainteresowania i zachęcaj do nich innych. 9.Utrzymuj kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania kodeksu. 10.Pamiętaj,że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii.Pokaż,że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo.
Mariuszowi gratuluję zapału przy tak ogromnym projekcie jak ogólnopolskie stowarzyszenie.Jak zacznie działalność z chęcią przystąpię.
Napisano
Mariusz Ty uparciuchu :-}i pozostali.
Niech będzie na Waszym.
Jak Bocian się nie odezwie to alternatywą jest założenie na głównym Tematu – Apel, Odezwy (wjechać na ambicję kolegom ) skierowanej do wszystkich zainteresowanych o wypowiedzenie się co do formy wyboru kodeksu.
Z szacunkiem
Adam
Napisano
Per Aspera ad Astra :)
Dzięki naszemu (wszystkich) uporowi możemy wiele zrobić.
Kawon zostawiasz więc ostatnią wersję?

Bocian. Odezwij się, bo potrzebujemy twojej pomocy.

Mariusz
Napisano
Mariusz: wiem że była to Twoja propozycja i wydaje się być najbardziej demokratyczna a chyba o to chodzi by było między czym wybierać. Dlatego dobrze by było aby ktoś podał jeszcze jedną propozycję Kodeksu (niekoniecznie musi mieć formę dekalogu) a potem zróbmy wreszcie ankietę Drodzy Panowie. Pozdrawiam.
Napisano
Cześć,

Mam prośbę: Ograniczmy się może na tym wątku do pracy nad propozycjami kodeksu, w kręgu osób, które mają propozycje. Poprostu będzie nam łatwiej skończyć projekty i wrzucić je do dyskusji na forum głównym. Prawdą jest, że przyjdzie wiosna to ludzie ruszą w teren. Skupmy się więc na tworzeniu propozycji, potem przedyskutujmy i nanieśmy drobne poprawki na forum, a na końcu głosujmy w ankiecie.
Może tak być?
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Moja ostateczna wersja kodeksu.
1. Jeżeli chcesz należeć do elity pośród wielu innych poszukiwaczy szanujacych historiię swojego i innego narodu, nie naruszaj mogił (pochówków).
2. Gdy znajdziesz nie oznakowaną mogiłę nie zabieraj przedmiotów mogących pomóc w identyfikacji tych szczątków.Masz wątpliwości co zrobic dalej poradz się np:innych poszukiwaczy na Forum Odkrywcy.
3. Zachowaj w swych poszukiwaniach szczegulną ostrożność. Pamiętaj przedmiot co do którego masz podejrzenie że zawiera ładunek wybuchowy może być niebezpieczny dla Ciebie i innych.Nie jesteś saperem,zabezpiecz go ,powiadom Policję.
4. Pamietaj stan. archeologiczne są pod szczegulną ochroną, nie naruszaj ich. Konserwator zab.,Archeolog,Leśniczy,właściciel prywat.może byc w Twoich poszukiwaniach sprzymierzeńcem.
5. Przyroda naszej Ziemi należy do wszystkich jej mieszkańców,postaraj sie nie zostawiać śladów poszukiwań po sobie. W razie możliwości uporządkuj teren po innych bezmyślnych poszukiwaczach".
6. Wiedzą którą posiadasz dziel się z innymi.
7. Osoby które spotkasz w czasie poszukiwań mogą Ci pomóc,zaspokuj ich ciekawość co robisz.
8. Poszerzaj swą wiedzę,namawiaj do tego innych poszukiwaczy.
9. Namawiaj do przestrzegania Naszego kodeksu innych poszukiwaczy,utrzymuj kontakt z nimi.
10. Gdy bedziesz przestrzegał w/w kodeks będziesz należał do Elity wśrud innych Elit kochających i szanujących historiię. Jesteś Odkrywcą ,Poszukiwaczem szanujesz prawo i Nasz kodeks.

Pozdr.Andrzej
Napisano
Chyba wystarczy i tak jest w czym wybierać.
Panie szanowny „Bocian” ostrzegam jak się pan nie wypowie na temat naszych wypocin to zawalę główny Listami Gończymi za Panem*
Z szacunkiem
Adam

* Tak to jest szantaż
Napisano
Panowie można pisać zasady etyki a raczej zachowania ale jak ktos niema mózgu to papierem sobie nie zapcha głowy.
Napisano
Witam,
J23 i właśnie dlatego to piszemy, aby dotarło to to ludzi mających móżg, za których się uważamy, aby uporządkować nasz punkt widzenia. Nie myślimy, że nagle ezmózgowcy" nawrócą się, ale z biegiem czasu...
Ponadto jak wcześniej pisaliśmy, chcemy by urzędnicy nie widzieli w nas wrogów, a sprzymierzeńców.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Witam,
Jak wcześniej pisałem, mam nadzieję na wzbudzenie dyskusji i stworzenie sensownego kodeksu.
Jak widać opracowaliśmy kilka projektów.
Wypowiedzcie się więc na ich temat. Które punkty należy zmodyfikować lub może zamienić.
Proponuję, aby dyskusja trwała do 14.03.2005 do północy.
Co o tym sądzicie.
Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Sposob w jaki jestesmy traktowani przez urzednikow jest nie etyczny a zatem dyskusja ta przypomina debate przestepcow o tym jak krasc w sposob dla wszystkich mily i przyjemny i nie zostac przy tym zlapanym.Niestety wielu z nas choc nie dopuszcza do siebie takiej mozliwosci w gruncie rzeczy stoi na rowni ze zlodziejami damskich torebek.Niektore gozace nam sankcje np|(za posiadanie amunicjii lub czesci broni,kopanie bez zezwolenia,itd..) sa o wiele surowsze niz w przypadku w/w zlodziei.Chcialoby sie zapytac; kiedy wreszcie do cholery nasz rzad przestanie myslec tylko i wylacznie o swojej prywacie i dowalaniu nowych podatkow a zacznie myslec o obywatelach.Kiedy juz tak sie stanie topewnie ja i dziesiatki tysiecy ludzi zyjacych na obczyznie wroci do domu.A puki co....powodzdenia w exploracjii.W wielkiej Brytani jedyne co da sie kopnac to pilka..
Napisano
Witam,
Wobec tego 01111977 dlaczego zajmujesz się swoją pasją, dlaczego rozmawiasz o tym na forum. Nie uważasz, że to hipokryzja?
W świetle dyskusji o MP40 coraz bardziej uważam, że kodeks jest przydatny.
Cała ta dyskusja na wątku o MP40 przypomina mi zabawę dzieciaków piłką na autostradzie. Szukają wrażeń sensacji, byle by tylko był dym. A gdzie miejsce na naszą pasję? Wystarczy spojrzeć na stosunek odsłon do wpisów. Widać, że ludzie raczej szukają taniej sensacji. Nie rusza was to, was prawdziwych poszukiwaczy? Nie rusza was bezmyślność i bierność, czekanie na cud?
Cudu nie będzie jak życie pokazuje, a chyba nie macie zamiaru dalej być przestępcami. Poddaję to do przemyślenia zwłaszcza krzykaczom tak utyskującym na nasze prawo, i robiącym dym na forum.
Póki jest takie prawo musimy go w ten lub innych sposób przestrzegać, a i czasami falandyzować". Ale nie przeszkadza nam to chyba i nie zwalnia nas by zmienić sposób patrzenia na nasze hobby osobom, które to prawo tworzą. Prawda?

Pozdrawiam
Mariusz
Napisano
Nie mogę, jestem mało obiektywny w wątku o MP40.
Przyznam sie że nie śledzę zbyt uważnie tego wątku o kodeksie ale faktem jest że powinien powstać, nawet jeżeli będzie tylko statyczny to fajnie że komuś się chce coś jeszcze robić.
Napisano
Trochę teorii
Etyka
Ogół ocen i norm moralnych przyjętych w danej zbiorowości społ. (społeczeństwie, klasie lub grupie społ., środowisku).
Moralność:
w węższym rozumieniu to moralność w sensie normatywnym, czyli preferowanie i postulowanie etycznie dodatnich postaw, wzorów osobowych, wyboru dobra, a nie zła, prawdomówności, a nie kłamstwa, traktowanie ich jako celu samego w sobie, a nie jedynie jako środka do celu, stosowanie np. zasady równej wobec wszystkich, poczuwanie się do odpowiedzialności za motywy, intencje, słowa, czyny (bądź zaniechanie czynów), ich następstwa; kształtowanie i utrwalanie pozytywnych etycznie postaw moralnych (np. prawości, prawdomówności, życzliwości, miłości bliźniego, obiektywizmu, męstwa) — czynienie tego, co jest powinnością etyczną. Moralność jest realizowana w historycznie powstających formach współżycia wspólnot ludzi (obyczajach, instytucjach, interakcjach, relacjach).
Z szacunkiem
Adam
Napisano
Apel do wszystkich odwiedzających ten wątek(po ilości odsłon wiadomo iż jest Was trochę)-wyraźcie swoje opinie o kodeksie,nie kosztuje to wiele wysiłku a jest wielce pomocne.
Napisano
Pozwoliłem sobie na wrzucenie wszystkich propozycji w jedno „okienko” żebyście nie tracili czasu na szukanie i mogli mieć możliwość zapoznania się z projektami. A przez grzeczność wyraźcie swoje zdanie stosując krótkie stwierdzenia np. ok. może być , nie itp.
A jak ktoś z Was ma inna propozycję to bardzo proszę zamieścić ją.
Lista powstała w kolejności w jakiej były umieszczane w tym temacie.
Do autorów:
Mam nadzieję że zrozumiecie moje intencje
Z szacunkiem
Adam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie