Skocz do zawartości
  • 0

Co to za młotek?

mmichu

Pytanie

Napisano

Witam:)
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przedmiotu na fotkach. Wygląda jak młot, ale nie wiem do czego służył i jaki jest jego wiek. Może do obróbki kamienia? Znalazłem go trzy lata temu w przez przypadek, testując wykrywacz przyjaciela, chodząc po jego polu. Najpierw trafiłem na mniejszą, odłupaną górną część. Następnie w przypadkowym miejscu oddalonym o ok. 200 m wyszedł" większy kawałek. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu oba pasowały do siebie jak ulał. Będę wdzieęczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję :))

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam:)
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu przedmiotu na fotkach. Wygląda jak młot, ale nie wiem do czego służył i jaki jest jego wiek. Może do obróbki kamienia? Znalazłem go trzy lata temu w przez przypadek, testując wykrywacz przyjaciela, chodząc po jego polu. Najpierw trafiłem na mniejszą, odłupaną górną część. Następnie w przypadkowym miejscu oddalonym o ok. 200 m wyszedł" większy kawałek. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu oba pasowały do siebie jak ulał. Będę wdzieęczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję :))

Napisano

jeszcze jedna na której widać jakąś sygnaturę

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 16:17 11-02-2005

Napisano
Wygląda mi na narzędzie kowalskie.Takie i podobne młotki stosowane były w kowalstwie przy obróbce plastycznej.Spęczania wykonywania otworów o różnych kształtach,przecinania itp.Nieraz o b.wymyślnych kształtach.Ten pasuje do wykonywania kwadratowych otworów lub ich powiększania.pozdr efes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie