Skocz do zawartości
  • 0

luski...

yautay

Pytanie

Napisano

Witam Forumowiczow.

Mam problem z identyfikacja nastepujacych lusek:

Pierwsza - ta wieksza ;) ma nastepujace wymiary:
dlugosc: 99mm
kaliber: trudno okreslic, poniewaz jest zdeformowana zapewne od wyrzutnika...? a oko" bedzie ok 24mm
szerokosc kryzy: 27mm
nietupowy slad pi iglicy - nie okragly, lecz plaski (zdj.) ponadto na kryzie jest liczba 18

Druga - przypomina amunicje slepa 7,62 do AKM, lecz znaleziona zostala obok lusek do mausera na pobojowisku ( w wiekszych ilosciach)

czy moze to byc amunicja do strzelania grnatnikiem od STG-44??? ( o ile taki istnial???)

Pozdrawiam
Michal

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mniej więcej po stanie wojennym pojawiły się dwulufowe strzelby o kalibrze 12, z których miotano pociski niepenetrujące - gumowe i plastikowe. Strzelba ta dostała oznaczenie MPG - Miotacz Pocisków Gumowych" więc ZOMO-wcy odpadają .Agencje ochrony tez przeważnie używają 12 ( przynajmniej te mi znane).Zostają mysliwy kułsownicy lub przestępcy :P
Napisano
Możliwe , że to łuska od SKS a te były w uzyciu od 44 roku na odcinku I Frontu Białoruskiego i widac je było na kronikach podczas zdobywania Berlina...mozliwe , ze gdzies sie ta łuska zaplatała...
Napisano
Znalazłem łuski od Kałasznikowa sygnowane;
na g12 S&B
na g 6 7,62x39 a nie spodziewałem się tego.pozdr efes
Napisano
Efes a w rejonie gdzie te łuski znalazłeś niema przypadkiem kułsowników? Bo czesi chetnie zbywają to co wyprodukowała ich zbrojovka w drugim obiegu" dotyczy to wszystkiego od CZ-tek do semteksu :).Mysliwi raczej niechętnie (lub prawie wcale) używają amunicji 7.62 X 39
Napisano
Znalazłem je na strzelnicy.Także pociski gumowe kal.16Może strzelało tam kiedyś ZOMO.Nawet niezbyt skorodowane/resztki zielonego lakieru/Z jakiego mogą być okresu?
Napisano
jak na strzelnicy to mogli strzelać np.ludzie z ISPC-federacja strzelectwa praktycznego, poza tym myśliwi rzadko bo rzadko ale ten kaliber też stosują, pociski gumowe - mogli strzelać ochroniarze-większe agencje ochrony maja na stanie pompki", policja, sw, nie wiem czy sg też.
Napisano

Witam Forumowiczow.

Mam problem z identyfikacja nastepujacych lusek:

Pierwsza - ta wieksza ;) ma nastepujace wymiary:
dlugosc: 99mm
kaliber: trudno okreslic, poniewaz jest zdeformowana zapewne od wyrzutnika...? a oko" bedzie ok 24mm
szerokosc kryzy: 27mm
nietupowy slad pi iglicy - nie okragly, lecz plaski (zdj.) ponadto na kryzie jest liczba 18

Druga - przypomina amunicje slepa 7,62 do AKM, lecz znaleziona zostala obok lusek do mausera na pobojowisku ( w wiekszych ilosciach)

czy moze to byc amunicja do strzelania grnatnikiem od STG-44??? ( o ile taki istnial???)

Pozdrawiam
Michal

Napisano
hmm 16 gumowe... z czego ja wiem w polsce standardem dla policji jest 12( niewiem jaka używało ZOMO ale chyba chyba mieli Baikały 12)a polska milicja/policja stosuje amunicje krajową do AK . Ja na grzybach znalazłem kiedys łuski kałachowskie z oznaczeniami na godz.6 21" a na godz.12 87" lakierowaną na brąz podejrzewam , że pochodziła od kułsowników.Zaraz przetrzepie moja literature moze sie czegos jeszcze ciekawego dowiem...
Napisano
Witam.
Też znalazłem niedawno takie dwa (mocno sfatygowane) w mijscu, gdzie o kałasza trudno.

Pzdr.Jarek
Napisano
To prawda, porownywalem ze slepymi od kalacha i sa niemal identyczne, ale ta luske (i wiele innych...) znalazlem w miejscu gdzie jak napisal przedmowca o kalasza trudno..." wystepowaly razem z luskami od mauserow, resztakami granatow itp... A miejsc takich znalazlem juz kilka. Wiec nie sadze, aby to bylo od kalacha...??? Pozdrawiam. Michal
Napisano
To jest ślepak do kałacha.Pełno tego lezy w okopach, stanowiskach itd. ponieważ żołdacy sobie ćwiczyli w nich.Ta większa łuska to będzie ruska 23mm od działka pokładowego.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie