Skocz do zawartości

Pólnocna Grupa Wojsk AR - Białogard i okolice

Lobo26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
szukam po sieci i nie tylko informacji nt. AR w Bałogardzie (woj. Zach-Pom).
dokopałem się juz do informacji o jednostkach z garnizonu Bialogard:
- 193 pułk artylerii
- 699 samodzielny dywizjon rakietowy
- 465 dywizjon artylerii p.panc.
- 125 samodzielny batalion rozpoznawczy
- oraz składnice sprzetu broni panc.

dokopałem sie jeszcze do informacji o brygadzie desantowo - szturmowej i jednostce specjalnej (?) - Dobrowo k.Bialogardu.

Szukam potwierdzenia jak i nowych informacji.

Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
Jednostka specjalna była na bank - rozmawiałem z jej członkiem w 88 roku kiedy woziłem tam trepów na libację alkoholową związaną z załatwieniem za wódkę silnika od wolgi;)
Ponadto na ulicy wylotowej w stronę Karlina (nie pomnę nazwy) stała (między innymi) jakaś jednostka typowo łącznosciowa. Tam z kolei jeździliśmy po jakies deficytowe części do sprzętu lącznosci (też za alkohol) a raz nawet byłem tam na ich święcie łącznościowaca. Największe wrażenie wywarłą na mnie stołówka a właściwie jakość obiadu. Bylem w szoku że zwykli żółnierze dostają tak podle jeść. U nas pies pod stołówką jadł lepiej.
Pozdrawiam L.
Napisano
Witam
Luger znasz serwis militarny ???
tam są informacje ze w Białogardzie mozna bylo jeszcze sotkać :
- 1955 Baon Walki Radioelektronicznej,
- 86 Baon Radiotechiczny (były 94 Pułk)
- 83 Bryg. Des.-Szturm.

to są pewnie ci łącznościowcy o których mówiłeś. ale ta 83BDSz mi tu jakoś nie pasuje....

Pozdrawiam
L26
Napisano
Rozmawiałem wtedy z młodym ukraińcem kótry wówczas służył w wojkach desantowych. To pewnie ta brygada desantowo-szturmowa. O ile dobrze pamiętam mówila mi ze przebazowali ich tam w 87 lub 88 roku z.....
Afganistanu.
Tyle mojej wiedzy an ten temat.
Pozdraiwm L.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie