Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest ?

J23

Pytanie

Napisano

Witam w trakcje z jednych ostatnich wypraw (kiedy jescze nie było śniegu)między Jelenią Góra a Dziwiszowem w starej wypalonej wierzbie miałem sygnal i odnalazłem coś takiego ?.Przedmiot jest okrągły z metalu (miedz lub brąz)posrebrzany.O wymiarach 53mm o wysokości 15mm.Na czole tego przedmiotu wpisany jest napis :HARTAU-HERMANN SCHUBERT w środku tego napisu jest 5 ramiena gwiazda (świecąca z promieniami).Z boku tego przedmiotu jest napis Frankonja-Orginal.Od środka widoczne jest ślad po lutowaniu.
Proszę o mozliwość ustaleni co to jest, do czego służył i skąd może pochodzić.Proszę o kontakt.Wierze w Was!

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w trakcje z jednych ostatnich wypraw (kiedy jescze nie było śniegu)między Jelenią Góra a Dziwiszowem w starej wypalonej wierzbie miałem sygnal i odnalazłem coś takiego ?.Przedmiot jest okrągły z metalu (miedz lub brąz)posrebrzany.O wymiarach 53mm o wysokości 15mm.Na czole tego przedmiotu wpisany jest napis :HARTAU-HERMANN SCHUBERT w środku tego napisu jest 5 ramiena gwiazda (świecąca z promieniami).Z boku tego przedmiotu jest napis Frankonja-Orginal.Od środka widoczne jest ślad po lutowaniu.
Proszę o mozliwość ustaleni co to jest, do czego służył i skąd może pochodzić.Proszę o kontakt.Wierze w Was!

Napisano
Niewiele pomogę,ale może trochę :)
Hartau to niemiecka nazwa na Grabary (obecnie Grabary to część Jeleniej Góry,kiedyś osobna osada).
A jedyny HERMANN SCHUBERT jakiego znam,to żyjący w latach 1848 do 1911 niemiecki matematyk,który zajmował się geometrią.Ale to chyba nie o niego chodzi :)
pozdrawiam
Monti
Napisano
Troche czasu minelo ale sprawa dalej pozostaje nie rozwiązana.Może teraz po uływie czasu ktoś odgadnie przeznaczenie tego przedmiotu.Licze na Wasz
Napisano
cos mi po głowie świta że Frankonia jest dość znaną firma produkującą broń myśliwską.

mój niemniecki nie jest zbyt mocny ale tu masz co nieco
http://www.mittelschule-beierfeld.de/schulhaeuser.htm
pzdr Michałł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie