Noir Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 Anglicy lub Amerykanie biarac do niewoli niemckich zolniezy czesto malowali im na plecach farba litery FN,czy ktos wie co te litery oznaczaja i dlaczego tak robiono?Ps.co do tego FN niejestem w 100% pewny,byc moze byly to jakies inne literyPozdrawiam
gvb Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Witam! Co prawda pierwszy raz słyszę o nadawaniu oznaczeń, o których piszesz i nic właściwie na ten temat nie wiem ale tak mi się skojarzyło: może to było PW" - prisoner of war, czyli jeniec wojenny. Jeśli tak, to reszta jasna. Ale to tylko moje wydumanie, może chodzi o coś całkiem innego.Pozdrawiam-gvb.
wiluś Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Jestem przekonany że chodzi o PW,Amerykanie malowali te litery pędzlem a szybko",więc nie dziwią niedoróbkipozdr.
Noir Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 Jestem na 90% pewny ze chodzi o litery FN,kiedy widzialem na Ebay´u aukcje niemieckiej kortki mundorowej (splittentarnung)i wlasnie na plecach bylo napisane FN(namalowane pedzlem).Dzieki za wasze odpowiedzi Pozdrawiam
U96 Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 http://home.arcor.de/kriegsgefangene/unknown_pictures.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.