Skocz do zawartości

Przygody Wernera Holta

wojna1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chwała,

czy ktoś to czytał?
Znalazłem drugi tom tyczący końca wojny i losów rzeczonego Holta. Podobno pierwszy tom traktuje o latach szkolnych Holta i jego perypetiach wojennych. Może ktoś jest w posiadaniu owego pierwszego tomu i mógłby udostępnić?

Wdzięczny będę za recenzję i ewentualne wieści.

Bywajcie tymczasem - Mariusz.
Napisano
miałem drugi tom ale się go pozbyłem by nie zajmował miejsca na półce, został tylko pierwszy. pierwszy jest zdecydowanie najlepszy
Napisano
Potwierdzam ,tom I zdecydowanie lepszy ..Ale to powieść pisana w NRD więc tom II musiał byc taki a nie inny.Powieść o wielkiej przygodzie ktora okazała sie olbrzymią zbrodnią,wielkiej przyjażni której nigdy nie było i wielkiej miłości ,która co prawda pomogła przetrwać koszmar wojny ale zwyciężył i tak ideologiczny bełkot
Napisano
Chwała,

powiadasz L. że jesteś w posiadaniu I i III. Z przyjemnością przeczytam. O trzecim tomie nie słyszałem. O czym traktuje. Czy jest to rozwinięcie ideologicznego potępienia Zachodu?
Potwierdzają się zasłyszane opinie o tomie I.

Bywajcie - M.
  • 3 weeks later...
Napisano
Wypada mi się poprawić. kiedy w końcu odnalazłem Holta okazało sie , że tomy są dwa a ten drugi ma 3 księgi. No cóż czytałem to w ubiegłym stuleciu;)
Pozdrawiam L.
Napisano
Przygody Wernera..." jak dla mnie świetna książka - podobnie jak koledzy za lepszy" uważam pierwszy tom. Fajne opisy służby w artylerii przeciwlotniczej. Drugi tom słabszy.

pzdr

bjar_1
  • 1 year later...
Napisano
Ile w końcu tych tomów mieliscie koledzy?
Część pierwszą mam w dwóch tomach z 1964 roku.
Później wydano drugą część. Ta to istotnie komunistyczny bełkot.
Pierwsza wspaniała, niezłe tłumaczenie, służba w RAD, potem Holt został grenadierem pancernym. Niszczycielem czołgów na lini Odry itp.
Nieźle napisane.
Dziwi mnie ze nikt nie wspomniał o filmie pod tym samym tytułem. Też niezły, sporo sturmgewerów ale niestety też i kałachy ...
Napisano
Dieter Noll ,Przygody Wernera Holta".Przeczytałem całkiem przypadkiem z 10 lat temu na szczęście tom I.Ostatnio wpadły mi w ręce oba tomy w swietnym stanie w taniej książce po 5 zł. sztuka :-).Tą drugą piątkę mogłem śmiało wydać na bardziej szczytny cel np.piwo!Straszne badziewie,także stanowczo zachęcam do poszukiwań tomu I ,może trafisz podobnie jak ja.Pozdr.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam

Potwierdzam słowa przedmówców. I tom był super. Oprócz ciekawych przygód można było zaobserwować jak zmieniają się charaktery ludzi pod wpływem okrucieństw wojny. II tom jest tak badziewny że przeczytałem tylko 1/3 resztę przekartkowałem. Szkoda papieru na wychwalanie zalet socjalizmu.
Napisano
Chwała,

tom II przeczytałem cały, zniosłem socjalistyczną propagandę dzielnie... nadal jednak nie jestem posiadaczem tomu I. Kiedyś nim będę. O filmie zaś nic nie słyszałem - może kilka bliższych informacji...

Tymczasem - bywajcie. Mariusz.
Napisano
oczywiście posiadam oba tomy ale są po wizycie u introligatora no to nie takie oreginały ale nie ma co narzekać są bo są żeczywiście pierwszy tom lepszy bo w drugim to tylko propaganda Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie