Arecki Napisano 10 Styczeń 2003 Autor Napisano 10 Styczeń 2003 Na zdjęciu jest brat mojego dziadka (z lewej) i prawdopodobnie brat babci.Brat dziadka został zamordowany w NKWDowskim więzieniu wMińsku tzw. Amerykance".Niestety tylko tyle o nim wiem.Jeśli ktoś byłby w stanie rozpoznać formację w jakich służyli to byłbym wdzięczny.Zdjęcie zrobione jest ok 1936r.
marwro Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 Jeśli chodzi o żołnierza z prawej (ten w stopniu plutonowego) to wedle mojej orientacji posiada on odznakę pułkową 7 Pułku Artylerii Ciężkiej z Poznania, zaznaczam jednak że to są moje domysły bo w 100% nie mogę tego potwierdzić, przeszkadza w tym m.in. jakość skanu. Z całą pewnością natomiast można stwierdzić że żołnierz ten służył w kompanii km-ów, świadczy o tym niezbicie godło naramienne przedstawiające wycinek taśmy z nabojami. Jeżeli zdjęcie jest zrobione po 1936 r. godło to może również być odznaką celowniczego c.k.m. - dobrego. Od tego roku bowiem taką odznaką/godłem wyróżniano dobrych i b. dobrych celowniczych c.k.m. Ponadto na pagonach da się zauważyć cyfrę pułku, niestety jest ona nieczytelna jeśli byłaby to siódemka potwierdzałoby to 7 PAC.Tyle moich domysłów i spostrzeżeń, może ktoś dorzuci jakieś uwagi?pzdr.marwro
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 nie bardzo wiem jak wtedy było, ale te ich pagony coś mi przypominają (pchor)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.