mołodiec Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 czy można więcej o tej blaszce się dowiedzieć?dzięki za wszelkie pomysły
luger Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 2A twoje posty czytam z prawdziwym zainteresowaniem. Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Od jakiegoś czasu z zaciekawiniem przyglądam sie fantom pierwszowojennym niestety mogę o nich tylko poczytac;) Na moich terenach nie było działań w trakcie wielkiej wojny. Pozdrawiam L.
2A Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 ech..dziękuję..jednocześnie sprostowanie: krążek to 15 batalion nie brygada ( chochlik?). W batalionach saperów w tym korpusie znaldowały się 4 roty:3 saperów, 1 telegraficzna i tzw. komanda elektrooświetleniowa. Podam po rosyjsku skład XV korpusu dla Wszystkich poszukujących skrótów na posiadanych i przyszłych ocalonych od 'zjedzenia'blaszkach, reszta jest prosta :15 армейский корпус to6 пехотная дивизия, 8 пехотная дивизия, 6 кавалерийская дивизия, 15 кавалерийская бригада, 21 Донской казачий полк, 15 Донская казачья сотня, 15 мортирный дивизион, 15 саперный батальон, 3 искровая рота, Rozwinięciem są tylko znaki tożsamości dla żołnierzy konkretnych pułków ale mogą występować znaki,jak w przypadku saperów samych li tylko batalionów czy dywizjonów jak ostatnio odnaleziony także 13 mortirnyj dywizjon.
Gandalf de Grey Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Salve,Do kolegi 2A,Chyle czolo, dziekuje za wiesci - pytania moje powoli zostaja wyjasnione. Tez chcialbym wiedziec czy byl dowodca? Dlatego wlasnie sie pytalem o uzywana terminologie - jak to ujac po naszemu albo po rosyjsku?PozdrawiamGandalf de Grey
2A Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Otóż to. Czy naczelnik to dowódca. Wydaje mi się, iż był pod mundurem co było normą pasjami stosowaną w carskiej Rosji także u urzędników jak Wiesz, nie wspominając o kolejarzach. Natomiast w bumadze powinno stać 'komanduszczij' a nie 'naczialnik'. Jednakże skoro nie miał stopnia wojskowego, otrzymał funkcję kierownika robót a potem naczelnika. Zdaje się iż jego działka była czysto techniczną. Fajnie byłoby zobaczyć skan tego dokumentu. Czy jest tam o dorożnych otriadach czy żeleznodorożnych i wogóle :)
Frozzer Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 ciekawostka jest to ze ta blacha ze zdjecia jest cynkowa, otoz widzialem identyczna blache, z identycznymi biciami (inny numer zolnierza) tez z 15 batalionu saperow, lecz byla ona mosiezna
Gandalf de Grey Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Salve,Do kolego 2A - czy moglbym ewentualnie prosic o pomoc w rozwiazaniu tej zagadki? Mysle, ze temat jest pokrewny do prezentowanych wiadomosci.Z szacunkiemGandlaf de Grey
2A Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Witaj.Z agadki Gandalfie Szary nie widzę, czy ukrytą jest u wejścia do krasnoludzkiego królestwa lubo indziej gdzie :)
luger Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 2A podziwiam znajomość tematu. Tylko prosiłbym o ośiwcenie mnie bo to co dla Ciebie jest oczywiste dla mnie i tak pozostaje nie do końca jasne. A mianowicie elektrostacje to generatory prądotwórcze przenoszone przy pomocy balonów (sterowców)- aerostatów?????
mołodiec Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Napisano 17 Styczeń 2005 blacha jest z ziemi walki na mazurach to saperski odział ale co jest na górze ?
mołodiec Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 czy można więcej o tej blaszce się dowiedzieć?dzięki za wszelkie pomysły
luger Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Nie mam pojęcia co to za skrót ale dręczy mnie to juz od wczoraj:) i jeszcze poszukam. Musze zainatsalowac sobie cyrylicę na klawiaturze to poszukam na typowo ruskich stronach;)Pozdrawiam L.
2A Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Panowie, jeśli śmigając po Modlińskich polach traficie coś co będzie posiadało skróty zaprawdę przedziwne a w nawiązaniu do odnajdywanych uskrzydlonych kotwiczek balonowych rot to będzie to ni mniej ni więcej tylko: Krepostnaja Wozduchopławatielnaja rota Warszawskowo Wojennawo Rajona : Kр-B p. orazWarszawskaja Krepostnaja Wojenno-Gołubinaja Stancia: Kр.вой-г.ст.Gandalf, XII armia wychodzi z pomroki dziejów
luger Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 Jedyny co mi przychodzi do głowy (choć to moja swobodna twórczość) to 15 batalion saperów. Góra to jakiś skrót Może B" jak wojennyj??? A dalej to nawet pomysłu nie mam;)Ale poszperam w słownikach jeszcze. A może coś więcej o blaszce tj. z jakich okolic i czy z ziemi ??Pozdrawiam L.
JarekK Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Do Kolegi 2AJeśli możesz to zobacz:http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=151985bede bardzo wdzięczny za pomocJarek
2A Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Witam,To jest bardzo fajna blaszka jako iż rzadkiego odziału formowanego w saperskich brygadach carskiej armii na początku wojny. To: Wozduchopławatielno-Teliegrafna rota 15 Saperskiej BrygadyCarska armia posiadała 30 batalionów, 27 parków i 7 odzielnych rot zebranych w brygady. Saperska brygada składała się z 2-3 saperskich batalionów,1-2 pontonowych, 2-3 parków telegrafistów i 1-go parku inżynieryjnego. Saperzy otrzymali przed 14 rokiem przenośne elektrostacje i tzw. aerostaty co wyzwoliło potrzebę formowania w brygadach saperów oddziałów 'powietrznych' ( wozduchopławatielnych)do ich przenoszenia. Wasze nieśmiertelniki pochodzące z tych jednostek są niezwykle rzadkie. Przypuszczalnie jedyna rota na całą saperską brygadę w całej 2 armii 'Narew'.
Gandalf de Grey Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Salve,Kolego 2A - wybacz ale sie widze nie zalogowalo:http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=144538#148011Moze teraz?PozdrawiamGandalf de Grey
Pytanie
mołodiec
czy można więcej o tej blaszce się dowiedzieć?
dzięki za wszelkie pomysły
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.