Witam Poproszę o pomoc w identyfikacji mosiężnego przedmiotu znalezionego w I-szo wojennych austriackich okopach. Długość 100mm, widoczny na górze okrągły element to zatrzask pojemniczka, na dole sygnaturka (120?). Moja sugestia jest taka, iż mogła to być tabakierka (na górze w dziubku" zamontowany jest ruchomy dozownik), ale mosiądz jakoś mi tu nie pasuje (metal ten ma specyficzny zapach, którym tabaka mogłaby ewentualnie nasiąknąć - zresztą nie widziałem np. mosiężnych papierośnic). Jeśli ktoś widział coś podobnego, bądź ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za podpowiedź. pzdr
Pytanie
macek
Witam
Poproszę o pomoc w identyfikacji mosiężnego przedmiotu znalezionego w I-szo wojennych austriackich okopach.
Długość 100mm, widoczny na górze okrągły element to zatrzask pojemniczka, na dole sygnaturka (120?).
Moja sugestia jest taka, iż mogła to być tabakierka (na górze w dziubku" zamontowany jest ruchomy dozownik), ale mosiądz jakoś mi tu nie pasuje (metal ten ma specyficzny zapach, którym tabaka mogłaby ewentualnie nasiąknąć - zresztą nie widziałem np. mosiężnych papierośnic).
Jeśli ktoś widział coś podobnego, bądź ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za podpowiedź.
pzdr
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.