Gość Napisano 7 Styczeń 2003 Napisano 7 Styczeń 2003 Witam wszystkich.Na forum jestem pierwszy raz.Sprzętu własnego nie posiadam ale chcę go kupić.W związku z tym proszę o wyjaśnienie:częstotliwość pracy - lepsze są wyższe np.10 kHz czy niższe np.5 kHz.Co oznacza w praktyce gdy producent podaje kilka częstotliw. jednocześnie jak w przypadku Sowerigena... firmy Minelab. Za pomoc dziękuję.
Gość Napisano 7 Styczeń 2003 Napisano 7 Styczeń 2003 Niższe częstotliwości są lepsze do szukania większych przedmiotów kosztem małych np. 5kHz, natomiast wyższe nadają się bardziej do szukania drobiazgów, np drobnych monet 10÷20 kHz. Osobiście nie widzę żadnej różnicy w pracy pomiędzy jedną, dwoma, siedemnastoma, dwudziestoośmioma czy setką częstotliwości, jest to tylko chwyt reklamowy.
vonadamski Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Witam!!!Raned sam zaprzeczasz sobie! Jest roznica i to duza.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Ja opieram się na praktyce w terenie a nie na kolorowej reklamie opłacanej przez Irlandczyków.
vonadamski Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Witam!!!Minelab jest australijski. Ja tez opieram sie na praktyce i ogolnie pojetej wiedzy.Z powazaniem vonadamski
nikt Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Jak wynika z praktyki wykrywacze pracujace na niskich częstotliwosciach lepiej łapią duze przedmioty głeboko zakopane, wynika to z tłumienia pola magnetycznego w glebie ( pole o niższej częstotliwosci jest mniej tłumione ) natomiast wykrywacze o wyższej czestotliwosci lepiej łapią dorbne przedmioty ( wartosć siły elektromotorycznej dla wyższej czestotliwosći jest wieksza natomiast tłumienie na głebokosciach do 30 cm. praktycznie nie gra roli) .Zasadniczą natomiast sprawą jest średnica sondy - duze sondy na duze głebokości i duże przedmioty, małe sondy na monety i inne drobiazgi. Ponadto zasięgi w powietrzu nie są wiarygodne gdyz istnieje zjawisko tzw zatkania wykrywacza " , dlatego wykrywacze dynamiczne ( czyli nowoczesne konstrukcje ) dynamicznie reaguja na wysokosć sondy nad gruntem i ich to zjawisko nie dotyczy. kolejny wniosek wykrywacz dynamiczny najlepszy na monety.pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.