MK Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 Właśnie! Oglądałem ostatnio taki film z 2002 roku Ciśnienie". Niby horror. Coś tam, że amerykański okręt podwodny ratuje rozbitków i od tego czasu na pokładzie coś zabija itp. W pewnym momencie jest akcja, szukają go (swoi) i właśnie... za okrętem z eskorty ciągną się kilkunasto-przynajmniej-metrowe (może więcej miały) łańcuchy zakończone takimi hakami/kotwicami, które bardzo ładnie uszkadzają kiosk okrętu kiedy na niego trafiają.i tu pytanie: czy czegoś takiego uźywano w rzeczywistosci, czy też może jest to wytwór fantazji scenarzysty? Wyglądało to fajnie, ale nie spotkałem się nigdzie z takim sposobem polowania na U-booty. Ktoś mnie oświeci?Pozdrawiam
Leuthen Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 Wydaje mi się, że owe haki łowcze" czy jak się to tam zwie to czysta licentia poetica scenarzysty filmu. Czytałem w 2.tomie Hitlera wojny U-Bootów" Blaira, że w 1944 r. aliancki trałowiec zahaczył trałem o zanurzonego U-Boota,(nie pamiętam teraz jego numeru), wskutek czego ten ostatni stracił bodajże peryskop i chrapy, ale o takich hakach" w życiu nie słyszałem. PozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.