Skocz do zawartości
  • 0

carska blacha

mołodiec

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2A twoje posty czytam z prawdziwym zainteresowaniem. Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Od jakiegoś czasu z zaciekawiniem przyglądam sie fantom pierwszowojennym niestety mogę o nich tylko poczytac;) Na moich terenach nie było działań w trakcie wielkiej wojny.
Pozdrawiam L.
Napisano
ech..dziękuję..jednocześnie sprostowanie: krążek to 15 batalion nie brygada ( chochlik?). W batalionach saperów w tym korpusie znaldowały się 4 roty:
3 saperów, 1 telegraficzna i tzw. komanda elektrooświetleniowa. Podam po rosyjsku skład XV korpusu dla Wszystkich poszukujących skrótów na posiadanych i przyszłych ocalonych od 'zjedzenia'blaszkach, reszta jest prosta :
15 армейский корпус to
6 пехотная дивизия,
8 пехотная дивизия,
6 кавалерийская дивизия,
15 кавалерийская бригада,
21 Донской казачий полк,
15 Донская казачья сотня,
15 мортирный дивизион,
15 саперный батальон,
3 искровая рота,
Rozwinięciem są tylko znaki tożsamości dla żołnierzy konkretnych pułków ale mogą występować znaki,jak w przypadku saperów samych li tylko batalionów czy dywizjonów jak ostatnio odnaleziony także 13 mortirnyj dywizjon.
Napisano
Salve,

Do kolegi 2A,
Chyle czolo, dziekuje za wiesci - pytania moje powoli zostaja wyjasnione. Tez chcialbym wiedziec czy byl dowodca? Dlatego wlasnie sie pytalem o uzywana terminologie - jak to ujac po naszemu albo po rosyjsku?

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
Napisano
Otóż to. Czy naczelnik to dowódca. Wydaje mi się, iż był pod mundurem co było normą pasjami stosowaną w carskiej Rosji także u urzędników jak Wiesz, nie wspominając o kolejarzach. Natomiast w bumadze powinno stać 'komanduszczij' a nie 'naczialnik'. Jednakże skoro nie miał stopnia wojskowego, otrzymał funkcję kierownika robót a potem naczelnika. Zdaje się iż jego działka była czysto techniczną. Fajnie byłoby zobaczyć skan tego dokumentu. Czy jest tam o dorożnych otriadach czy żeleznodorożnych i wogóle :)
Napisano
ciekawostka jest to ze ta blacha ze zdjecia jest cynkowa, otoz widzialem identyczna blache, z identycznymi biciami (inny numer zolnierza) tez z 15 batalionu saperow, lecz byla ona mosiezna
Napisano
Witaj.Z agadki Gandalfie Szary nie widzę, czy ukrytą jest u wejścia do krasnoludzkiego królestwa lubo indziej gdzie :)
Napisano
2A podziwiam znajomość tematu. Tylko prosiłbym o ośiwcenie mnie bo to co dla Ciebie jest oczywiste dla mnie i tak pozostaje nie do końca jasne. A mianowicie elektrostacje to generatory prądotwórcze przenoszone przy pomocy balonów (sterowców)- aerostatów?????
Napisano
Nie mam pojęcia co to za skrót ale dręczy mnie to juz od wczoraj:) i jeszcze poszukam. Musze zainatsalowac sobie cyrylicę na klawiaturze to poszukam na typowo ruskich stronach;)
Pozdrawiam L.
Napisano
Panowie, jeśli śmigając po Modlińskich polach traficie coś co będzie posiadało skróty zaprawdę przedziwne a w nawiązaniu do odnajdywanych uskrzydlonych kotwiczek balonowych rot to będzie to ni mniej ni więcej tylko: Krepostnaja Wozduchopławatielnaja rota Warszawskowo Wojennawo Rajona : Kр-B p.
oraz
Warszawskaja Krepostnaja Wojenno-Gołubinaja Stancia:
Kр.вой-г.ст.
Gandalf, XII armia wychodzi z pomroki dziejów
Napisano
Jedyny co mi przychodzi do głowy (choć to moja swobodna twórczość) to 15 batalion saperów. Góra to jakiś skrót Może B" jak wojennyj??? A dalej to nawet pomysłu nie mam;)
Ale poszperam w słownikach jeszcze. A może coś więcej o blaszce tj. z jakich okolic i czy z ziemi ??
Pozdrawiam L.
Napisano
Do Kolegi 2A
Jeśli możesz to zobacz:
http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=151985
bede bardzo wdzięczny za pomoc

Jarek
Napisano
Witam,
To jest bardzo fajna blaszka jako iż rzadkiego odziału formowanego w saperskich brygadach carskiej armii na początku wojny. To: Wozduchopławatielno-Teliegrafna rota
15 Saperskiej Brygady
Carska armia posiadała 30 batalionów, 27 parków i 7 odzielnych rot zebranych w brygady. Saperska brygada składała się z 2-3 saperskich batalionów,1-2 pontonowych, 2-3 parków telegrafistów i 1-go parku inżynieryjnego. Saperzy otrzymali przed 14 rokiem przenośne elektrostacje i tzw. aerostaty co wyzwoliło potrzebę formowania w brygadach saperów oddziałów 'powietrznych' ( wozduchopławatielnych)do ich przenoszenia. Wasze nieśmiertelniki pochodzące z tych jednostek są niezwykle rzadkie. Przypuszczalnie jedyna rota na całą saperską brygadę w całej 2 armii 'Narew'.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie