Skocz do zawartości

Złoty Stok i okolice- wykopki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć
Mam pytanko do Was kopaliście może w okolicach Złotego Stoku??
Przechodziły tamtędy jakieś wojska?? Według mojego dziadka nie było w okolicy jakiś strasznych działań wojennych, ale może ktoś wie więcej:))
Napisano
Kilka nascie kilometrów przed Złotym jest KAmieniec Ząbkowicki tam napewno były jakieś potyczki, przecież ruskie kanalie z 3 razy podpalili zamek. Napewno nikt nic nie wie??
Napisano
kudłąty nie kanalie tylko pijacy , w sumie na dolnym ślasku palili w co 2 miejscowości , spójż na ksiązki nawet Dolaty -- walki o miasto minimalne ale dziwnym trafem zniszczone w 30 do 70 % ot prawa wojny.

A co do walk to zmartwie cię - nie było ich tam. Polecam ksiązki wspomnianego Dolaty , naprawde dla początkującego kompendium wiedzy o walkachna dolnym śląsku.
Napisano
Niestety musze cie rozczarowac,w tym rejonie niebylo prawie zadnych potyczek,z opowiesci pewnego niemca wynkia ze ludnosc niemiecka w panice opuszczala swoje gospodarstwa,a saperzy z wehrmachtu w pospiechu wysadzali most za mostem zeby tylko na chwile opoznic marsz rosjan.
Byla tylko wzmianka ze nacierajace czolgi atakowala luftwaffe,z jakim skutkiem niewiem?
Niemniej ruscy pladrowali wies po wsi,tak samo bylo z zamkiem.
Pozdrowienia
Napisano
Tak też myslalem, ale i tak poszukam tam troszeczke:) Swego czasu mialem dostep nieograniczony do sztolni Zlotostockich bo moja ciotka jest przewodnikiem Sudeckim i oprowadzala tez po kopalni. Teraz czekam az bedzie siano na odgruzowanie kolejnych chodnikow bo dalej nie wiadomo co znajduje sie za drugim zawalemw sztolni Czarna, pierwszy udalo sie odgruzowac jakies 6 lat temu.
Napisano
Jeden miejscowy pan( nazwiska nie mogę sobie przypomnieć wiem , że chodzi w kapeluszu:)) był w gazecie gdy znalazł pokaźnego samorodka:) Tylko cholera nie chciał powiedzieć gdzie go namierzył.
Napisano
Na tym terenie do żadnej bitwy nie doszło. Od Wrocławia w kierunku na Kłodzko po tej stronie rozciągała się jedynie linia Strzelin-Szklary-Sabry i dalej do Nysy i Głuchołaz. Następna linia była przygotowywana prawdopodobnie w okolicach Lądka, ale chyba jakoś wtedy już nikt nie myślał o stawianiu oporu. Nie zmienia to faktu że tymi drogami uciekali Niemcy do Czech (by poddać się Jankesom). Kotlina Kłodzka jest znana z tego, że tu rozbrajały się całe duże zgrupowania... Piękny teren do poszukiwań. Osobiscie widziałem jak małolaci na dworcu w Bardzie bawili się znalezioną na wycieczce po górach Parabelką.
Napisano
Witam.
Trzy lata temu byłem na wywczasach w pryw. pensjonacie w Polanicy.Gospodarz usłyszał moją rozmowę z kumplem o wykopkach i opowiedział nam jak to będąc gówniarzem(kilka lat po wojnie)znalazł z kumplami w przęśle wiaduktu magazyn
broni i sprzętu dla werwolfu.Bawili się tym do czasu ,jak ich milicja złapała i przetrzepała dupska.Opowiadał też (dość enigmatycznie) o znajomym leśniku ,który ma sporą kolekcję mundurów,odznaczeń i prawdopodobnie broni niem.
Zebrał to (był jednym z pierwszych przesiedleńców w tamtych stronach)po sporych jednostkach ,które tamtedy uciekały przed sowietami do amerykanów (przebierali się tam w cywilne ciuchy).
Może to legendy...
Pzdr.Jarek
  • 5 years later...
Napisano
Witam,
w złotym są ciekawe ruiny pod miastem, pozostałość starej / winiarni , czy gospody. nie trzeba wykrywki, miejscowi tam yją" sam znalazłem jakiś złom" ale historycznie ciekawe:))

co do przemarszu i ucieczki to prawda ,potwierdził to pewien dziadek" , w książkach znalazłem,że tam i wogóle w kotlinie kłodzkiej działał mocno werwolf ,znalazłem z ekipa kilka odznak w tym paśmie górskim ,jedyne co to tylko trzeba uwazać na wścibskich " turystów ;) ,bardzo fajny teren polecam, jednak bez dyskryminacji to same kapsle pijaczków wszędzie pełno :P

planuje uderzyć na walim ....był tam ktoś?
Napisano
Witam!
Panowie, dziwię się tym opowieścią. Kotlina Kłodzka nigdy nie była jakoś szczególnie naszpikowana fantami po wojnie, te grupy które miały się rozbrajać i uciekać od wrocławia przez kotlinę do czech to naprawde wyjątki. Co więcej, kłodzko polanica itd przejdzcie sie po lasach polach i? nic;(. Paradoksalnie góry sowie itd albo są tak już przetrzebione albo nigdy tam nic nie zalegało(nie mowię tu o instalacjach militarnych). Jak na teren o takich legendach i historii to jedna wielka pustka! Bedzie okazja pogadać w gronie 25 w walimiu, może po ty spotkaniu zmienię zdanie:)
pzdr!!!
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,

jesli chodzi o front powracajacy z Wrocławia to zapraszam do tego watku: http://odkrywca.pl/front-przez-sarby-dolnoslaskie-,677056.html#677056
  • 3 weeks later...
Napisano
Jeśli chodzi o militarke w tamtych rejonach to słabo, wykluczając broń chowaną przez Niemców wysiedlanych po wojnie. ale pomimo tego w ziemi siedzi tam wiele innych ciekawych rzeczy, które również były ukrywane. Jeśli chodzi o miejscówki to polecam opuszczone wioski typu WRZOSÓWKA powyżej Lutyni, KARPÓW powyżej Lądka Zdrój albo ROGÓŻKĘ za Konradowem. Szwendałem się po tych okolicach z wykrywką i uważam że naprawdę warto.
  • 1 year later...
  • 2 months later...
Napisano
Witam. Podobno w bardzie w miejscu gdzie obecnie znajduje się dom dziecka znajdowała się szkoła werwolfu ale nie znalazłem żadnych materiałów n ten temat. W okolicach Kamieńca znalazłem ładne wieko od szkatułki jestem pewien że jeszcze dużo fantów zalega w tej glebie lecz sprzęt za słaby. Zapraszam do wspólnych wykopków. Mieszkam w okolicy od niedawna.
  • 6 months later...
Napisano
Troche poryłem okolice, nawet gdzieś spodkałem przemykającego gościa z wykrywką jak ja. zielonych ani nikogo nie widać . generalnie krajoznawczo polecam ale fanty cieżko znależć to co wykopałem to czysty przypadek . czasem guzik jakieś smieci. ziomek na lepszym sprzecie jakieś monetki wyczesał ale bez jakiegoś wypasu, stan zachowana bardzo kiepski. bardziej polecał bym okolice ladka. wiecej niemców kreciło się po górach. pozdro
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie