j35 Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 WitamMam do rozpracowania dwie łuski.Pierwsza,to dla porównaniaMauser,druga ok.3mm niższa kal podobny, bicia TE 32 CY 3 .Trzecia kal.odrobinę mniejszy wys.53mm,bić chyba nie było.Prosze o pomoc w identyfikacji. Pzdr.Jarek
Jaro5 Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 WitamTo po kolei.Ta druga to 7,5x54 MAS produkcji francuskiej, dokładnie Atelier de Construction de Toulouse (TE)- producent, dostawca mosiądzu: Crozet-Fourneyron au Chambon-Feugerolles (CY). Trzecia to 7,62x54R MosinPozdrawiam
j35 Napisano 13 Styczeń 2005 Autor Napisano 13 Styczeń 2005 Dzięki Jaro za błyskawiczną pomoc.Ten mosin jest bardzo zjedzony".Czy sowieci zawsze używali tak marnych stopów?Chciałem się zapytać jak wyglądały naboje od Mausera71,ale dzisiaj znalazłem cały ich kartonik (widocznie sto lat temu jakimś żołnierzykom nie chciało się strzelać i kartonik zakopali pod dzrewem).Jednak gdybyś miał linki do stron o tej broni i amunicji ,to mi je proszę podaj.Pzdr.Jaerek
Szefo Napisano 14 Styczeń 2005 Napisano 14 Styczeń 2005 mosiężne były... zwłaszcza przed wojną, przynajmniej takie mam wnioski po tym co mi wychodziło z ziemi, praktycznie wszystko co mam to do 39r, potem trochę ale b. małopozdrSzefo
Pytanie
j35
Witam
Mam do rozpracowania dwie łuski.Pierwsza,to dla porównania
Mauser,druga ok.3mm niższa kal podobny, bicia TE 32 CY 3 .
Trzecia kal.odrobinę mniejszy wys.53mm,bić chyba nie było.
Prosze o pomoc w identyfikacji.
Pzdr.Jarek
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.