honzo-1 Napisano 7 Styczeń 2005 Autor Napisano 7 Styczeń 2005 Od dłuższego już czasu poszukuję wiadomości o działaniachna froncie ukraińskim w okresie od 20.VI do 1.VII.1920 r.To do czego dotarłem kończy się na 20-tym lub zaczynaod 1-go.Te 10 dni to czarna dziura" poza kilkoma wzmiankami o działaniach odwrotowych.Interesują mnie szczególnie działania 2-go pułku szwoleżerów a konkretnieepizod z 26.VI - potyczka pod Lipinkami,w której toszwoleżer Rudolf Pamuła uratował życie swojemu dowódcymajorowi Rudolfowi Ruppowi).Jeżeli ktoś coś wie lub posiada jakieś materiały dotyczącepowyższego to proszę o pomoc. Na forum ODKRYWCY jestem zupełnie nowy,ale jak zauważamsporo tu ciekawych wątków a i konkretnych dyskusji ifachowych komentarzy niemało.Jestem pod wrażeniem wiedzyi fantów" ujawnianych w dyskusjach.Bardzo mi się topodoba i będe tu zaglądał coraz częściej.Honzo
honzo-1 Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Napisano 10 Styczeń 2005 Potwierdzenie tego faktu ma miejsce w arysie historiiwojennej pułków polskich..." - zarówno w przed jak i po-wojennym wydaniu oraz w monografii pułku (T.Łękawski 1959r)niestety bez szczegółów.Gdzie mogę je znaleźć ? Może ktośjednak coś wie ?A może uzupełni ktoś moją wiedzę na temat samego RudolfaRuppa (ur.16.VI.1892 r.W latach 1920 - 1927 dcy 2 p.szw.rokitniańskich a 1929 - 1931 dcy 12 p.u.podolskich.Zm.w Krakowie 29.IV.1938 r.).Tu prośba do Kolegów zKrakowa - może znacie kogoś z rodziny - chętnie nawiążękontakt.A może zna ktoś kogoś z rodziny Rudolfa Pamuły ?Pozdrawiam wszystkich.Honzo
jack61 Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 Ciężko bardzo ciężko zdobyć jakiekolwiek informacjena temat tego okresu nie wspomne już o 2 pułku szwoleżerów.Jeszcze kilkanaście lat temu może bym pomógł , mójdziadek był ułanem w tym pułku i uczstniczył w wojnie z bolszewikami pomiędzy majem a listopadem 1920 r.W książeczce wojskowej dziadka jest wpis kilku miejscowości gdzie stoczyli bitwy ale miejscowość Lipinki nie widnieje.Wieczorem postaram sie zeskanować o ile cię to interesuje przesle na priw.pzdr Jack61
SLAW 100 Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 W Starogadzie Gdańskim jest muzeum :Muzeum Ziemi Kociewskiej w Starogardzie GdańskimDane adresowe:Ul. Boczna 2, 83-200 Starogard Gdański, tel. (058) 56-246-75, z tego co wiem jest dość mocna grupa miłośników 2 Puł. Szwor. działająca przy muzeum . Muzeum wydało chyba też jakąś książkę o histori pułku.(mały nakład)poz Slaw 100
honzo-1 Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 jack61 - bardzo mnie interesuje.Prześlij proszę na priw. Chciałbym jeszcze Cię trochę popytać. SLAW100- w Muzeum nic na ten temat nie wiedzą.Szukałem tam informacji.Natomiast to co wydali o 2 p.szw. ma charakter broszury i tu należałoby ich skrytykować bo mogli się bardziej postarać. Chyba,że masz na myśli Tryptyk Kawaleryjski" wyd.Bernardinum - to zdecydowanie lepsze. Natomiast należy pochwalić za zamiar zorganizo- wania wystawy z okazji 90-tej rocznicy bitwy pod Rokitną (ma być w czerwcu br).Trzeba się będzie wybrać bo zapowiada się interesująco.Dzięki za info.Pozdrawiam.Honzo
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Sprawdź w monografii 2P.Szw. w wojnie polsko-bolszewickiej. Tam powinno być.
honzo-1 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 Ktoś jednak odwiedza stare tematy.Miło ! :-)Sprawdzałem.Jest o tym wzmianka lecz bez szczegółów.W tzw.międzyczasie nawiązałem kontakt z córką RudolfaRuppa.Ma obecnie 75 lat i jak na wiek całkiem nieźlesobie radzi z choćby e-mailami.Całkiem przyjemnakorespondencja.Pamięta z opowiadań ojca , że był rannyw nogę i było to pod Lipinkami na Ukrainie i,że szwoleżer go uratował - ale bez szczegółów.Chyba już ich nigdzie nie znajdę.Za późno się za tozabrałem.
kolekcj Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Niekoniecznie. Zostaje jeszcze poszperać w CAW. Może zachowały się tam jakieś relacje. Warto sprawdzić w zespole akt Wojskowego Biura Historycznego. Jest tam sporo materiałów do monografii pułków.
honzo-1 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 W CAW nie ma.A w WBK nie szukałem !? Nie wiedziałem,że cośtakiego jest.Gdzie ich szukać ? Jakiś adres ,telefon etc.Dzięki za rop".
kolekcj Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Nie, nie - chodzi o zespół akt Wojskowego Biura Historycznego które działało w okresie II RP. Jest to zespół akt z CAW. Bo to właśnie WBH koordynowało pisanie monografii pułkowych za okres wojny polsko-bolszewickiej.
DTH Napisano 9 Lipiec 2005 Napisano 9 Lipiec 2005 Januszu, duza kolekcja pamiatek i przyczynkow historycznych, zwiazanych z 2 P.Szw. znajduje sie w Bibliotece UJ w Krakowie. Sprobuj poszukac nastepujacych pozycji:- arys Historii Wojennej 2 P.Szw. Rokitn." Warszawa 1929 ( autorzy pplk. A.Mniszek i mjr K.Rudnicki) - Jednodniowka" na 20 lecie z 1934 roku autorstwa pplk. L.Mitkiewicza i mjr T.Łękawskiego- byc moze bedzie tez cos na ten temat w Kronice 2 P.Uł L.P. i 2 P.Szw. T.Łękawskiego Sopot 1959 r lub Relacji z dzialan 2 P.Szw. Rokitn. dla MON", rzeczonego mjr.Łękawskiego, Sopot 1960Przy okazji, przepraszam Cie za brak odpowiedzi, ale ostatnio zyje glownie w samolotach.
honzo-1 Napisano 9 Lipiec 2005 Autor Napisano 9 Lipiec 2005 Skoro WBH działało w II RP to nic tam nie ma z tego co szukam.Ostatnio ukazała sie bardzo szczegółowa monografia2 P.Szw.Rok. pt.Szwoleżerowie Rokitniańscy"(w tym roku)autorstwa Wiesława Gogana.400 stron,kupa" zdjęć,faktów -ogólnie dla mnie super.Autor korzystał ze wszystkich tych pozycji ( notabene-posiadam je ),jak i z arch.Inst.Sik. ateż i Bibl.UJ.Znajduję również i w tej pozycji potwierdze-nie rzeczonego faktu,lecz ubolewam - bez szczegółów,o które mi chodzi.Ostatnio dostałem maila od córki Ruppa,która obiecała miprzesłać swoje wspomnienia o ojcu i to co pamięta z opowiadań matki,i jeszcze kilka fotek i dokumentów.Już nie mogę się doczekać ! kolekcj. - piękne dzięki za odgrzebanie" tematu.DTH - dobrze,że w samolotach dają przekąski (może napisz jak wylądujesz co nieco ) - jak nie zapomnę- to po niedzieli prześlę Ci ładną fotkę. Jak się czuje syn?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.