Skocz do zawartości

A Panzer General?

Gość Rumborak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Teraz już nie gram, bo mam w pracy takiego kompa, na którym nie można, ale kiedyś namiętnie walczyłem w Panzer General I, II i ostatnio nawet III.
Zdarzyło mi sie oczywiscie obronić Łódź i Ozorków przed Niemcami w 1939 i przejść do kontrataku na Niemcy. Berlin w 1945 broniło się bez problemu, podobnie jak Anzio przed Amerykanami. Oczywiście broniłem też Niemcami Łuku Kurskiego i też ruscy się nie przebili. Czy ktoś jeszcze zna tę grę? Ruskimi zdobywałem Warszawę w 1944 i o ile pamiętam też udawało się przed Powstaniem Warszawskim.
Wiem, że ta gra ma też wersję Pacyfic General, w której gra się prawdopodobnie Amerykanami przeciwko Japońcom o wyspy na Pacyfiku. Czy ktoś to zna i ma? Chętnie zająłbym jakiś Sajpan albo Iwo Dzimę.
Jestem też wielki fanem Silent Hunter I i II. Zabawiłem się np. w Guntera Priena i zrobiłem Angolom rzeź w Scapa Flow.
POZDRO

W PG 2 zagrałem wszystkimi stronami i udało mi się zakończyć wszystkie scenariusze w BV (choć Ciechanów na najłatwiejszym poziomie- brak spadochroniarzy u Polaków). Ostatnio ściągnęłem sobie upgrade uzbrojenia i nowe kampanie. Grałem też w Pacific General, Niestety nie posiadam tej gry- podobna jest do PG I. PG III to dla mnie niewypał ( a może po prostu jej nie rozgryzłem)- zbyt jest skomplikowana. NAtomiast fantastyczna jest Peoples General- trzecia wojna światowa z Chinami. Co do japończyków to możesz zagrać nimi w PG 2. trzeba tylko ściągnąć nowe kampanie (możesz też zagrać w wojnę o falklandy czy Jon Kipur). Oto adresy www.wargamer.com/pg2campaigns/steve/pg2.htm
www.strategyplanet.com/panzergeneral/pg2main_campaign.html
jest jeszcze polska strona z dodatkami ale jej nie pamiętam. Po prostu wpisz w przeglądarce Panzer General i poszukaj. Pozdro.

• 4 weeks later...
Poza wymienionymi przez was tytulami wyszedl takze Allied General (to samo co Panzer jeno aliantami, bo wyszlo po PG1). Zaczyna sie od Tobruku, a pozniej Finlandia (Ruskimi:))) itp. W tym samym systemie wyszly takze nie zwiazane z IIWW Star General (rozbudowa imperium galaktycznego) i Fantasy General (elfy, trole itp.)

• 2 months later...
  • 7 months later...
Gram często, a raczej grałem. Chociaż dwuwymiarowa grafika niezachwycała, a polskich oddziałów tam się niespotykało dużo. Po przejściu jej pierwszy, drugi raz ztwierdziłem, że ciągła walka z hitlerowcami i ich sprzymieżeńcami. Niestety nie mam internetu i nigdy niewiedziałem jak się gra z żywym przeciwnikiem. Polecam grę chociarz mi się znudziła do rozwinięcia szarych komórek.

Pozdrowienia Daniel

Seria Panzerów to klasyka :)
Pamietam jeszcze lata 386SX 4MB RAM na pokładzie gdzie uruchamiałem ( z trudem ) PG I. Pamietam jak z kuzynem tworzylismy dwie oddzielne kampfgupy i wojowalismy swiat Niemiaszkami. Co do PG II to wnosiła wiele ciekawych rozwiązan ( min strzał niektórych czołgów i dział np flaka
88 mm nadwa hexy , mozliwosc wykonania kilku ruchów w jednej turze - swoboda przemieszczania i rozładowywania artylerii). PG III macie racje ze juz traciła niesmakiem.
Brakowało jej tego czegos co miały poprzednie czesci.
I jeszcze bardziej rozwinieta swoboda ruchu jednostek nic nie wnosiła.
Peoples Generals tez bomba. Nie dokonczyłem tylko kampani Chinczykami bo mi sie znudziło. :) ale moze znow odkurze ta plytke. PG I i II napewna sa dla mnie grami mojego zycia :) (tak jak pamietne F-19 :P )

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Mam do PG 2 dodatki na plycie Cd. Kupilem kiedys za 25 zl. Naprawde sie oplacalo. Duzo dodatkowych scenariuszy i to bardzo rozbudowanych i trudnych. Super gra. Myslalem aby zoorganizowac klub fanów , podzielic sie na jakies dwa sztaby , poprzydzielac sobie stopnie wojskowe i funkcje. Sprobowac zagrac w ta gre z pozycji sztabów calych armii. jezeli ktos ma pomysl jak to zrobic to piszcie.
Łukasz

• 3 weeks later...
Nie ma chyba oficjalnego dodatku. Są natomiast z necie kampanie stworzone przez internautów, które można ściagnąć. Jest ich kilkadziesiąt- przynajmniej tyle udąło mi się ściągnąć. Jakiś czas temu wyszłą jakaś gazeeta komputerowa z PG2 i na płycie były trzy dodatkowe kmpanie. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie