Skocz do zawartości
  • 0

Jakiś kluczyk

szaman3

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w ustaleniu do czego mógł służyć taki kluczyk. Interesuje mnie również to w jakich jednostkach wyrażony jest rozmiar. Z jednej strony widnieje numer 1 1/4(50 mm), a z drugiej 1 1/8 (ok. 47 mm).Są też słabo widoczne napisy umieszczone centralnie. Na jednej stronie STANDART MATERIAL, a na drugiej prawdopodobnie GEBORE-DIN 180.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w ustaleniu do czego mógł służyć taki kluczyk. Interesuje mnie również to w jakich jednostkach wyrażony jest rozmiar. Z jednej strony widnieje numer 1 1/4(50 mm), a z drugiej 1 1/8 (ok. 47 mm).Są też słabo widoczne napisy umieszczone centralnie. Na jednej stronie STANDART MATERIAL, a na drugiej prawdopodobnie GEBORE-DIN 180.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Napisano
Przeglądałem różne materiały o jednostkach długości, ale żaden cal nie pasuje do tych rozmiarów. Ogólnie stosowany cal ma ok. 2,56cm tak więc nie pokrywa się z rzeczywistymi rozmiarami klucza.
Dzięki
Napisano
Szaman klucz mozesz użyc do wszystkiego(nawet jako argument"w sporze rodzinnym)nie tylko do naciagania gąsiennic.Kwestia pozostaje jak dojść do jego rozmiaru?Cal-chyba nie bo i jakby przyjąć 26 mm to i tak cuda wianki wyjdą.
Pozdrawiam
Napisano

Przelicznik jest taki jak na foto:
A to na kluczu to o cos innego chodzi.
Moze zaznaczono,ze 1i1/4 to rozmiar rury do której jest nakretka 50mm ? Ciekawa sprawa.
Cal jest jeden i nie ma innego przelicznika.

pozdrawiam
Monti

Napisano
1i1/4 cala to 32mm,tak sie przelicza w branży sanitarnej.
Ale 1i1/8 to pierwsze widze,może przed wojną był inny typoszereg rur stalowych.
Napisano
Spójrzcie tu: http://www.wihatools.com/500in_wrenches.htm
Niemieckie klucze,a ostatni to 1i1/8 cala. Widocznie na zachodzie inne standardy mają :)
Napisano
Hi hi hi dupa z króla całą moją teorię o calu który ma 25,4 mm diabli wziełi.Otóż okazało się ze cal ma dokładnie 26 mm.Dlaczego?Ano klucz do śrub metrycznych 13 mm ma oznaczenie 1/2 cala a do rozmiaru 15 mm ma oznaczenie 9/16 cala.No to problem się robi bo jezeli ten cal ma 26 mm to 9/16 to będzie 14,625 mm a pasuje na 15 mm
Pozdrawiam
Napisano
Hi hi hi idac nawet dziś do sklepu metalowego można zakupić klucze do śrub i nakrętek CALOWYCH.W urządzeniach zachodnich(anglia usa)często własnie sa stosowane nakrętki calowe a nie jak u nas metryczne.Ten klucz może pochodziś od jakiegoś pojazdu zachodniego produkcji zachodniej
Pozdrawiam
Napisano

Jak widać, oznaczenia nadal pozostają zagadką. Może ułatwieniem będzie zdjęcie pozostałych przedmiotów znalezionych razem, na brzegu dużego stanowiska.
Pozdrawiam.

Napisano
Monti nadal sie będe upierał że to jakiś nieznany cal.Ja np mam klucz 1/2 cala i pasuje na nakrętkę 13 mm a w/g tej tabelki którą zamiesciłeś byłoby to 15 mm.A na 15 pasuje klucz 9/16.
Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie.
Tak jak już pisałem, cale raczej to nie są. Dzięki jaca2003 za szczere chęci. Może ktoś ma jakieś sugestie odnośnie zastosowania takiego klucza? Znajomy twierdzi, iż tego typu klucze miały zastosowanie przy naciąganiu gąsienic w czołgu.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie