Skocz do zawartości

rutus solaris ??

bicker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hehehe czytam sobie te biadolenie o osiągach itp. zobaczymy dopiero te wykrywacze w terenie u przyszłych użytkowników oni to ocenią.
A tak na marginesie może tak by producenci Polskich wykrywaczy popytali się nas, czego oczekujemy od wykrywaczy, jakich funkcji, wyglądu, wagi, prostoty użytkowaniu, itp.
  • Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
Topór tak na marginesie, nie wymagasz za dużo?? Jeżeli chodzi o to, co producent miał by umieścić w nowym wykrywaczu ( może mała ankieta:) ) to jeszcze zrozumiem, ale wygląd?!? Wiesz ile kosztuje np wyprodukowanie nowej obudowy!!?! Kupe pieniędzy uwierz mi. Tak jak dla mnie nie ważny jest wygląd, lecz osiągi i poręczność sprzętu. Fakt że sprzęt P. Nikt ma jedną wadę (jest 2 członowy), ale... moim zdaniem jest dlatego bardziej stabilny mechanicznie. Uważam ( to moja prywatna opinia), że nasi rodzimi producenci zawojują jeszcze na światowym rynku.
Napisano
Witam.
Panowie dajmy Solarisowi możliwość powykrywania fantów bez uprzednich jałowych kłótni i ocen. W maju będzie o nim prawie wszystko wiadomo.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
A czy wygląd nie jest ważny? Chciałbyś mieć wielką nie zgrabną skrzynką przykręconą do wysięgnika, która by ci wadziła albo pełno kabelków na wierzchu itp.?
Każda firma, która produkuje jakiś produkt zapewne zwraca uwagę na opakowanie, łatwiej sprzedać.
Panowie panuje era minimalizacji małe jest piękne (no oprócz pewnych części ciała mężczyzny w oczach kobiety)
Napisano
hmm nie wiem czy dobrze interpretuje ostatnia fotke wyswietlacza Solarisa...ale czy on dokładnie jest w stanie pokazac ze przedmiot w ziemi to akurat moneta i ze jest na 18 cm???!!!
Napisano
Hihi toż to połączenie mojej ultry z plusem:-)
P.D. - na pewno to on nie pokaże, że akuratnie to moneta, ale przedmiot dający taki sygnał, na określonej plus, minus, głębokości. Często się sprawdza, ale preferuję na dźwięk, albo na siłę wychylenia wskaźnika.
Napisano

Witam,

Do P.D: Widocznie pomiar jest skalowany/kalibrowany na monete – podobnie jak w większości MD zachodnich. Rutus w instrukcji podaje jeszcze, że jest skalowany dla środkowego położenia potencjometru czułość.

Teraz WYGLĄD.

Na mnie wygląd tego nowego wykrywacza nie zrobił żadnego specjalnego wrażenia...:-) Prawdę powiedziawszy zawiodłem się nieco...

Mniejsza już o konstrukcje nośną , z wykorzystaniem elementów od... :-))) ale ten wyświetlacz LCD... jest naprawdę bardzo słabo widoczny. Proszę porównać wyświetlacze z zachodnich wykrywek np. nowego White’sa PRIZM5. Bardzo słabe wyświetlacze były z kolei we wcześniejszym White’s Eagle...

Po za tym jeśli już wykrywacz ma ID to powinien być „opis” na obudowie wyświetlacza – tak jak w np. w PRIZM5 czy IDX. Czyli pojawia się na wyświetlaczu „znacznik” i od razu widzimy czego identyfikacja dotyczy: NAILS, FOILS, TABS, etc. No chyba, że zamiast „kreseczek” pojawiają się ikony.

Nawet jeśli identyfikacja przekłamuje to i tak uważam, że powinna być OPISANA. Zawsze prościej jest w czasie poszukiwań spojrzeć na obudowe wykrywacza niż wertować instrukcje obsługi i szukać jaki znacznik co dokładnie oznacza.

Reasumijąc: Wyświetlacz w sprzęcie cyfrowym, gdzie spełnia bardzo ważną role: identyfikacja, pomiar głębokości, nastawy (w Solaris strojenie do gruntu)powinien być najwyższej jakości i powinien być przyjazny dla użytkowniaka.

Pozdrawiam.
Edik.
P. S Do postu załanczam zdjęcie wyświetlacza Prizm5.

Napisano
Witam!
Widzę że kolega Edik za wszelką cenę chce w taki czy inny sposób przypiąć mi łatkę.
Już sie przyzwyczaiłem :)
PS '
Wiecie dlaczego przy polskim kotle ze smołą w piekle nie ma żadnego diabła strażnika ?

A poco ? jak sie który wychyli to reszta i tak go sama wciąga..... :))))

pozdrawiam RUTUS
Napisano
Co do wyglądu to nie jest taki zły, chociaż wyświetlacz naprawdę jest mały, ale mnie najbardziej denerwuje cewka 10’ z dziurką, brrrrr lepsza była by ażurowa, ale to moje wrażenie, po prostu lubię je?.Miałem kiedyś podobną z dziurka (plastikowa) mi się wciąż rozklejała i woda chlupała w środku a to każdy wie, co oznacza.
Co do zasięgu i jego możliwości nic nie wiem, więc się wstrzymuje z opiniami.
Napisano
Witam!

No cóż RUTUS, jak zaczniesz produkować wykrywacze z duzym wyświetlaczem z dużą ilością ikonek, ażurowymi cewkami i odpowiednio wyprofilowanym wysięgnikiem, najlepiej dzielonym na trzy części i wszystko to w cenie 1300zł albo i mniej to może znajdziesz uznanie choć i tak niektórzy stwierdzą że kolor nie ten...

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Najlepiej kierowac się opinia takich ekspertow. Szczegolnie fajnie wychodzi zestawienie wypowiedzi z tego forum i z poszukiwanieskarbow.com. Tam gosciu pisze ze marzy mu sie whites i mu nie przeszkadza ze white's ma cewke z dziurka, ale Rutusowi radzi zmienic na azurowa. Marzy mu sie whites ale w ktoryms watku pisze ze nie ma jak minelab. Wiekszosc ludzi daje smetkowi oceny na poziomie 7-8 a ten ekspert 4. 600 zl za garretta ace to za duzo ale jak Rutus zrobi azurowa cewke, wiekszy wyswietlacz i obnizy cene do 400 to pewnie kupi. Co zdanie to zaprzeczenie samemu sobie i eksplozja smiechu.
Napisano
witam
do ikt" pozwolę sobie zwrócić panu uwagę, że post dotyczy sprzętu i każdy kto chciałby uzyskać jakieś rzeczowe informację na jego temat, zmuszany jest do czytania , moim zdaniem głupawych aluzji jakie można wyczytać w pana postach
cyt:
PS ' Wiecie dlaczego przy polskim kotle ze smołą w piekle nie ma żadnego diabła strażnika ? A poco ? jak sie który wychyli to reszta i tak go sama wciąga..... :)))) pozdrawiam RUTUS"
kolega Edik" dał rzeczową wypowiedź na temat zastosowanego w detektorze wyświetlacza, a pan zamiast dać rzeczową odpowiedź odrazu rzuca swoje żale
cyt:
Witam! Widzę że kolega "Edik za wszelką cenę chce w taki czy inny sposób przypiąć mi łatkę. "
Moim skromnym zdaniem to kolega Edik" słusznie podkreślił ,że wyświetlacz jest zbyt mało czytelny(odemnie:jak na sprzęt tej klasy w tej cenie"-cyt.ze str.www producenta :)
Myślę,że całą sprawę techniczną odnośnie wyświetlacza da się łatwo przerobić:
1. zastosowanie ciut wiekszego wyswietlacza
2. no i naklejka z dobrego materiału nad wyswietlaczem z opisem co i jak"
3. no i przydałby się jescze opis tych przycisków jak namierzanie ,strojenie do gruntu i ten trzeci do-???
pozdr.
PS. Czy kolega ikt" ma jakieś grzeszki za które wybiera się do piekła??? oby niezwiązanej z klientami Panie Rytus"
Napisano
Panie Carbon każdy ma prawo do własnego zdania a takie głupie komentarze zachowaj dla siebie, bo pojawiasz się z nikąd anonimowo i psujesz atmosferę. Takich jak ty nazywam prowokatorem do sprzeczek i kłótni. Nie rozumiem z tym (600 zl za garretta ace to za duzo ) nie pamiętam żebym się wypowiadał na temat ceny ACE150 A co do mojego marzenia to jest White's Spectrum XLT lub White's 6000 Di Pro Plus niestety tylko są cewki pełne i z tą dziurką, brak gotówki uniemożliwia mi ich zakup, bo mam rodzinę na utrzymaniu. HS3 tylko, 4 bo jestem wymagający
Co, do RUTUSA to jestem bardzo przychylnie nastawiony. Tacy ludzie jak ty próbują raczej zniechęcić do polskich producentów a nie zachęcać. Co do głupich postów zobaczcie Carbona bez komentarza.
PS Mam nadzieję, że Bocian nie wytnie chciałem wysłać do Carbon emailem, ale on jest anonimowo jak już pisałem.
Napisano
Nie rób nic, nie mów nic, unikniesz krytyki, a samemu wieszaj psy na wszystkich ile się da. Zupełnie niepotrzebnie. Nic rzeczowego w dyskusji. Poprzez takie chcenie, niechcenie nic się nie dowiemy na temat sprzętu. I odnośnie konstrukcji, pytanie do Pana Rutyny. Jak w solarisie rozwiązane została płytka ze stykami w gnieździe na baterie? W ultrze przy sztywnych stykach odginały się czasem i baterie wyślizgiwały się z nich. Raz zdarzyło mi się nawet, że niedomknąwszy klapy wypadły a ja ochoczo pomknąłem w teren bez baterii, spostrzegłszy to na szczęście w chwilę , a nie w środku lasu, później:-)
Pozdrawiam
Napisano
Witam!
Kolega Stec ma rację. Pozwoliłem sobie na żart bo wypowiedź kolegi Edika odebrałem jako przypinanie łatki" a nie konstruktywną polemikę. Za to kolegę Edika przepraszam i mam nadzieję że się nie obraził :) Może w zamian napisze choć jedna pozytywną rzecz jaką widzi w tym wykrywaczu ?
Kwestia LCD ma wiele aspektów .Jest to standardowy wyświetlacz który na pewno jest czytelny z odległosci 50 do 70 cm . I jako taki doskonale spełnia swoją funkcję. Nie chciałem montowac wiekszego ( choć na pewno ładniej wygląda ) gdyż byłby problem z zapakowaniem detektora do plecaka a byłoby to w polskich warunkach dużym minusem . Druga sprawa to koszt. Detektor z załozenia jest przeznaczony dla przeciętnego polskiego poszukiwacza - aby miał mozliwość kupić dobry wykrywacz w rozsądnej cenie.
Z technicznej strony naprawdę nie ma problemu wykonać piękny detektor. Jedynym ograniczeniem jest założona stosunkowo niska cena. Zaden z kolegów nie zdecydowałby się na zakup polskiego wykrywacza w cenie wyższej o kilkaset zł.
W każdym razie sam wiem ,ze wyglądem to on nie powala ( choć jest całkiem przyzwoity - i porządnie w sensie konstrukcyjnym wykonany )
Co do blaszek to nie wiem który rodzaj kolega posiada. W każdym razie były zmieniane - właśnie dzięki cennym uwagom uzytkowników.
Co do sond - to nic nie ma prawa przeciekać ani sie rozklejać .Konstrukcja tej sondy ( jako podstawowej części wykrywacza ) nie jest oszczędnościowa ". Połączenie górnej i dolnej częsci jest na zakładkę" i jest sklejane klejem który bardzo trwale łączy obie częsci. Po wykonaniu pierwszych prototypowych sond ( jeszcze do ultry ) pozwoliłem sobie w ramach testu stanąć na jednej z nich . Nic się nie uszkodziło ani rozszczelniło.To chyba najlepsza rekomendacja.Do dziś śmigam z nią po lesie.
pozdrawiam RUTUS
Napisano
Jeśli można coś dodac , żeby nie narazić się na na złośliwości ecenzentów" to moim subiektywnym zdaniem sonda z otworem jest bardziej praktyczna przy wykorzystaniu pin-point, choc to moze akurat mało istotny detal.
Panie Rutus czy mogę ww. post interpretowac w ten sposób, że na indywidualne zamówienie (za dodatkową oplatą) zainstaluje Pan większy wyświetlacz??? To by byla dobra opcja dla tych co im się zlewa".
Moim zdaniem wykrywacz wygląda nieźle i jest, jak na polski produkt, naprawdę estetycznie wykonany. Moze najmniej podoba mi sie podłokietnik rodem z kuli ale da się z tym żyć:)
Pozdrawiam L.
Napisano
to nie jest kwestia złośliwości tylko oddzielenia ziarna od plew. żeby wypowiadać się na jakiś temat warto mieć chociaż umiarkowane o nim pojęcie. na przykład o właściwościach mechanicznych takiej a nie innej konstrukcji czy o zastosowanej technologii. tak się składa, że rozwiązanie cewek white'sa jest opatentowane. nikt inny nie może z niego skorzystać - a nie jeden by chciał. a jak ktoś woli ładną cewkę pajęczynę od dobrej i praktycznej cewki z dziurką no to pewnie już jest niezły ekspert. szkoda tylko że nie jest wymagający w stosunku do własnych wypowiedzi.
Napisano
Nieoficjalnie odpowiem ze Rutus pracuje nad nowymi cewkami-ale co i kiedy...to juz on sam niech powie.
Tez wolalbym wieksza cewke do militarii.
Napisano
Witam,
