Skocz do zawartości

jak wyczyścić portki ze smoły/asfaltu ?

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

heheheh dziś temat luźniej związany z wykopkami. mam problem bo przypadkiem załatwiłem" swoje ulubione spodnie - a można je traktować jako historyczne bo to kultowe m-65 (czy jak im tam) us army z vietnamu. no i co z nimi ? a no tyle że jeszcze na jesieni wracając w nocy do domu (w deszczu) rowerem wpakowałem sie na świezo połozony asfalt :))))))))))))))) Całe sie pochlapały taką lekko olejsta cieczą która powstała z ciepłego zawalcowanego asfaltu i deszczówki. Spodnie zmasakrowane a to moje ulbuione :) Moze macie przy okazji swych doświadczeń z cześzczeniem militariów jakiś dobry patent na wyczyszczenie tych spodni ? Szkoda mi próbować żeby nie poplamić ich mocniej ani tez nie wybielić ... może ktoś coś poleci ?

Napisano
Witam,
SMARY, SMOŁA - Plamę posmarować masłem i pozostawić na 12 godzin, następnie zmywać benzyną i suszyć talkiem. Pozostałe ślady z tkanin wełnianych wywabiać woda utlenioną z amoniakiem."
Kiedyś uratowałem w ten sposób spodnie od jasnego garnituru, mam nadzieję że Tobie też pomoże.
Pozdrawiam, April.
Napisano
Witam
Tylko nie maslem bo potem jeszcze z niego plamy trzeba bedzie wywabiac, nie raz swoje m-ki uwalalem w smole czy smarach czyscic tylko benzyna ekstrakcyjna lub nitro tak wyczyscilem parke z czarnego smaru zostaly bialawe plamy ktore zeszly po praniu. Benzyna ekstrakcyjna jest najmniej tłusta byla kiedys jeszcze benzyna biala wlasnie do wywabiania plam ale dawno nie widzialem.
A czyscimy tak: bawelniany galgan lub cos innego mocno chlonnego pod plame co by rozpuszczony syf wyciagalo a plame trzec galgankiem bawelnianym lub zwitkiem waty zmieniajac co pewien czas az do skutku,wykonujac ruch w kierunku do srodka plamy co by jej bardziej nie rozetrzec.
Pozdrawiam i powodzenia w czyszczeniu:)
Red alf
Napisano
Witam
Dodam jeszcze,że wokół plamy materiał należy zwilzyc wodą po to aby rozpuszczana bezyną smoła nie plamiła dalej materiału.Tampony podkładane po drugiej stronie materiału spodni zmieniać jak najczęściej.
Pozdrawiam Bel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie