wiciu_r Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Co szacowne gremium może mi powiedzieć odnośnie gdzie i ile tego wybito ? Niestety druga strona jest prawie zupełnie zatarta.Pozdrawiam
Priester Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 jest to tzw.srebrny grosz,srebrny głównie z nazwy gdyż był bity ze srebra bardzo słabego,co odbiło się na jego stanie zachowania,jest to popularna moneta zdawkowa(ówczesny bilon),wybita została w berlinie,i bito ich naprawdę wiele,po drugiej stronie powinno znajdować sie popiersie panujacego cesarza,jednakże z tego powodu iż były bite z wyjatkowo nietrwałego metalu(właściwie to miedż z niewielką domieszką srebra),zachowują się do naszych czasów w podobnych stanach...egzemplarz w tym stanie posiada niewielką wartość,,,pozdrawiam
wiciu_r Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 Wielkie dzięki, monetka wyszła wraz z kilkunastoma innymi na terenie nieistniejącej już wsi. Pozostałe są w przeważającej większości nasze z okresu międzywojennego.Pozdrawiam
Jacoby Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 WitamO ile sie nie mylę,zawartośc srebra w groszach wynosiła 0,222.Trafiają sie lepsze stany czasami.Wszystko zależy,w jakich warunkach glebowych monetka przebywałaTo tak na marginesie.Pozdrawiam
luc Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 ja cos podobnego wygrzebalem, i ktos mi powiedzial, ze to to silber" to wcale nie znaczy, ze jest tam cokolwiek zawartosci srebra, a jedynie, ze wczesniej monety te (grosze) byly srebrne, i taka nazwa sie przyjela, a potem, to bili to z miedzi jedynie. Slowem - tak jakby podejrzewac, ze w 1 zlotym obecnie jest jakas domieszka zlota...
osterode Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 luc.miedziane silber groschen?????????pierwsze słysze.bito je do 1871 roku czyli do powstania II rzeszy znajdowałem te monetki z okresu Wilhelma I (okres lata 60 do 70 XIX w)i nigdy nie trafiłem na te monety bite w miedzi.powiem więcej wszystkie monetki które znalazłem były w eleganckim stanie więc zawartośc srebra musiała być większa. może to zależy od mennicy która biła monete dla róznych regionów niemiec.masz może foto takiego miedzianego grosza??? strasznie mnie to zaciekawiło.pozdro
janushew Napisano 19 Marzec 2005 Napisano 19 Marzec 2005 Wiciu! a gdybyś jeszcze poszukał i znalazł: 1/2 Silberne gr, lub 2 1/2 Silberne gr. czy były jeszcze inne nominały? pozdr
wiciu_r Napisano 20 Marzec 2005 Autor Napisano 20 Marzec 2005 Niestety z tego okresu była tylko ta, reszta nasza późniejsza z lat 1923-58. Pewnie za dwa-trzy tygodnie tam wrócimy z lepszym sprzętem to i fantów będzie więcej.Pozdrawiam
KudłatyHD Napisano 4 Maj 2006 Napisano 4 Maj 2006 Ja dziś trafiłem 2 i 1/2 silber groschen 1856 rok mennica A12 einen thaler.Frider Wilhelm IVStan bardzo fajny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.