mam dwa pytania do Rutusa, czy jest mozliwosc zrobienia sondy do Solarisa pelnej, bez dziury? Ogladalem film z testow na www, czy konieczne jest az tak szybkie poruszanie sonda jak moneta na filmie? Jestem przyzwyczajony do statyka i pykacza" wiec troche nie to przeraza.
Pytam bez zlosliwosci wiec prosze o konkretna odpowiedz, stoje przed wyborem wykrywacza wlasnie tej klasy.
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Witam!
Sondy do detektorów są produkowane z gotowych elementów. Elementy te są z kolei produkowane w specjalizowanej firmie na pewnych formach robionych specjalnie dla mojej firmy. Tak więc w moich warunkach sonda jest pewnym wyrobem robionym w ściśle określonych warunkach i za pomocą określonych procesów technologicznych . Zaletą tego podejścia jest powtarzalność i odpowiednia jakość . Wadą natomiast absolutny brak elastyczności jeśli chodzi o wykonanie sond innych niż standardowe.Sonda z dziurką odpowiednio wykonana jest optymalna jeśli chodzi o sztywność, wytrzymałość, oraz stosunek jakość / waga .
Sonda pełna była by cięższa, mniej stabilna mechanicznie ( właśnie z powodu wagi ) - jedyną jej zaletą to iewchodzenie " patyków w otwór.
Co do innych wielkosci . Chyba w tym sezonie wreszcie bedą.
będzie to średnica ok. 31 cm.
Co do szybkości to każdy wykrywacz dynamiczny tak ma. Całą idea dzięki której detektory dynamiczne są tak skuteczne na kolorową drobnicę polega na ruchu. Elektronika wykrywacza dzięki równoległemu ruchowi sondy względem podłoza może odfiltrować sygnał od przedmiotu od sygnału od gruntu - dzięki czemu a monetach" jest skuteczniejszy od statyka ( realnie w czasie poszukiwań a nie testów powietrznych ).
Co do prędkosci na filmie - rozłożony do poszukiwań wykrywacz jest o kilka razy dłuższy niż przedramię człowieka. Dzięki temu przy poszukiwaniach mozna poruszać wykrywką w rozsądną prędkością a szybkość sondy nad gruntem będzie taka sama jak szybkośc monety poruszanej na filmie.
Tym wykrywaczem szuka się zupełnie tak samo jak każdym innym wykrywaczem dynamicznym .
serdecznie pozdrawiam RUTUS
  • 2 weeks later...
Napisano
czy sa juz jacys postronni uzytkownicy ktorzy moga sie wypowiedziec na temat SOLARISA?:)nie chce byc jednym z pierwszych posiadaczy kupujacych w ciemno dlatego sie pytam czy warto a jestem prawie zdecydowany na kupno.
pozdrawiam i dzieki za odp
Napisano
tak mu się przez chwilę przyjrzalem (bytom, sobota 5 marca) i jak jms moge powiedzieć mało czasu, brak warunków żeby solarisa ocenić jak wykrywkę oceniać należy czyli wg możliwości i w polu. Cieszy to że Artur uwaznie wysłuchał Andrzeja Mariańskiego (tylko dlaczego o tym tak bardzo stara się milczeć) i robi coraz lepsze wykrywacze. Ale...żeby był to produkt gotowy dla coraz bardziej wymagającego polskiego klienta poza szumem" wokól 31cm przed producentem stoi to, co mnie rzuca sie w oczy jako człowiekowi który za ponad 1000zł od małego urządzenia oczekuje również komfortu. A tego brak.
Rutus przyszłosci, tak aby nazwa faktycznie była taka promienna, to musi być urządzenie ergonomiczne (montaż/demontaż/transport w małej torbie lub plecaczku), regulacja pewna i płynna etc etc, słowem to co go różni od urzadzeń droższych o 400-700zł.
Słowem dopóki nie bedzie wyglądał na swoje możliwości dopóty będzie tylko produktem dla przekonanych" w tej czy innej formie. A takie wyjaśnienia jak powyżej są niczym innym w tym świetle jak reklamą i promocją robioną rozsądnie bo prawie gratis. Na produkt składa się bardzo wiele elementów, o pewnych z nich inżynier nawet nie pomyśli. Budowa marki szczególnie na starcie jak w tym wypadku to zawsze jest stąpanie po krychym lodzie.
Ja Ci życzę coraz lepszych urządzeń i coraz bardziej wybrednych klientów. Tylko tak być może za 40 lat ktoś powie...ta firma ma historię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie