maciej Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji nieśmiertelników i stwierdzenia czy są to oryginały.Pierwszy z nich to nieśmiertelnik Gestapo z Gdańska. Tu w zasadzie proszę o określenie jego oryginalności.
maciej Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Numer Odkrywcy" na który się powołujesz drogi obercie to nr. 8(67) z sierpnia 2004 roku. Jest tam fragment dotyczący Znaków tożsamości policji niemieckiej 1939-1945.
maciej Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Napisano 17 Styczeń 2005 Bardzo dziękuję za pomoc.Temat jest bardzo obszerny i poszerzanie wiedzy zajmie na pewno dużo czasu. W takim razie jak ustrzec sie zakupu blaszek, które mogą okazać się fałszywkami?Będę wdzięczny za każdą radę, informację itd,itp.Pozdro.Maciej
mmsim Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Witamwd mnie jesli ktoś chce zbierac znaki tożsamości musi sie zaopatrzyc w dobra lupke powiekszenie x10 wtedy jak na dłoni widac że bicie jest za głebokie,literki krzywei źle ustawiine i masa innych detla,też sama patyna jest sztuczna i to kuje w oczy.
Voucur Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 W każdym razie ten co widziałem miał napis Goliath Komp." i niczego w stylu PI.KP.MOT" pomijając że sposób jego wybicia był dziwnie wątpliwej jakości. Dziękuję za info i pozdrawiam.
maciej Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Witam. Proszę o pomoc w identyfikacji nieśmiertelników i stwierdzenia czy są to oryginały.Pierwszy z nich to nieśmiertelnik Gestapo z Gdańska. Tu w zasadzie proszę o określenie jego oryginalności.
maciej Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Drugi nieśmiertelnik. Napisy na nim:Ln.Funk.Ers.Komp.mot.19/63288i w górnej części literka T
maciej Napisano 18 Styczeń 2005 Autor Napisano 18 Styczeń 2005 Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi. Jeśli ktoś chce coś jeszcze dodać to bardzo proszę.Pozdro. Maciej
maciej Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Dodam tylko, że ten pierwszy nieśmiertelnik ma nieco większe otwory na sznurek.Pozdrawiam.Maciej
mmsim Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 witam niestem zanawcą nieśmiertelników ale ten pierwszy to poraża z kilometra,oprostu wstrętny ordynarny fals,i już go gdzies widziałem .....(MWB)
Voucur Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Pod warunkiem że ktoś to ije" byle jak, natomiast jeśli używa oryginalnej wybijarki do nieśmiertelników a słyszałem z paru źródeł że takowe wykopano to sprawa staje się trudna. Co do patyny to na cierpliwego patyniarza który pół roku trzyma balszki w doniczce i poi octem też nie ma metody. Niemniej pomysł z lupą jest godzien uwagi, pozwoli odsiać najgorsze plewy.Odnośnie blaszek a raczej napisów na nich: nie zawsze błąd literowy oznacza falsyfikat, często z braku pewnych liter używano zastępczych, np. W zamiast V itp.Osobną sprawą bywają falsyfikaty blaszek formacji które nie istniały (swego czasu widziałem blaszkę kompanii czołgów Goliath", i omal nie spadłem z krzesła).
Voucur Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 A: w takim razie mój błąd, ale czy kompanie Goliathów miały na balszkach napisy Goliath"? Na blaszce Frozzera widać tylko G, w zasadzie Goliathów używali Pionierzy, więc jak to jest, proszę o wyjaśnienie.
maciej Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Masz rację jeżeli chodzi o MWB. Czy ktoś jeszcze mógłby określic czy to jest oryginał czy falsyfikat.
A. Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Drogi Vocurze, zaręczam cię że zarówno kompanie Goliathów ( nie czołgów naturalnie)istniały ( numerowane jako kompanie zmotoryzowane saperów (G) w serii 800 i posiadały swoje nieśmiertelniki. Innym przykłądem są jednostki typu Horch Pioniere Bataillon. Też mieli swoje blachy - zainteresowanym służę skanem. Blaszka Pi.Kp(mot) 815(G) jest w moim artykule w OdkrywcypozdrA.R.
Frozzer Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Vouk - prosze bardzo, blacha zpod braniewa, kompania gholiatow.http://odkrywca.pl/picsforum7/goliat_2.jpgdrugi link, jakby nie bylo widachttp://odkrywca.pl/picsforum7/goliat_2.jpg
Frozzer Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 byly tylko skroty /G/, zdaje sie ze cale napisy goliath" nie wystepowaly, ale poczekajmy na zdanie eksperta :)))
A. Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Tego czy istniały blaszki z napisem Goliath" nie da się oczywiście wykluczyć, choć znając oszczędność wyrazu Niemców na większości niesmiertelników - jest to zdecydowanie mniej prawdopodobne niż oznaczanie pojedynczą literą, lub tylko numerem jednostki.Z drugiej strony znane mi są (autentyczne!!!)nieśmiertelniki pułków pancernych na których widnieje napis w stylu (któraśtam) Panther Kompanie /Panzer Regiment 31.Kończę tego posta życząc Wam i sobie samych takich nieśmiertelników :-)pozdrA.R.
obert8 Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Do A jesli moglbym cie prosic zebys zobaczyl moj post pt niesmiertelnik 1 wojna i moze ty cos wiesz na jego temat
maciej Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Kurczę a co z pozostałymi nieśmiertelnikami?Jakich formacji one były?A co do nieśmiertelnika Gestapo to na jakiej podstawie Panowie twierdzą, że to lipa. Chciałbym jakieś konkretne wytłumaczenia choćby po to żeby nie popełniać błędów na przyszłość. Pozdrawiam.
obert8 Napisano 16 Styczeń 2005 Napisano 16 Styczeń 2005 maciek tak sie zastanawiam czy gestapo mialo niesmiertelniki po co im to bylo przeciez nie gineli na froncie a jak pagib w miescie to i tak wiedzieli kto to no pomysl sam A o tej wiekszej srednicy dziurek cos czytalem w odkrywcy jak sobie przypomne to dam znac pzdr obert8
maciej Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Napisano 17 Styczeń 2005 Widzę, że moi przedmówcy za bardzo nie chcą (nie mogą?0 mi wytłumaczyć jak odróżniać fałszywki od oryginałów.Ponawiam także prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu pozostałych dwóch nieśmiertelników.Pozdro.
Pytanie
maciej
Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji nieśmiertelników i stwierdzenia czy są to oryginały.
Pierwszy z nich to nieśmiertelnik Gestapo z Gdańska. Tu w zasadzie proszę o określenie jego oryginalności.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.