Mirass Napisano 18 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2005 Witam.Ostatnio weszłem w posiadanie 10 litroqego garnka miedzianego.Jak go wyczyścić - zabrudzenia to patyna, jakieś nagary, cos przypalonego a w srodku kamien kotłowy.ma ktoś jakąś sprawdzoną metodę?PozdrawiamMirass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 18 Styczeń 2005 Share Napisano 18 Styczeń 2005 Na patynę sposób w 100% sprawdzony-bierzeż Ajax Żel do łazienek-ten niebieski-polewasz garnek i tak zostawiasz na 15 minut,potem bierzesz ajax proszek-może byc cytrynowy,ale i może być ten z amoniakiem-choć on nieco rozjaśnia przedmioty czyszczone i nim z łatwością ścierasz patynkę rozmiękczoną poprzednim środkiem-w razie potrzeby powtórzyć czynności-choć u mnie 1-2 razy zawsze pomagało-może to i ruszy częśc osadów-albo i kamień-spróbuj:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 19 Styczeń 2005 Share Napisano 19 Styczeń 2005 Na kamień byl dobry ocet chyba pół na pół z wodą i zagotować w czyszczonym garnku. Nie gwarantuję, że nie będzie dziur.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 19 Styczeń 2005 Share Napisano 19 Styczeń 2005 Hehe-zagotuj nawet sam ocet-moja dziewczyna tak robi u siebie w domku z czajnikiem -mieszka w Chełmie-ma tam z powodu sławnej kredy zakamieniony czajnik średnio raz na miesiąc-kamień zniknie raz dwa po takiej operacji-ps.tylko to strasznie syfi jak się ocet zagotuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.