Panzergrenadier Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Pan Jeziorański był wielkim Polakiem? Tylko czemu nie mieszkał w Polsce? Inni wracali a on siedział w USA jako doradca prezydenta i rościł sobie prawo do autorytetu moralnego. Nie lubie takiego podejścią. Z ojczyzną trzeba być na dobre i na złe nawet jak to złe to komunizm a on był w tym przypadku tylko na dobre... Pewnie Ci się dostanie. Mnie sie zawsze dostaje jak obalam mity. Choc zawsze twierdzę że najwiekszym wrogiem Polski było ZSRR. Jakoś jednak o zbrodniach tego państwa na naszym narodzie nikt nie chce rozmawiać. Zawsze jest tylko: niemcy najwiekszy wróg, niemieckie zbrodnie najwieksze na świecie. Dziś starałem się udowodnić coś innego i doopa zbita. O ZSRR wszyscy nabierają wody w usta.
past Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 panowie jaki mit , nie oceniajmy i Nowaka i Skalskiego to Wielcy Polacy , nie czarujmy się Nowak nie dostał VM jak Breżniew bo wypadało.A po drugie chyba nie był samobójcą by wracać , tu popatrzmy na historię Skalskiego, który i tak miał szczęście że przeżyłA ty panzer dzieki takim ludziom możesz dzisiaj mieć poglądy jakie chcesz i nie siedzisz za nie.
el_torro Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Ani ZSRR ani niemcy nie byli cacy panzer poczytaj co piasał Skalski i pomyśl. Pan Nowak był Wielkim człowiekim niestety jest takich ludzi coraz mniej. a kto z was podniesie tyłek kiedy jest grany Hymn, a wybory a pomoc i obrona słabszych. pomyślcie o tym
vonadamski Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Witam!!!Dla mnie odszedl heros. Nie czlowiek o budowie młodego Arnolda Schwarzeneggera i pusty ale czlowiek silny dusza walczacy o swoje przekonania od poczatku do konca zycia. Gdyby wszyscy Polacy byli jak Jan Nowak, nie wazne w jakim systemie, mielibysmy cudowny i piekny kraj.Choc jestem troszke bardziej socjalistyczny niz kapitalistyczny to musze wam powiedziec ze zmarl dla mnie czlowiek bardzo wazny, czlowiek ktory jest dla mnie przykładem godnym nasladowania, moge rzec autorytetem. Ubolewam nad tym faktem i lacze sie w zalu z jego najblizszymi.Z powazaniem vonadamski
Tomko Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Wiesz Panzer, w Polsce to by i tak nie mieszkał. Tacy jak On dostawali bilet i bezpłatny transport daleleko na wschód, często od tych samych którzy teraz wystawiaja swoje gęby na takich pogrzebach. Zas co do RWE , to ile ty masz lat że zadajesz takie pytania ? Musisz byc b. młody inaczej byś wiedział ze było to jedyne źródło informacji. ( Jak myslisz kto podal info o Czrnobylu - Tass , a może mundurkowy DTV ? :} } Pozdr. Tomko
Boruta Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 Pamiętam, jak mój dziadek, AK-owiec, słuchał wieczorami RWE.Pozdrawiam
nww Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 bardzo przykre jest to że dla wielu autorytetami są dzisiaj ludzie będący de fakto na służbie innego mocarstwa,ludzie którzy w pewnym momencie kasę cenili bardziej niż honor,a jak nadarzyła się okazja to zaczeli odgrywać rolę zbawicieli polski i polaków.co wielkiego zrobił dla polski jeziorański oprucz jątrzenia i opluwania,co zrobił kukliński poza zdradą ojczyzny i jak takich ludzi można młodemu pokoleniu polecać za autorytety.co do samego jeziorańskiego to jego działalność wojenna jest ok.ale potem to już całkiem co innego.aha i na konieć nie jestem żadnym komuchem.
past Napisano 28 Styczeń 2005 Autor Napisano 28 Styczeń 2005 chocby to nww że możesz pisać to co piszesz , spróbuj skrytykować jedynie słuszną linie w Koreii Południowej Lub na Kubie. A Jeziorańskiego należy cenić choćby za to co robił w czasie wojny, wiem wiem zaraz zlecą sie sępy i zacytują akta UB ale cóż mamy wolność słowa .
el_torro Napisano 28 Styczeń 2005 Napisano 28 Styczeń 2005 nww ile masz lat tak z ciekawości pytam, a może wskazałbyś nam inne autorytety do naśladowania. A tak przy okazji Kuklińskiego to zostaw. Poczytaj trochę to co pisał Jaruzelski i odpowiedz sobie na pytanie czy zdrada systemu była jest i będzie zdradą Ojczyzny. I napisz koniecznie swoje wnioski ps za takie wymysły fundować powinno się wczasy Koreii Pnps2 Past litości południe jest ok
nww Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 mam na tyle dużo lat by pamiętać co jeziorański i jemu podobni mówili w rwe,na tyle dużo by pamiętać jak w 68 przejechała dywizja pancerna pod oknami mojego domu .i nie jestem powtarzam homo sovietikusem,co do kuklińskiego to nic nie zmieni faktu że to zdrajca a pieprzenie o zdradzie systemu to typowa polska obłuda.zamiast podziwiać ludzi o wątpliwych zasługach dla polski powiniśmy młodemu pokoleniu przypominać takich co tu na miejscu coś robili takich jak choćby jacek kuroń.i taka dygresja na koniec jeżeli dzisiaj są tacy co dla innego mocarstwa szpiegują to jak można ich nazywać szpiegami czy zdrajcami ,może za 50 lat to oni będą mieli rację???!!!
bocian1 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Jask widzę bardzo łatwo przychodzi wam krytykowanie i odbieranie zasług dla Polski innym.A tak dla porządku to moze oceńmy" działalność kolegi- nww -za komuny, czym sie wsławił ,jakie miał wyroki,czy w ogule należał do podziemia.O sobie powiem dostałem w sądzie doraźnym" 2 lata zawiasów,karę pienieżną ( wysokości uwczesnych trzech wypłat mojego ojca,płatne oczywiście w ciągu trzech dni inaczej kare by mi odwieszono).Pozdr.
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 I chwała Ci za to. Ty cierpiałeś a Jeziorański w tym czasie siedział w luksusie na zachodzi... I dajmy sobiespokój z Gombrowiczowskim: bo Jan Nowak Jeziorański wielkim polakiem był. Poza propagandą telewizyjną nie ma zadnych zasług w walce z komuną.
01111977 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Czytam..czytam i nie mogę uwieżyć w to co czytam.Pewnie zaraz oberwe i usłyszę jakim jestem nie ukiem i w ogóle.Ale czy ktos bieże w ogóle pod uwagę zasługi Jeziorańskiego? Czy ktoś wie co ten człowiek zrobił w czasie powstania Warszawskiego i po emigracjii? Czy ktoś mi powie że Jeziorański w kraju zrobiłby więcej niż na emigracjii? Bo moim skromnym zdaniem gdyby Jeziorański nie wyemigrował lub starał sie bawić w patriotę tu na miejscu to już dawno zmarł by w jakimś łagrze albo zgnił w Prlskim więzieniu.Czy ktoś pamięta Radio wolna Europa którego nie wolno było słuchać a które dawało nadzieję całemu Narodowi?Czy ktoś naprawdę uważa że Jeziorański Spędził tyle lat na obczyżnie ruszając niebo i ziemię by wspomodz Ojczyznę dla swojej wygody czy prywaty? Jeziorański ze swoimi wpływowymi znajomościami,darem perswazjii i olbrzymią miłością do ojczyzny zrobił dla naszego kraju więcej niż nie jeden jak widac jest w stanie w ogóle pojąć.Ostatnie 16 lat swojego życia spędził już w wolnym suwerennym kraju o który walczył przez całe życie.Czy Sikorski emigrując w 39 i cały rząd tymczasowy na obczyznie był zdradziecka komórką?Czy może musiano znależć przyjazny,neutrealny grunt by walczyć dalej? Organizować zalązki przyszłej Armii.Słynnych Lotników,obrońców Monte Cassino,Armii zdobywającej Berlin itd.Co zrobiłby Sikorski czy inni zostając w kraju? Jak potoczyłyby sie losy naszego Narodu?Zadajcie sobie to pytanie a potem krytykujcie wielkich patriotów pokroju Jeziorańskiego
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 A ja czytam i nie wierzę ze jesteś aż tak naiwny. Radio Wolna Europa było obliczone na zdestabilizowanie sytuacji w krajach bloku sowieckiego a nie na wyzwolenie Polski. To byla amerykańska propagandówka taka sama jak polskie radio bylo komunistyczną propagandówką. I on tam pracował za pieniadze zachodniego CIA. Jakos nie przypominam sobie też by wrócił on zaraz w 89 roku do Polski i dzielił z nami plan Balcerowicza. I przy okazji masz mizerna znajomośc historii. Monte Cassino bronił niemiecka 1. Dywizja spadochronowa a berlin zdobywała LWP która z Sikorskim nie miała nic wspólnego.
01111977 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Ok.Jeziorański był zdrajcą na usługach c i a.Kukliński był zdrajcą narodu a w ogóle to szkoda że Niemcy przegrali wojnę bo byłbyś sobie teraz Panzergrenadierem albo członkiem sondernkommando i wszyscy zyli by długo i szczęśliwie.Pewnie i mam braki w wiedzy(pracuję nad tym) pewnie i jestem naiwny i sypię czasem ogólnikami ale wydaje mi sie że krytyka w stosunku do ogólnie uznanych bohaterów jest o tyle bez zasadna co i nie etyczna.Łatwo jest szafować wyrokami.Niestety nie był kolega świadkiem tamtych wydarzeń.Kolega jest jedynie interpretatorem.Prawda jest jak dupa( każdy ma swoją) i niech tak pozostanie.Podepczmy jeszcze dobre imię zmarłych bohaterów...
01111977 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Oczywiście jeśli chodzi o Monte Cassino miałem na myśli zdobywców a nie obrońców..
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Rzymianie mawiają: Sed lex, dura lex i faktycznie masz racje ze zgodnie z prawem to zarówno Jeziorański jak i Kukliński są zdrajcami którzy pracowali dla CIA.I daruj sobie chamską socjotechnike w stylu kim bym był gdyby niemcy wygrały wojnę. Brak Ci argumentów wiec musisz sie uciekać do takich sztuczek?Pozatym gdyby Jeziorański byl ogólnie uznawany za bohatera to ja też bym go uznawał. Skoro ja i wiele innych osób nie uznaje takich ludzi jak Jeziorański, Kukliński czy papież to znaczy że nie są to ogolnie uznani bohaterowie. Ty nie szafujesz wyrokami tylko komformistycznie rzyjmujesz to co mowia w telewizji... Pozatym klasyczna definicja prawdy Arystotelesa mówi iż prawda jest to zgodność myśli z rzeczywistością (twojego wyjątku o dupie tam nie widzę).I nie graj na ludzkich uczuciach mówiac o deptaniu dobrego imienia zmarłych bohaterow. Jakos Twojemu bohsaterowi Kuklinskiemu nawet Lecha Wałęsa nie chciał podać ręki bo uważał go za zdrajcę.A w kwestii formalnej to Polacy zajęli opuszczony klasztor Monte Cassino. A to nie to samo co zdobycie go. Gdybyś sie troszkę zainteresowal to byś wiedział że Falschirmjager dało by się tam jedynie zagłodzic na śmierć a nie wyprzeć.
01111977 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Zresztą czego można oczekiwać od kogoś kto w przebraniu dowódcy GRH Kampfgruppe Necker" jeżdzi po kraju i zastanawia się czy dzis jest to poprawne politycznie" W takiej ekonstrukcjii" jest więcej patriotyzmu czy trans-fetyszyzmu?
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Znów brak Ci argumentów ze robisz prywatne wycieczki? Poprawnośc polityczna mnie nie interesuje a reenacting jest formą spedzania czasu dla pasjonatów Historii i z działalnością patriotyczno oświatowa nie ma nic wspólnego. Ale tobie nie mam obowiazku się tłumaczyć. Za mały jesteś.
Tomko Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Wiesz co Panzer? Czytając twoje posty mam wrażenie że żałujesz iz mineła epoka ohaterskiego" Pawki Morozowa, Świerczewskiego, i tylu bezimiennych wyzwolicieli z pod czerwonego sztandaru. Może byś zauważył że maj 1945 zamienił nam jednego okupanta na drugiego. No chyba że masz mentalność posła M. który wszystkich , oprócz siebie, uważa za zdrajców, sprzedawczyków.
01111977 Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Z uwagi na Wielkość Kolegi" BEDĘ PISAŁ WIELKIMI LITERAMI.zGODNIE Z IDEOLOGIĄ WIELKICH DEMAGOGÓW ,KTÓRYMI KOLEGA TAK SIE PASJONUJE POLACY PO WYGRANEJ WOJNIE MIELI BYC SIŁA ROBOCZĄ AŻ DO WYCZERPANIA(WYMARCIA) GDYBY DO TEGO DOSZŁO KOLEGA DZIŚ MIAST BYĆ WIELKIM DOWÓDCĄ BYŁBY ZASTRZASZONYM NIEWOLNIKIEM III CIEJ RZESZY.Nie mam osobiście nic przeciwko grupom rekonstrukcji historycznej.Dokąd oczywiście nie mają one nic wspólnego z emocjonalnym podejściem do pewnych zagadnień związanych z ideologią.Kolega jak widac wyjątkowo emocjonalnie podchodzi do swojego kostiumu jak i do całej tej zabawy" jak dla mnei to nawet zbyt emocjonalnie.Mam nadzieję że moja krytyka nie umniejszyła wielkości wielkiego dowódcy.Sieg!...czy jak tam sie pozdrawiacie..
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Tomko każda epoka i władza kreuje swoich bohaterow. Tak jak za komuny stawiano pomniki stalinowi tak teraz stawia sie je papieżowi. Kreowania Jana Nowaka Jeziorańskiego na bohatera przypomina mi kreowanie bohaterów w czasach komunizmu. Dla mnie bohaterami walki z komuną są Lech Wałęsa, górnicy z kopalni wujek i tysiace zwykłych ludzi którzy stawili opór komunie tu na miejscu i liczac się z konsekwencjami. a nie są to osoby które za pieniadze CIA szpiegowały lub z beziecznego zachodu głośno krzyczały.
Panzergrenadier Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 01111977 to są towje argumenty w obronie Jana Nowaka Jezioranskiego? Mi się wydaje ze chcesz odwrócić uwagę od właściwego tematu dyskusji gdyż argumentów Ci brak. Nie licz ze krytykują coją osobę zyskasz to iż przyznam Ci rację.
MaTi Napisano 29 Styczeń 2005 Napisano 29 Styczeń 2005 Do panzergranadier wojsko polskie w ZSRR powstało dzięki Sikorskiemu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.