Skocz do zawartości
  • 0

Trzy nieśmiertelniki

maciej

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji nieśmiertelników i stwierdzenia czy są to oryginały.
Pierwszy z nich to nieśmiertelnik Gestapo z Gdańska. Tu w zasadzie proszę o określenie jego oryginalności.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Numer Odkrywcy" na który się powołujesz drogi obercie to nr. 8(67) z sierpnia 2004 roku. Jest tam fragment dotyczący Znaków tożsamości policji niemieckiej 1939-1945.
Napisano
Bardzo dziękuję za pomoc.
Temat jest bardzo obszerny i poszerzanie wiedzy zajmie na pewno dużo czasu. W takim razie jak ustrzec sie zakupu blaszek, które mogą okazać się fałszywkami?
Będę wdzięczny za każdą radę, informację itd,itp.
Pozdro.

Maciej
Napisano
Witam
wd mnie jesli ktoś chce zbierac znaki tożsamości musi sie zaopatrzyc w dobra lupke powiekszenie x10 wtedy jak na dłoni widac że bicie jest za głebokie,literki krzywei źle ustawiine i masa innych detla,też sama patyna jest sztuczna i to kuje w oczy.
Napisano
W każdym razie ten co widziałem miał napis Goliath Komp." i niczego w stylu PI.KP.MOT" pomijając że sposób jego wybicia był dziwnie wątpliwej jakości. Dziękuję za info i pozdrawiam.
Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji nieśmiertelników i stwierdzenia czy są to oryginały.
Pierwszy z nich to nieśmiertelnik Gestapo z Gdańska. Tu w zasadzie proszę o określenie jego oryginalności.

Napisano
witam
niestem zanawcą nieśmiertelników ale ten pierwszy to poraża z kilometra,oprostu wstrętny ordynarny fals,i już go gdzies widziałem .....(MWB)
Napisano
Pod warunkiem że ktoś to ije" byle jak, natomiast jeśli używa oryginalnej wybijarki do nieśmiertelników a słyszałem z paru źródeł że takowe wykopano to sprawa staje się trudna. Co do patyny to na cierpliwego patyniarza który pół roku trzyma balszki w doniczce i poi octem też nie ma metody. Niemniej pomysł z lupą jest godzien uwagi, pozwoli odsiać najgorsze plewy.

Odnośnie blaszek a raczej napisów na nich: nie zawsze błąd literowy oznacza falsyfikat, często z braku pewnych liter używano zastępczych, np. W zamiast V itp.

Osobną sprawą bywają falsyfikaty blaszek formacji które nie istniały (swego czasu widziałem blaszkę kompanii czołgów Goliath", i omal nie spadłem z krzesła).
Napisano
A: w takim razie mój błąd, ale czy kompanie Goliathów miały na balszkach napisy Goliath"? Na blaszce Frozzera widać tylko G, w zasadzie Goliathów używali Pionierzy, więc jak to jest, proszę o wyjaśnienie.
Napisano
Drogi Vocurze, zaręczam cię że zarówno kompanie Goliathów ( nie czołgów naturalnie)istniały ( numerowane jako kompanie zmotoryzowane saperów (G) w serii 800 i posiadały swoje nieśmiertelniki. Innym przykłądem są jednostki typu Horch Pioniere Bataillon. Też mieli swoje blachy - zainteresowanym służę skanem. Blaszka Pi.Kp(mot) 815(G) jest w moim artykule w Odkrywcy
pozdr
A.R.
Napisano
Vouk - prosze bardzo, blacha zpod braniewa, kompania gholiatow.

http://odkrywca.pl/picsforum7/goliat_2.jpg

drugi link, jakby nie bylo widac

http://odkrywca.pl/picsforum7/goliat_2.jpg

Napisano
Tego czy istniały blaszki z napisem Goliath" nie da się oczywiście wykluczyć, choć znając oszczędność wyrazu Niemców na większości niesmiertelników - jest to zdecydowanie mniej prawdopodobne niż oznaczanie pojedynczą literą, lub tylko numerem jednostki.
Z drugiej strony znane mi są (autentyczne!!!)nieśmiertelniki pułków pancernych na których widnieje napis w stylu (któraśtam) Panther Kompanie /Panzer Regiment 31.
Kończę tego posta życząc Wam i sobie samych takich nieśmiertelników :-)
pozdr
A.R.
Napisano
Kurczę a co z pozostałymi nieśmiertelnikami?
Jakich formacji one były?
A co do nieśmiertelnika Gestapo to na jakiej podstawie Panowie twierdzą, że to lipa.
Chciałbym jakieś konkretne wytłumaczenia choćby po to żeby nie popełniać błędów na przyszłość.
Pozdrawiam.
Napisano
maciek tak sie zastanawiam czy gestapo mialo niesmiertelniki po co im to bylo przeciez nie gineli na froncie a jak pagib w miescie to i tak wiedzieli kto to no pomysl sam A o tej wiekszej srednicy dziurek cos czytalem w odkrywcy jak sobie przypomne to dam znac pzdr obert8
Napisano
Widzę, że moi przedmówcy za bardzo nie chcą (nie mogą?0 mi wytłumaczyć jak odróżniać fałszywki od oryginałów.
Ponawiam także prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu pozostałych dwóch nieśmiertelników.
Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie